Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

tablet manta MID05S- zawiesza sie na napisie ANDROID

19polak20 05 May 2015 15:47 5952 1
    19polak20
    Level 1  
    Witam, mam problem z tabletem manta mid05s
    Problem polega na tym, że tablet po włączeniu do ładowarki załącza się do napisu android i na tym poprzestaje, może to trwać wiekami, po podłączeniu do USB dzieje się to samo lecz komputer go nie widzi, nie wiem jaki jest poziom baterii tabletu ani nic, dodam że czasami po podłączeniu wtyczki ładowarki słychać głośnika takie pyknięcia przy których tablet się włącza lub wyłącza, tablet ma kilka lat, po wystąpieniu usterki został "porzucony" ale chciałbym teraz dalej z niego korzystać, da się coś z tym zrobić jeszcze? gwarancji już nie ma więc muszę coś zrobić sam, mam nadzieję ,że ktoś tu zagląda i pomoże mi z tym, pozdrawiam
    Jan Leśniak
    Level 18  
    Musisz zaktualizować system, jak to zrobić,znalazłem to w internecie, niestety nie mam zapisanej strony i autora, dlatego cyt" Instrukcja aktualizacji:
    Sposób aktualizacji identyczny jak przy poprzednich aktualizacjach MID05, MID06.
    LiveSute do pobrania tutaj: http://www.manta.info.pl/forum/mid05-oraz-mid06/livesuite-1-09/. Tu musisz znaleźć też plik z obrazem firmware do swojego tabletu i skopiować na komputer stacjonarny lub laptopa.
    Instrukcja Aktualizacji:
    1. Naładować do pełna tablet, zarchiwizować wszelkie ważne dane (zostaną utracone podczas aktualizacji).
    2. Pobrać i rozpakować firmware odpowiednie dla danego modelu tabletu.
    3. Pobrać i rozpakować oprogramowanie do aktualizacji LiveSuit
    4. Uruchomić program na PC z Windows (nastąpi instalacja programu LiveSuit.
    5. Wyłączyć tablet
    6. Uruchomić program LiveSuit
    7. Podłączyć przewód USB do komputera
    8. W programie LiveSuit wskazać plik z obrazem firmware. Odpowiedni dla danego tabletu.
    9. Wcisnąć i trzymać wciśnięty przycisk VOL+
    9. Wcisnąć na około 3 sekundy przycisk POWER a następnie puścić POWER i 6 razy szybko nacisnąć POWER.
    10. Podłączyć drugi koniec przewodu USB do tabletu
    11. Jeśli tablet wejdzie w tryb aktualizacji pojawi się monit o instalację sterownika, ekran tabletu będzie cały czas wygaszony. Jeśli tablet nie wejdzie w tryb aktualizacji, uruchomi się normalnie, należy poczekać aż tablet się uruchomi, wyłączyć tablet i powtórzyć procedurę z punktów 9-10 do skutku.
    12. Przy pierwszej aktualizacji system zainstaluje automatycznie sterowniki do tabletu, jeśli nie, należy wskazać sterowniki w katalogu UsbDriver programu LiveSuit
    13. Pojawi się okno z zapytaniem o formatowanie pamięci flash tabletu. Jeśli chcemy wybrać opcję z formatowaniem pamięci wybieramy TAK
    14. Jeśli chcemy wybrać opcję bez formatowania pamięci wybieramy NIE
    15. Jeśli wybraliśmy opcję z formatowaniem w kolejnym oknie wybieramy TAK.
    16. Następuje aktualizacja firmware w tablecie, w oknie programu LiveSuit widzimy pasek postępu. Po zakończeniu aktualizacji pojawia się komunikat , że aktualizacja przebiegła pomyślnie.
    17. Następuje automatyczny restart tabletu.
    18. Aby wprowadzone zostały poprawnie wszystkie ustawienia po uruchomieniu systemu należy przywrócić ustawienia fabryczne. Settings-->Backup & reset-->Factory data reset.