Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

HITACHI NE-S1 - Silnik nie osiąga zadanej częstotliwości

provayder 06 Maj 2015 06:42 600 1
  • #1 06 Maj 2015 06:42
    provayder
    Poziom 12  

    Witam

    Mam problem z falownikami HITACHI NE-S1.
    W układzie sterowania są dwa falowniki HITACHI NE-S1 - 015SBE i 007SBE z panelami NES1-OP. Do falownika 015SBE podłaczony jest silnik 1,1kW, a do 007SBE dwa silniki 0,25kW (każdy silnik ma dodatkowe zabezpieczenie poprzez wyłącznik silnikowy PKZM0). Wszystkie silniki połączone w trójkąt. Zakres częstotliwości ustalony na 25-75Hz (zmieniłem parametry A001, A004, A061, A062, A161, A162, A165). Generalnie jest to trzecie takie sterowanie, które robiłem na falownikach NE-S1 więc nie ma mowy o jakiejś pomyłce w połączeniach. Niestety tym razem pojawił się jakiś problem. Po załączeniu falownika 015SBE silnik nie osiąga zadanej częstotliwości. Nie ma żadnej reakcji na potencjometr. Silnik startuje, ale mimo ustawionej częstotliwości np. 30Hz osiąga maksymalnie 5-6Hz (nie jest to wartość stabilna) a po dłuższej chwili pojawia się błąd E05.4. To samo dzieje się z falownikiem 007SBE, choć tu po dłuższej chwili silniki osiągają zadaną częstotliwość. Po zatrzymaniu falownika i ponownym starcie sytuacja się powtarza. Jeśli odepnę jeden z silników to falownik pracuje poprawnie.
    Przyczyna musi być jakaś wspólna, źle ustawiony jakiś parametr. Parametry, które zmieniałem przywróciłem do wartości domyślnych, ale jedyna zmiana jaka się pojawiła, to regulacja od 0Hz. Do 4-5Hz falownik sygnalizuje osiągnięcie zadanej częstotliwości. Dalsze kręcenie potencjometrem nie powoduje żądanej reakcji silnika.

    0 1
  • #2 11 Maj 2015 17:55
    provayder
    Poziom 12  

    Problem został rozwiązany przez montaż nowych falowników.

    0