Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Skytec SPL400 - Pali się rezystor na płycie wzmacniacza

codec 07 May 2015 10:05 4863 8
  • #1
    codec
    Level 12  
    Skytec SPL400 - Pali się rezystor na płycie wzmacniacza



    Bardzo proszę o pomoc w identyfikacji problemu jaki wystąpił we wzmacniaczu Skytec SPL 400, którego stałem się posiadaczem. Otóż jeden z kanałów wyraźnie grał ciszej i ze zniekształceniami. Rozkręciłem obudowę i zobaczyłem spalony rezystor o wartości 150 ohm. Z braku na stanie takiego rezystora skleciłem 150 ohm z 3 rezystorów 100 ohm. Po włączeniu wzmacniacza również i te nowe rezystory się zadymiły.
    Rezystor z jednej strony połączony jest z nogą tranzystora 5401, natomiast z drugiej strony do mostka prostowniczego/kondensatora 4700uf/3 rezystorów poniżej/prawego tranzystora TIP41C/tranzystora 667.
    Jeśli mogę zrobić jakieś pomocne pomiary podstawowym miernikiem bez wylutowywania elementów, to nie ma problemu.
    Bardziej ze mnie wymieniacz niż elektronik, więc jeśli ktoś jest w stanie mi pomóc, to będę wdzięczny.

    Jedynie czym mogę się odwdzięczyć, to przekazaniem punktów.
  • #2
    mariuszw19640717
    Level 35  
    codec wrote:
    Rezystor z jednej strony połączony jest z nogą tranzystora 5401

    Sprawdź tranzystor 5401.
  • #3
    krakarak
    Level 41  
    Obok masz identyczny kanał - miernik na pomiar diody i pomierz wszystkie półprzewodniki.
  • #4
    codec
    Level 12  
    mariuszw19640717 wrote:
    codec wrote:
    Rezystor z jednej strony połączony jest z nogą tranzystora 5401

    Sprawdź tranzystor 5401.


    Miernik ustawiony na sprawdzanie diody. Przykładam elektrodę ujemną do Bazy. Między B a E - 0.59V, między B a C - 0.59V. Jak przyłożę elektrodę dodatnią do Bazy, to między B a C - 0, między B a E - 0,756V
  • #5
    krakarak
    Level 41  
    Skoro tylko to potrafisz to nie ma szans, aby ci pomóc. Ty tylko widzisz cyfry na mierniku a nie wiesz co widzisz.
    Tak trudno ruszyć głową i poczytać tematy jak mierzyć i interpretować pomiary tranzystora czy diody? Trudno? To zanieś wzmacniacz do fachowca, to lżejsze.
    By szukać pomocy na tym forum to trzeba posiadać minimum wiedzy w zakładanym temacie.
  • #6
    codec
    Level 12  
    Dlatego umieściłem to w dziale dla początkujących i napisałem, że nie mam wiedzy elektronicznej. Widzę, że w jedną stronę tranzystor przewodzi w drugą nie, więc powinno być ok.

    Znalazłem podpowiedź "dla początkujących" jak sprawdzić tranzystor, więc sprawdzam ;)

    Wpis kolegi timon125
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic257705.html

    ten problem opisywano juz chyba z 1000 razy
    napisze ci w skrócie a więcej musisz szukac w necie
    trzeba zmierzyć mienikiem,ustawiajac go na funkcji brzęczyka,czy tranzystor ma przejście czy nie.
    jeżeli w jakimkolwiek połozeniu ma to do kosza!
    zmierz między B i C oraz B i E ma by c prawie identyczna liczba z odchyłkiem 20 np. 640 i 620 .jak pokazuje poniżej 300,przy tranzystorach mocy,lub różnica jest duża to tranzystor niebędzie dobrze pracował czyli tez do kosza!
    jeśli w jakimkolwiek innym położeniu pokazuje cośkolwiek to tez uwalony
    tranzystory sparowane to takie które maja prawie identycze parametry które wyżej opisałem,czyli siedzi koles i sprawdza które są takie same,ale takich tranzystorów nie kupisz bo ich już nie sprzedaja i niewierz że ci ktoś kit wciska że są tylko 3 razy droższe od nonrmalnych,strata kasy.
    możesz parować sam ale tranzystory fabrycznie mają podobne parametry więc jak założysz nowe to napewno będzie chodziło
    nie oszczędzaj tranzystora jak wydaje sie tylko lekko zepsuty bo wylutowany może być prawie dobry a przy pracy może dawać po zaworach
  • #7
    User removed account
    User removed account  
  • #8
    mariuszw19640717
    Level 35  
    codec wrote:
    Miernik ustawiony na sprawdzanie diody. Przykładam elektrodę ujemną do Bazy. Między B a E - 0.59V, między B a C - 0.59V. Jak przyłożę elektrodę dodatnią do Bazy, to między B a C - 0, między B a E - 0,756V

    Jak mierzyłeś w płycie, to wylutuj i zmierz ponownie.
  • #9
    codec
    Level 12  
    mariuszw19640717 wrote:
    codec wrote:
    Miernik ustawiony na sprawdzanie diody. Przykładam elektrodę ujemną do Bazy. Między B a E - 0.59V, między B a C - 0.59V. Jak przyłożę elektrodę dodatnią do Bazy, to między B a C - 0, między B a E - 0,756V

    Jak mierzyłeś w płycie, to wylutuj i zmierz ponownie.


    Wylutowany:
    BE-0,61V
    BC-0,62V
    w odwrotną stronę brak przebicia, między EC brak przebicia

    -------------------------
    Wylutowałem każdy tranzystor dla tego kanału, który dawał mi dziwny odczyt na mierniku, sprawdziłem. Są ok. Po wlutowaniu ich na nowo do płyty problem znikł :) Czort go wie co było, ale teraz wszystko chodzi i rezystor się nie grzeje.
    Bardzo dziękuję za pomoc.
    Stoowka leci do kolegi mariuszw19640717 za nakierowanie w naprawie