Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Indukcja Electrolux EHH6340FSK,piekarnik Electrolux FRAMTID OV9 dziwne działanie

malyvinyl 07 May 2015 11:02 1521 2
    malyvinyl
    Level 2  
    Witam,

Mam indukcję i piekarnik jak w tytule i mam takie pytanie bo już nie wiem co może być nie tak

Indukcja
    po podłączeniu jak na schemacie L1 i L2 do L1 i L2, N do N i PE do PE indukcja działa wszystko ok włącza się i w ogóle ale grzeje jak by pulsacyjnie tak podaje "pzz pzz pzz" na każdej z mocy nawet na booster i jak położę 2 garnki i włączę booster na obu to "pobzyczy" chwilę i włączy się booster na obu polach ale z jednym garnkiem nie włączy się tylko pulsuje czy to na booster czy na z którejś mocy nie wiem czy coś można źle podłączyć czy co czy po prostu jest uszkodzona. Po podłączeniu na 230V poprzez zwarcie 2 faz w indukcji to samo a nawet gorzej bo booster nie zadziała.

Piekarnik
    tu mam pytanie czy normalne jest to że jak włączę grzanie dół i góra to żarówka słabiej świeci jak przełączę np na górę to jaśniej jest przygasanie nie wiem może to normalne w tym modelu ale też dość długo się nagrzewa.

Nie wiem po prostu co jest grane czy może być coś nie tak z instalacją mam przewód ze skrzynki podciągnięty nowy.

I indukcja i piekarnik są nowe
    malyvinyl
    Level 2  
    Dzięki za odpowiedź udało mi się rozwiązać problem po prostu były źle oznaczone przewody w skrzynce a nie wiedziałem bo dopiero co się tam wprowadziłem i nie miałem neutralnego, był podpięty nie tam gdzie powinien chyba na odwrót z ochronnym i dlatego jak położyłem dwa garnki to działało bo zamykałem obwód i piekarnik też już nie przygasa i nagrzewa się szybko.
    Dziękuję i temat do zamknięcia.