Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Excel - Zwrócenie adresu lub odnośnik do komórki

07 Maj 2015 11:36 1923 6
  • Poziom 10  
    Chcę zrobić odwołanie do komórki żeby po kliknięciu przechodziło mi pod wskazany adres
    Adres komórki uzyskuje tak:
    Code:
    =JEŻELI.BŁĄD(ADRES(PODAJ.POZYCJĘ(A7;D:D;0);4;4;1);"")

    Funkcja zwraca adres komórki np D580 - chciałbym zrobić odnośnik w tym miejscu ale nie przenosi mnie w wybrane miejsce

    Ponadto chciałbym wyszukać drugą wartość tzn adres kolejnej komórki (także z odnośnikiem) w której występuje tekst wskazany w A7
    Wartość z kolumny A występuje 1,2 lub 3 razy w kolumnie D
    chodzi mi o kolejne wystąpienia wartości z kolumny A
    1 wystąpienie w kolumnie L drugie w M trzecie w N

    Danych w kolumnie A jest okolo 2000 a w kolumnie D około 40000

    Dodam iż kombinowałem aby zakres w funkcji
    Code:
    (PODAJ.POZYCJĘ(A7;D:D;0)
    zaczynał się od pierwzej znalezionej czyli np D580 lecz nie potrafię tego przypisać zamiast zakresu
    Code:
    ;D:D;


    /Edit
    bez makr, ponieważ jest to pomoc do istniejącego arkusza w którym makra są lecz nie znam hasła, a ma być to pomoc do znajdowania
  • Pomocny post
    Poziom 40  
    Dla pierwszego przypadku wykorzystaj funkcję Hiperłącze().
    W załączeniu przykład (tworzyłem go w 2010 ale powinien działać i w 2003). Warunek plik/skoroszyt musi mieć nazwę i być zapisany na dysku.

    Co do drugiego:
    Jeżeli już chcesz się bawić zakresem to jest coś takiego jak przesunięcie() lub już przez Ciebie wykorzystany adres() dodatkowo adr.pośr(), a przy dorzuceniu Podaj.pozycję() można spróbować "udynamicznić" przeszukiwany zakres.
    Jednak nawet dla prób daj jakiś przykład twoich danych w załączniku (jak to xlsx to spakuj zipem).

    Co do trzeciej rzeczy:
    Excel nie jest aż tak odporny na wejścia "tylnymi drzwiami" - poszukaj gotowych rozwiązań na google ;)
    Dlatego też uważam że hasłowanie czegokolwiek w office mija się z celem, bo ten kto kuma VBA sobie poradzi (może nie od razu ale jak mu będzie zależeć to ...), a ten który nie kuma nawet nie będzie zaglądał do edytora.
  • Poziom 40  
    NAXIN napisał:
    W trakcie jak Marku dałeś rozwiązanie to tworzyłem te wodotryski, ...

    :) Widzę że rozwinąłeś to o czym wspomniałem z dynamicznym adresem (w poprawce postu zanim zobaczyłem Twoje rozwiązanie :) ).
    Chapeau bas (dla nieobeznanych w językach :) fonetycznie "Szapo ba") bo przyznam, że nie chciało mi się tworzyć przykładu danych i czekałem na przykład od autora :) )
  • Poziom 10  
    Dzięki Panowie za pomoc nie wiedziałem jak zrobić dynamiczny zakres
    Jeśli chodzi o hiperlacze to oczywiście wiedziałem że coś takiego jest lecz niestety nie działa, wyrzuca błąd: Nieprawidłowe odwołanie.
    Wcześniej jak sam robiłem nieodłącznie to też taki komunikat miałem i Nie wiem dlaczego, plik nazywa się: Baza2.xls Arkusz: Import danych
    Jakieś pomysly?
  • Pomocny post
    Poziom 22  
    U mnie działa tak (2007)
    =HIPERŁĄCZE("Baza2.xls#'Import danych'!F10";"Mój link")
  • Poziom 10  
    NAXIN napisał:
    U mnie działa tak (2007)
    =HIPERŁĄCZE("Baza2.xls#'Import danych'!F10";"Mój link")


    Dzięki :) w tym był problem u mnie na 2013 i na 2010 sprawdziłem i działa

    Dziękuję za pomoc teraz przerobie tylko po swojemu i będzie lux :)