Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Pralka ładowana od góry Whirlpool AWE 92360P czy 90365P?

Henry(k) 07 May 2015 21:44 1938 3
    Henry(k)
    Level 30  
    Witam

Potrzebuję zakupić pralkę ładowaną od góry w cenie do 1400zł. Stary Whirlpool ulega biodegradacji. 90365P widziałem, 92360P nie. Co ciekawe ta szybsza jest tańsza. Poza tym wydaje się funkcjonalnie identyczna. Nie wiem czy bęben się mocno różni (soft-open itp?).

W tej cenie oglądałem Electroluxy ale jest węższy otwór i bęben niż w 90365P, również głębiej osadzony, więc trzeba bardziej nurkować. Niby wygodniejsze wsypywanie proszku ale i tak wrzuca się kapsułki. Kolor ma też kremowy a nie biały. Ariston miał wzrokowo te same wnętrzności (bęben) co Whirlpool.

Czy są jakieś przeciwwskazania do tych modeli? Brać szybszą? Opinie na porównywarkach się ciężko czyta, bo swego czasu Electrolux był masowo uzupełniany o pozytywne "recenzje". Jakiś model Electroluxa ma też znajomy i nie jest zadowolony, był ze 2 razy już naprawiany już na gwarancji. Whirlpool piszą że nie zawsze ustawia bęben drzwiczkami do góry. Nie wiem czy to takie upierdliwe, teraz tego też nie mam. Upierdliwe jest opadanie klapy, Electrolux w sklepie jak sprawdzałem sztywno ją trzyma u góry, Whirlpool tak sobie.
    Nie wiem jak sprawdzają się sensory dotykowe w pralce. Czy lepsze guziczki?
    agdrtv.info
    Level 14  
    Henry(k) wrote:
    Co ciekawe ta szybsza jest tańsza

Co oznacza szybsza? Czasy prania mają takie same.

Henry(k) wrote:
    Czy są jakieś przeciwwskazania do tych modeli?

Generalnie nie ma. Model 92360P ma 6kg i 1200 obrotów, a 90365P 6,5kg i 1000 obrotów. Tutaj mamy główną różnicę.

Henry(k) wrote:
    Nie wiem jak sprawdzają się sensory dotykowe w pralce. Czy lepsze guziczki?

I z sensorami i z guziczkami nie ma problemów.

Podsumowując - jak się trafi. Zarówno Whirlpool jak i Electrolux może działać bezawaryjnie 10 lat, i tak samo mogą się psuć na gwarancji. Jednak w/w firmach problem z naprawami gwarancyjnymi jest minimalny.
    Henry(k)
    Level 30  
    agdrtv.info wrote:
    Henry(k) wrote:
    Co ciekawe ta szybsza jest tańsza

Co oznacza szybsza? Czasy prania mają takie same.

O obroty bębna mi chodziło. Czasy mają różne przy maksymalnym ładunku.
    Nie wiem czy lepiej brać tą z 1200obr, ale wyczytałem że nie da się w niej zmienić obrotów wirowania na inne niż 1200/1000/400. Nie wiem jak jest w 90365P. Trochę dziwne bo w naście-letniej AWG681 mogę płynnie zmieniać wirowanie od 800 do wyłączonego, a w nowym Boschu mam od 1200 do 400 ze skokiem co 200 obr/min na każdym programie.

agdrtv.info wrote:
    Podsumowując - jak się trafi. Zarówno Whirlpool jak i Electrolux może działać bezawaryjnie 10 lat, i tak samo mogą się psuć na gwarancji. Jednak w/w firmach problem z naprawami gwarancyjnymi jest minimalny.

No to podpatrzę jeszcze właśnie pod kątem możliwości ustawień. Szkoda mi tej AWG681 bo działa mimo rdzy, ale ma być prezent...

Dziękuję.
    Henry(k)
    Level 30  
    Poszedłem do sklepu. Whirlpool nowy a klapa mu sama opadała, ktoś z kolei przy próbie odpięcia pojemnika na detergenty połamał dolne zaczepy. Próbowałem to odpiąć i po minucie dopiero się udało aby zamek puścił, więc się nie dziwię, strasznie podła jakość jak trzeba tak walczyć.

Trafiłem w "sieciówce" na człowieka który chciał pomóc i przesuwaliśmy pralki do gniazdka aby testować, normalnie szok - Po zabawie menu różnych pralek kupiłem Electroluxa EWT1266ESW. W przeciwieństwie do tańszych ma regulacje prędkości od 1200 do 400 co 200 obrotów jak Bosch. Czas wygląda na to że da się regulować wszędzie, temperaturę też. Na 800 obrotów właśnie zrobiony test i... nawet fajnie cicho wiruje. Czas zweryfikuje resztę. Staruszek AWG681 poszedł do piwnicy.

Pozdrawiam.