Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

vba excel / power point - Automat do tworzenia prezentacji / aktualizacji danych

Gianni_85 08 May 2015 10:10 3363 8
Wago
    Gianni_85
    Level 6  
    Czołem,

Przyda mi się pomoc w przebudowaniu makra jakie posiadam. W chwili obecnej mam makro, które drukuje mi wszystkie dokumenty per filtr w raportu.
    Potrzebuje zamienić opcję drukowania na:
    1) Otwarcie szablonu prezentacji
    2) Aktualizację danych i wykresów per filtr tabeli przestawnej
    3) Zapis jako prezentacji nazwš filtra z aktualnš datš (komórka z nazwš Klienta to B1 w "arkuszu 5")
    4) Przejœcie do następnego Klienta

Czy ktoœ mi pomoże?

Plik excel z danymi i szablon prezentacji znajduje się w tym samym folderze. Chciałbym aby prezentacje zapisywały się w tej samej lokalizacji w pod folderze o nazwie „prezentacje”

W szablonie prezentacji sš już powstawiane łšcza do odpowiednich danych jakie majš sie zaczytywać z mojego pliku excel.

Code: vbscript
    Log in, to see the code
  • Wago
    NAXIN
    Level 22  
    Oczywiście da się zrobić coś takiego. Pokaż przykładowe arkusze, żeby nie było niedomówień.
  • Wago
    Gianni_85
    Level 6  
    W załączniku przesyłam wzór pliku.

Dane do prezentacji chcę przyłac z arkusza do prezentacji
    NAXIN
    Level 22  
    Rozumiem. Kilka pytań o działanie:

1) otwieramy pustą prezentację, wstawiamy do niej 1 slajd z 1 klientem (tzn tabelkę z pierwszego arkusza), zapisujemy prezentację pod nazwą (klient1+data.pptx) i kończymy? dobrze rozumiem?
    2) czy jakiś szablon tej prezentacji jest? mogę wstępnie ogólnie to zrobić tzn. wstawiać dane w 1 slajd i sobie przerobisz?
    3) gdzie są wykresy do skopiowania?
    Gianni_85
    Level 6  
    Otwieram przygotowany szablon prezentacji gdzie na kilku slajdach są już wstawione łaczą do komórek z excela, które mają sie pobierać do prezentacji.
    Informacje w tabelce sa tymi informacjami, które maja się zaczytać do preznetacji.

Po zaktualizowaniu danych prezentacja ma się zapisać z nazwą Klient1_bierząca data.

Wykresy usunąłem z tego akrusza, ponieważ w obecnej wersji mam nie generować wykresów.
    NAXIN
    Level 22  
    To w ogólne inaczej bym do tego podszedł. Wstaw do prezentacji obiekt xls jako plik z łączem. Przy otwieraniu prezentacji będziesz poproszony o aktualizację danych i tyle.
    Gianni_85
    Level 6  
    Problem dla mnie nie jest wstawienie "gorących pól" do prezentacji, które poprzez łacze ma sie aktualizować lecz poprowadzenie procesu:
    1) Otwórz prezentacje
    2) zaczytaj dane
    3) zapisz jako "nazwa klienta"_"data".
    -> przejście do nastepnego klienta
    NAXIN
    Level 22  
    Dzień dobry. Zacząłem to pisać w sobotę i zamysł jest taki jak w załączniku.
    Kilka uwag:
    - wyszukanie tabeli po nazwie w prezentacji. tabelkę do aktualizacji proponuję nazwać na sztywno np "tabela_aktualizjacji" (dzięki shape.table shape.name i shape.parent.slide będzie można odwołać się do konkretnej tabeli w ppt i zapamiętać jej własności czyli najważniejsze to położenie i wygląd), w tej wersji zrobiłem to dla slajdu numer3,
    - przy tej opcji, znając pozycję tabeli, można wykorzystać gorące pola o których wspomniałem na priv,
    - drugą możliwością jest po prostu kopiowanie tabeli jako obrazka - opcja prostsza ale wydłuży czas i podniesie wagę prezentacji,
    - z uwagi na dużą liczbę danych dodałem takiego prostego progress bara i informację co się dzieje w danym momencie (żeby Cię krew nie zalewała jeśli każdy szablon prezentacji waży 50 mega a klientów masz 300 ;) )

Proszę zbadaj, oceń i podziel się uwagami.
    Gianni_85
    Level 6  
    wywala mi bład. Jest to związane z brakiem referencji Missing: Microsoft common controls 6.0 (sp 6)

W internecie znalazłem tylko wersje 32 bit a korzystam z office 64 bit