Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Switche POE
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Router HG665D - Sieć Wi-Fi nie działa, jak ustawić router?

08 Maj 2015 14:53 1200 13
  • Poziom 10  
    Witam. Mam problem z siecią Wi-Fi w routerze Huawei HG665D. Opis jak podłączony jest reouter mam w innym temacie. Mam nadzieję, że wystarczająco jasno jest to opisane:

    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3006274.html#14541862

    Tak więc teraz mam problem z siecią Wi-Fi. Po dłuższej przerwie w dostawie prądu router się zresetował - o ile po LAN'ie internet działa, to Wi-Fi już nie chce działać. Wcześniej udało mi się to jakoś ustawić, coś poklikałem i zaczął działać, teraz za nic nie wiem jak to zrobiłem. Gdy próbuje się połączyć z Wi-Fi przez telefon, wyskakuje komunikat "Zaloguj się do sieci Wi-Fi" a próba wejścia na jakąkolwiek stronę przekierowuje mnie na stronę routera. I tu moje pytanie: co i jak ustawić na stronie routera, żeby zaczęło wszystko działać. Dodaje screeny z ustawień routera dla ułatwienia. Z góry dziekuje.
  • Switche POE
  • Poziom 21  
    daj jeszcze screen z zakładki STATUS oraz BASIC.

    Sprobój jak na screenie 1 u góry odznaczyć Enable Wlan, następnie restart routera, zaptaszkuj znów i restart routera. Być może się zawiesił. Na screenie widać że wifi właczone zaś na kolejnym że status wifi wyłączony.

    Ewentualnie moge pomóc poprzez team viewer.
  • Poziom 10  
    Po resecie jest nadal tak samo, z tym, że Wi-Fi jest już "enabled" w zakładce STATUS (poza tym nic się nie zmieniło). Co do screena z zakładki BASIC - którą opcje zaznaczyć? Od Firewall'a po USB. Po kliknięciu bezpośrednio BASIC, zaznacza się zakładka Firewall. Co do TeamViewer'a to nie da rady, bo aby wejść w ustawienia Huawei'a muszę rozłączyć internet na komputerze.

    edit: Nikt nie ma pomysłu? Muszę zrobić to Wi-Fi a nie mam pomysłu co mogę z tym zrobić ;|
  • Poziom 10  
    Udało mi się rozwiązać problem. W zakładce BASIC>LAN ustawiłem adres routera (Huawei, czyli switcha) na domenę głównego routera. Teraz wygląda to tak, że adres Huawei to nie 192.168.1.1 tylko 192.168.0.90 (głównego routera to 192.168.0.1), a przy tym wyłączyłem DHCP Server. Co do WLAN to ustawiłem Mode na 802.11b/g/n. Teraz można połączyć się z internetem poprzez Wi-Fi. Jednak problem został rozwiązany tylko częściowo dlatego, że aby się połączyć z Wi-Fi muszę ręcznie wpisywać adresy. Inaczej nie uda się "pobrać adresu sieciowego" przez co Wi-Fi nie połączy się z urządzeniem. Gdyby ktoś miał jeszcze jakieś pomysły jak ustawić to, aby nie trzeba było ręcznie wpisywać adresów na urządzeniu to byłbym wdzięczny. Pozdrawiam
  • Switche POE
  • Poziom 21  
    DHCP jest od tego by automatycznie przydzielać adresy więc radziłbym to włączyć. Nie pisałeś nic o głównym routerze a jeżeli tak to nie doczytałem. Jak włączysz dhcp to w ustawieniach karty sieciowej komputera ustaw na automatyczne przydzielanie.

    Ewentualnie jeżeli z jakiegoś konkretnego powodu musisz miec dhcp wyłączone przydziel stały adres do konkretnego kompa przez filtrowanie MAC.
  • Poziom 10  
    DHCP wyłączyłem dlatego, że gdy jest włączony to sieć wi-fi nie rozpoznaje adresu ip. Przy łączeniu się z siecią widnieje napis "Pobieranie adresu sieciowego" i po chwili rozłącza sieć. Gdy wyłączę DHCP muszę ręcznie ustawiać adresy w telefonie/protokole karty sieciowej przy komputerach i wtedy jestem w stanie połączyć się z internetem przez wi-fi. Co do głównego routera - podałem link do innego tematu, gdzie opisałem jak sprawa wygląda, ale fakt mogłem pisać od nowa więc mój błąd. A z tego co się orientuję to router jako switch ma mieć wyłączony server DHCP, dlatego też to zrobiłem. W takim razie zapoznaj się proszę z opisem mojej sieci z linku w pierwszym poście, lub jeżeli to ma coś zmienić to mogę od nowa, tutaj, napisać co i jak jest połączone. Pozdrawiam
  • Poziom 21  
    Nie rozpoznaje bo jest konflikt adresów, trzeba im nadać różne bądź inną rodzinę choćby nawet.

    Zacznijmy od początku. Masz główny router - jaki to model i na jaki tryb ustawiony (dynamic ip static ip itd.)? Jaki internet masz? DSL,aDSL,światłowód?
    Do niego, do portu LAN wpięty kabel idący do kolejnego routera tego Huawei tak? I w tym Huawei nie działa połaczenie wifi aczkolwiek sieć jest widoczne przez urządzenia tak?
  • Poziom 10  
    Internet mam "radiowy" od Intersieci. Wygląda to tak, że po zakupieniu internetu przyjechali panowie, założyli skrzynkę na ścianie, a w niej jest router główny, MikroTik. Do tego routera dostępu nie mam. Od tej skrzynki idzie kabel Lan+Power (w temacie z linku w pierwszym poście są zdjęcia jak to wygląda) i ten właśnie kabel jest wpięty do routera Huawei, który (jak sądzę) robi za switcha. I teraz przechodzimy do problemu, czyli:

    Po LAN'ie internet działa bez przeszkód, bez wpisywania statycznych IP. Jednak sieć Wi-Fi (która była widoczna i normalnie można się było z nią połączyć) nie pozwala się dostać do internetu. Przy każdej próbie wejścia na jakąkolwiek stronę, przekierowywało mnie na stronę Huawei'a. Po połączeniu się z siecią wyskakiwał dymek "Zaloguj się do sieci Wi-Fi" (Android). Po zmianie ustawień w Huawei'u na wyłączony DHCP i zmianie adresu IP Huawei'a z 192.168.1.1 na 192.168.0.xx oraz ręcznym wpisaniu adresów IP i serwa DNS w konfiguracji sieci (Znów android) z siecią da się połączyć, strony ładują się normalnie. Jednak gdy zostawię włączony DHCP łączenie z siecią zatrzymuje się na "Pobieraniu adresu sieciowego" po czym rozłącza sieć.

    Nie umiem opisać tego jaśniej. Wcześniej (przed przerwą w dostawie prądu) Huawei ustawił się jakoś sam i Wi-Fi działało bez przeszkód. Jednak później za nic nie mogłem go ustawić i tak dotarłem tutaj na forum.
  • Pomocny post
    Poziom 21  
    Powiedz mi jeszcze do jakiego portu w Huawei jest wpięty kabel od głównego routera? WAN czy LAN
  • Poziom 10  
    Do portu LAN. Konkretnie do portu LAN 1
  • Pomocny post
    Poziom 21  
    Czyli wnioskuję że port WAN jest wolny. Przepnij ten kabel do portu WAN, Włącz DHCP, zmień router w tryb "dynamic IP" , WLAN na enable.

    I podaj efekty. Dla bezpieczeństwa żeby nie popsuć jeszcze bardziej znajdź w ustawieniach coś typu "backup/restore lub backup settings" i zwyczajnie utwórz poprzez tą opcję plik z backupem obecnych ustawień.

    Piszę ogólnikowo bo nie mogę się doszukać w necie manuala do tego routera a nigdy takiego nie miałem. Jeżeli nie wiesz co robić zainstaluj TeamViewer 10 ze strony producenta podłączę się na chwilkę porobię screeny i zobaczę na spokojnie co tam masz pokićkane.
  • Poziom 10  
    A tu niespodzianka. Nie mam portów WAN w Huawei. Gdy włączę DHCP przy próbie wejścia na jakąś stronę poprzez Wi-Fi wciąż to samo - "Zaloguj się do sieci Wi-Fi" i przekierowuje mnie na stronę routera. Co do TeamViewer'a - mam podać ID i Hasło, tak? Mam je podać tutaj w temacie czy poprzez PW? Co do routera to tak, też mam problem ze znalezieniem jakichkolwiek informacji o tym Huawei. Co raz częściej zastanawiam się nad jego wymianą... ogólnie te opcje ma jakoś pogmatwane w configu.
  • Pomocny post
    Poziom 21  
    TV na pw bo Ci ludzie powchodzą na kompa:) Aczkolwiek wymiana routera to koszt 50-60zł wystarczy Ci zwykły TP-Link którego opcje wszyscy znają. Ale może jeszcze poradzimy coś z tym.

    Jeszcze zanim będziemy patrzeć w niego prosiłbym żebyś podpiął kabel który wyżej chciałem żebyś przepiął bezpośrednio do komputera.

    Następnie w oknie gdzie pokazane są kafelki windows kliknąć na lupę do wyszukiwania -> wpisać komendę: cmd
    a następnie: ipconfig

    I odczytać jakie przydzielił IP dla komputera. Będzie mi to potrzebne.
  • Poziom 10  
    Masz na myśli kabel od głównego routera, tak? Po podpięciu go bezpośrednio do komputera przydzieliło mi adres IP v4 192.168.0.2. Teraz przepiąłem go z powrotem do Huawei'a. Wysyłam ID i hasło do TeamViewer'a na PW.

    edit: Niestety nie pomogło, nadal to samo czyli przekierowanie na stronę routera przy próbie wejścia na jakąkolwiek stronę.