Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
SterControl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

HMI SH300 - Brak odpowiedzi przy wgrywaniu programu

08 Maj 2015 19:37 762 3
  • Poziom 8  
    Witam, zakupiłem ostatni panel HMI SH300 programowany po RS232.
    Kiedy chcę wgrać utworzone ekrany wyskakuje mi błąd "NO RESPONSE" Pliki się kompilują, ale w zależności od kaprysu sterownika, błąd wyskakuje przy 2/7/18% wgrywania.
    Jakie mogą być tego przyczyny, jak się z tym uporać, używam kabla dostarczonego w zestawie ze sterownikiem, a komunikuje się przez konwerter USB/COM.
    Jeszcze nie udało mi się nic wgrać do panelu, oryginalnie miał wgrany ekran startowy, który został skasowany przy pierwszej próbie wgrywania.
  • SterControl
  • Pomocny post
    Specjalista Automatyk
    Do wielu SH-300 używam oryginalnego kabelka (RS232) na sprzętowym com - nigdy nic mi się nie wywalało (aż się dziwiłem, że tak idioto-odporne to jest).
    W Twoim wypadku podejrzewałbym emulator USB/com;
  • SterControl
  • Admin DIY, Automatyka
    Trochę mało informacji. USB/COM to konwerter, który musi zostać poprawnie zainstalowany, musi posiadać swój dedykowany driver. W aplikacji trzeba wybrać numer portu, nie raz jest to numer 1, ale też zdarzają się inne numery, możemy to sprawdzić, w menadżerze urządzeń.Zapewne Twój problem polega na złym numerze portu, lub braku driverów.
  • Poziom 8  
    Sprawdzałem COM-y wszystko jest ok, sterowniki do konwertera też są dobre, sprawdzałem wszystkie opcje, konwerter łączy się bez problemu z HMI kolegi, w moim przypadku niestety nie. Rozważam opcje zakupu jakiegoś starszego PC-ta z wbudowanym COM-em.