Policz sobie opłacalność dla Twojej stawki za energię i Twojego zużycia na kalkulatorze: www.PVCalc.pl
Do you prefer the English version of the page elektroda?
No, thank you Send me over thereazibik wrote:Jan. Jesteś wielki. Uwzględniłeś koszt kredytu lub utratę oprocentowania kapitału?
PejPejowski wrote:Ja posiadam zapewnienie od firmy że:
-instalacja 5kW będzie kosztować 27,5 tyś. zł (koszty uwzględniają całość inwestycji)
-stawka za sprzedawany prąd będzie wynosić 65gr
-minimalna szacowana produkcja to 5000 kWh
-10 lat gwarancji
To sugeruje zysk roczny 3 250 zł, więc instalacja zwraca się w niecałe 10 lat i pytanie brzmi czy ktoś kto ma podobną instalację może to potwierdzić (to wszystko podaje firma)
PejPejowski wrote:Ja posiadam zapewnienie od firmy że:
-instalacja 5kW będzie kosztować 27,5 tyś. zł (koszty uwzględniają całość inwestycji)
-stawka za sprzedawany prąd będzie wynosić 65gr
-minimalna szacowana produkcja to 5000 kWh
-10 lat gwarancji
To sugeruje zysk roczny 3 250 zł, więc instalacja zwraca się w niecałe 10 lat i pytanie brzmi czy ktoś kto ma podobną instalację może to potwierdzić (to wszystko podaje firma)
domelg wrote:Można zmienić zanim ustawa zacznie obowiązywać, przed podpisaniem pierwszych umów w oparciu o tę ustawę. Potem też można zmienić ale tylko dla nowych prosumentów. Ci co podpisali wcześniej umowy z określoną stawką mają ją gwarantowaną przez piętnaście lat.Jak można napisać w ustawie że stawki są gwarantowane na 15 lat i mieć to tak zapisane, żeby w razie czego można tą stawkę zmienić? Tragedia.
sikor wrote:Też nie wiem o co chodzi ja w maju miałem 565 kWh z 4900 Wh.
Tomjed71 napisał:
Witam -posiadam 4,5 KW na dachu - w 14 ostatnich dni ( ponad połowa pochmurnych) wyprodukowałem 234 KWH
Mamy pogratulować czy jak ?Bo w sumie nie wiem czego ja mam tyle z instalacji 3900Wp
prose wrote:sikor wrote:Też nie wiem o co chodzi ja w maju miałem 565 kWh z 4900 Wh.
Tomjed71 napisał:
Witam -posiadam 4,5 KW na dachu - w 14 ostatnich dni ( ponad połowa pochmurnych) wyprodukowałem 234 KWH
Mamy pogratulować czy jak ?Bo w sumie nie wiem czego ja mam tyle z instalacji 3900Wp
Bobyx1968 wrote:Poza tym instalacja kolegi Tomjed71 tak jak i moja pracuje raczej jako reklama firmy.