Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

AUDI CHORUS Blaupunkt 480 035 152 źle reguluje głośność

damiancz 24 Maj 2005 17:20 6027 15
  • #1 24 Maj 2005 17:20
    damiancz
    Moderator Radia Samochodowe

    Blaupunkt 7 646 243 380 480 035 152

    Źle - skokowo reguluje głośność , tony , balans działają bez zarzutu


    Czy ktoś może mi pomóc w tym temacie znalazłem na forum że może być to podwójna dioda SMD lub procesor proszę o pomoc dokładniejszą informację - lokalizację elementu

    0 15
  • #2 24 Maj 2005 18:17
    SlaweK
    Poziom 43  

    I dobrze znalazłeś, a od siebie dodam jeszcze że warto rozebrać i umyć impulsator. Stawiam na procesor. A może potrzymać Ci jeszcze sondę oscyloskopu ?

    SławeK

    0
  • #3 24 Maj 2005 22:34
    djlj24
    Spec od car audio

    Procesor do piekarnika na 3 zdrowaśki i śmiga jak nówka. Oczywyście nie dosłownie do piekarnika i odpowiedni czas.

    0
  • #4 25 Maj 2005 02:22
    ikar55
    Spec od car audio

    Nie 100 %. I działa czasem nawet tydzień.

    0
  • #5 25 Maj 2005 11:19
    coderadio
    Spec od car audio

    Witam

    W przypadku gdybys nie mial piekarnika lub nie pomoglo by pieczenie procesora :D, to pisz na PW posiadam nowe procesory do blaupunkta Chorus/Concert.
    Sparwdzone wielokrotnie przez Ikar55

    Pozdrawiam

    0
  • #6 25 Maj 2005 17:05
    djlj24
    Spec od car audio

    Rosjanie zrobili poprawioną wersję procesora do tego radia co robi zapis do eeproma tylko przy wyłączaniu a nie po każdej regulacji - i wtedy jest nie do zajeżdżenia. Tylko kto by wywalał dzisiaj 150 zł za procesor do kaseciaka :(.

    0
  • #7 27 Wrz 2005 09:23
    adpap2005
    Poziom 12  

    a ja już dwa radyjka naprawiłem suszarką do włosów :-)
    otwierasz radio, wyjmujesz mechanizm kasety i podgrzewasz procka suszarką przez kilka minut.
    oba działaja juz od kilku mieisęcy... a objawy były te same - skokowa regulacja głośności...

    0
  • #8 27 Wrz 2005 09:57
    binis
    Poziom 22  

    Suszarka to za mało. Najlepiej piekarnik. Ja nie miałem żadnej reklamacji. Na włączonym podgrzej lekko procesor suszarką. Jeżeli usterka ustąpi to masz pewność że piekarnik.

    0
  • #9 29 Wrz 2005 22:43
    kevino
    Poziom 10  

    hi I am from slovakia and dont understand everything posted in this topic. I have this type of radio and this problem too. what can i do with it ?thanx slavo slovensko

    0
  • #10 30 Wrz 2005 20:17
    adpap2005
    Poziom 12  

    this problem is related to bug/defect in microP. One of fix is to heat up uP for while (few minutes) in owen (200 deg C)
    Personally I have fixed two radios by heating up using hear dryier - from short distance. It helps for both. It is more safe, you don't have to dissasembly uP, which is SMD, so it is not so easy..
    Try to heat up uP with hair dryier first - if volume control will come back - then:
    1. heat it for few minutes as it is (hair dryier)
    2. take uP out and heat up in owen (200deg C) - few minutes
    if doesn't help - then you have to look for new uP....

    0
  • #12 22 Paź 2005 21:16
    Mario.M
    Poziom 19  

    He he, myślałem że z tym piekarnikem to żart. Podgrzałem Hot Airem tą motke i regulacja głosu jest prawidłowa :) Szkoda tylko że na pare minut.

    0
  • #13 23 Paź 2005 10:23
    binis
    Poziom 22  

    he he bo to ma być piekarnik 2 godz. temp. 200 st. Szkoda na to hot aira.

    0
  • #14 30 Paź 2005 12:36
    białas 2300
    Poziom 10  

    Procek do piekarnika i radio działa jak nowe sprawdzona metoda wczoraj robiłem 2 takie radyjka :) Podgrzewanie suszarkami i innymi takimi daje efekt ale tylko przez kilka minut. Pozdra

    0
  • #15 30 Paź 2005 15:59
    adpap2005
    Poziom 12  

    no u mnie po wygrzaniu suszarką dwa radia działają - jedno od stycznia a drugie kilka tygodni.... czyli udało mi się, bo wylutować procka w garażu nie mam szans...

    0
  • #16 14 Lis 2005 10:34
    damiancz
    Moderator Radia Samochodowe

    Temat do zamknięcia , wszystko napisane

    0