Jak jest realizowany pomiar prądu w układzie SM kol. satanetv
Do you prefer the English version of the page elektroda?
No, thank you Send me over thereJan_Werbinski wrote:Wattrouter działa, ale są malutkie niedogodności. Soft 2,5.
Ustawiłem wyjście triakowe na bojler 1,5kW: proporcjonalny, priorytet 1, podłączona moc 1,5, maksymalna moc 1,5.
Temperaturę ustawiam termostatem na bojlerze. Woda się zagrzała do ustawienia i termostat wyłączył bojler.
1. Status wyjścia i dzienny status wyjścia pokazują że pomimo wyłączenia się bojlera w dalszym ciągu dostarczana jest moc 1,5 kW i naliczana jest założona energia. Statystyki się psują.
2. Pomimo zerowej rzeczywistej mocy na triaku wentylator pracuje na 15%. Niepotrzebnie, bo temperatura 25 stopni. Po dwóch latach będę musiał niepotrzebnie go wymieniać lub czyścić zassany kurz.
Co zrobić żeby statystyki się nie psuły? Ustalić harmonogram czasowy na całą dobę i wpisać tam jakiś limit nieco większy od dobowego zużycia np 5kWh?
Czy w ten sposób załatwię też wentylator żeby się w końcu wyłączył, a nie szumiał cały dzień?
rflq wrote:Czy ktoś mi mógłby wyjaśnić jak wygląda sytuacja od strony ekonomicznej? Watt-router ma gwarancje na 2 lata, a przeliczając oszczędności związane z kupnem tego urządzenia wychodzi, że zwrot inwestycji następuje po około 2 latach. Prosiłbym o komentarz dotyczący kwestii ekonomicznych związanych z kupnem tego urządzenia.
Quote:Czy poradziłeś sobie ze statystykami ? Ja natomiast mam taką sytuację że próbuję ustawić harmonogram dla SSR1 i 2 gdzie są podłączone grzałki 1.5 kW tak żeby dostarczyć maksymalnie 4 kwh z nadwyżek produkcji PV między godziną 7:00 a 17:00. Wszystko pięknie działa ale po przekroczeniu dostarczonej mocy 4 kwh już o 10:00 dalej idą kwh w grzałki i to powoduje duże zagrożenie bo temperatura na buforze rośnie do 100C. Masz pomysł jak to ograniczyć ?
satanetv wrote:Kilka osób prosiło mnie na PW o udostępnienie kodu. W związku z tym w załączniku aktualna wersja 2.18 wraz z bibliotekami.
rflq wrote:Wracając do opłacalności to mam taki przypadek: zużywam 4500 kWh rocznie, posiadam instalacje solarną do grzania CWU, a w okresach jesiennych oraz zimowych CWU jest dogrzewana przez kocioł. Planuję założyć instalacje fotowoltaiczną bo dach mam już gotowy i teraz moje pytanie jakiej wielkości założyć instalacje fotowoltaiczną. Instalacja w domu jest trójfazowa. Montaż instalacji fotowoltaicznej tylko wschód zachód.
rflq wrote:Witam,
Czy ktoś mi mógłby wyjaśnić jak wygląda sytuacja od strony ekonomicznej? Watt-router ma gwarancje na 2 lata, a przeliczając oszczędności związane z kupnem tego urządzenia wychodzi, że zwrot inwestycji następuje po około 2 latach. Prosiłbym o komentarz dotyczący kwestii ekonomicznych związanych z kupnem tego urządzenia.
r.keson wrote:
Czy poradziłeś sobie ze statystykami ?
hostii wrote:Tak na marginesie po co grzanie 5L wody, do zmywarki ?
Odwilżaczom sprężarkowym częste zał także może zaszkodzić i nie zawsze przy załączeniu zasilania od razu załącza się sprężarka. U mnie w jednej tak jest druga startuje od razu, ale widzę że kolega także walczy, a te urządzenia są najlepsze. Ja mam 2 załączone non stoper w zależności od wilgoci, jeden w łazience drugi zależnie, kuchnia,pranie,prasowanie. Ale steruje je tym
https://www.conrad.pl/?websale8=conrad.01-aa&pi=1170728&refKey=d10Dzw9nl
bo w jednym czujnik wilgotności nie działa tak jak bym chciał, a w drugim cały czas chodzi wentylator który bierze 20W i tylko załącza sprężarkę jak podniesie się wilgotność. Osobiście nie podłączył bym WR do odwilżacza chyba że te tańsze bo one nie są sprężarkowe,
januszss wrote:Stosowałem je również zamiast przekaźników.
Jan_Werbinski wrote:Zmywarka dostaje tylko zimną, bo ciepłą nie usunie niektórych zabrudzeń.