Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

żarówka 1600 lumenów ile to luxów

antares2000 10 May 2015 23:52 17976 9
    antares2000
    Level 9  
    Witam szanowne koleżanki i kolegów.
    Niedawno kupiłem żarówkę energooszczędną OSRAM DULUXSTAR Mini Twist o mocy 23W. Na opakowaniu podana jest wartość 1600 lumenów. Chciałem sprawdzić, czy faktycznie ta żarówka daje tyle światła i pomiaru dokonałem przy użyciu wbudowanego sensora w tablecie TabS-4. Pomiar niestety wyświetlony był w luxach i wyniósł ok 184. Pomiaru dokonałem bezpośrednio pod lampą zawieszoną na suficie w odległości ok 1,5m.
    Moje pytanie i prośba do znających się w tej tematyce, jak sprawdzić czy podana na opakowaniu wartość 1600 lumenów jest prawdziwa?

Moderated By Łukasz-O:

To nie jest żarówka.

slawekx
    Level 29  
    Luks (lx) to
    1 lumen (lm) padający na powierzchnię 1m2,
    antares2000
    Level 9  
    slawekx wrote:
    Luks (lx) to
    1 lumen (lm) padający na powierzchnię 1m2,

tyle to ja wiem, ale jeśli przeczytasz uważniej mój post raz jeszcze to zauważysz, że nie o to pytałem.
    kozi966
    Moderator of Electricians group
    antares2000 wrote:
    Moje pytanie i prośba do znających się w tej tematyce, jak sprawdzić czy podana na opakowaniu wartość 1600 lumenów jest prawdziwa?

Wykonać pomiar w kuli Ulbrichta (lumenomierz kulisty).
    Pomiary natężenia tabletem(!) jest śmieszny na tyle, że w porównaniu ze zwykłym luksomierzem z korekcją przestrzenną błąd owego urządzenia sięga minimum 200%.
    beatom
    Level 35  
    Jesli wiec na powierzchnie tableta pada 184 lux to chyba latwo policzyc ile lux bedzie na 1m2...
    Jakkolwiek zgadzam sie z poprzednikiem - pomiar tabletem nie jest miarodajny.
    azibik
    Level 32  
    Trochę bardziej sensowne ale nie miarodajne, nie można porównywać różnych żródeł światła
    /różny kąt rozsyłu/
    Pokrentz
    Level 22  
    Powierzchnia sfery o promieniu 1,5 metra to ok. 28,27 metra kwadratowego. Zakładając (grubo), że lampa świeci tak samo jasno we wszystkich kierunkach, to powinienec w odległości 1,5 metra otrzymac natężenie oświetlenia 1600 lm / 28,27 metra kwadratowego = 56,6 luksa. Tabletu raczej nie używaj jako luksomierza...
    Inna sprawa to założenie o jednorodności promieniowania - nawet, jesli masz taką asymetrię że w jednym kierunku świeci 2 razy mocniej niż w drugim, to możesz optymistycznie mieć w Twoim położeniu i warunkach jakies 100 luksów... Prawdziwy pomiar - to jak koledzy napisali - poważne pieniądze...
    antares2000
    Level 9  
    z tego wszystkiego wynika tylko jedno, że podawane wartości w lumenach na opakowaniach żarówek to w rzeczywistości raczej fikcja bo przeciętny użytkownik nie ma możliwości tego w żaden sposób zweryfikować :( za wszystkie odp dziękuję i zamykam temat.