Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Komputer uruchamia się z losowym opóźnieniem

rolandqx 11 Maj 2015 09:31 516 4
  • #1 11 Maj 2015 09:31
    rolandqx
    Poziom 12  

    Witam. Nie mam pomysłu jak zdiagnozować problem.
    mobo: M4A88TD-V EVO/USB3
    cpu; athlon II x2
    zasilacz nówka bquiet
    dysk nówka ssd goodram
    obudowa nowa
    No i wygląda to tak:
    Wciskam power, dioda power zapala sie OD RAZU, rusza leciutki szum, pewno tylko zasilacza i nic. Prąd nie idzie ani w wiatraki, mysz, klawiaturę, ani nic, a już na pewno nie rusza dysk, który ma oślepiającą diodę. Taki stan ciszy (dioda power się świeci) jest przez 10sekund do 3 minut, dłużej nie miałem czasu czekać, reset nie działa, pomaga tylko przytrzymanie power 5 sekund i ponowna próba (oczywiscie problem może się powtórzyć tak samo).
    Problem pojawił sie około 8 na 10 uruchomień, chociaż trudno mi powiedzieć bo po wciśnięci power zawsze była minimum 1-2 sekundy do startu najbardziej słyszalnego wiatraka, więc może ten problem występuje zawsze.
    W ciągu resetowania przyciskiem power, dwa razy po ponownym uruchomieniu wyskoczyło overclocking failed oO. Sprawdziłem, wszystko było na default. Zmieniłem na "lepiej" niż default. Zapisałem, bios trzyma ustawienia. Dalej to samo i raz na kilka kolejnych uruchomień, komunikat pojawił się znowu. Więc zrobiłem na default bez zmian totalnie bo zwątpiłem czy jestem trzeźwy.

    Czy to bateria mobo?
    Kondensatory jakieś?
    Nie miałem czasu otwierać budy bo byłem tylko przejazdem przy tym komputerze, jutro bede przy nim.

    edit: po uruchomieniu (które jak już ruszy trwa 8sekund do pulpitu) komputer chodzi jak piorun, prime95 itp, temperatury wszystko idealne, napiecia na zasilaczu miernikiem też idealne

    0 4
  • #2 11 Maj 2015 09:46
    Aseri15
    Poziom 28  

    rolandqx napisał:
    Nie miałem czasu otwierać budy bo byłem tylko przejazdem przy tym komputerze


    rolandqx napisał:
    napiecia na zasilaczu miernikiem też idealne


    Buda zamknięta, a napięcia miernikiem zmierzone ? Ciekawe...

    Podaj prawidłowo wszystkie informacje na temat parametrów tego komputera, a nie takie byle jakie.

    Kondensatory na pewno do sprawdzenia. Testowanie na " pająka ", ale wcześniej dokładny reset BIOS'u.

    0
  • #3 11 Maj 2015 09:52
    helmud7543
    Poziom 42  

    Pierwszym podejrzanym jest zasilacz. Przełóż go do innego komputera albo podmień u siebie na inny dla pewności. Mierząc napięcia pamiętaj również o wtyczce ATX i kablach odpowiedzialnych za start komputera - awaria przetwornicy Stand By może się też tak objawiać, pomimo że główne napięcia będą w normie. Jeśli to nie zasilacz to szukamy dalej, ale najpierw jego wyklucz.

    Overclocking failed to komunikat pojawiający się w niektórych płytach głównych, gdy płyta zarejestruje że uruchomienie się nie powiodło. Jak resetowałeś podczas uruchamiania to wystąpienie komunikatu jest normalne.

    0
  • #4 11 Maj 2015 09:53
    rolandqx
    Poziom 12  

    Napięcia sprawdzałem tydzień temu zanim wyjechałem, moja pomyłka że tak napisałem, fakt.

    1. be quiet! System Power 7 350W
    2. M4A88TD-V EVO/USB3 używana, lecz idealnie działająca jak poprzedni raz tam byłem (sam pracowałem na niej parę miesięcy)
    3. AMD Athlon II x2 270 + chłodzenie SilentumPC SpartanPRO
    4. Pamięć Goodram 2GB
    5. Dysk ssd Goodram 64GB
    6. Obudowa ibox 1801
    7. mysz + klawiatura wpięte w usb2.0 z tyłu
    8. monitor wpięty przez dsub

    musze poszukać co to "na pająka" :)

    edit up: ok, jutro posprawdzam zasilacz, w razie czego jest na gwarancji

    dzięki za odpowiedzi, jutro upewnie się, że uruchamianie to jedyny problem z tym komputerem a potem podjadę po inny nowy zasilacz, także odpiszę za jakiś czas dopiero

    0
  • #5 11 Maj 2015 21:17
    Aseri15
    Poziom 28  

    Na pająka, czyli wyciągasz bebechy z obudowy na stół, biurko i testujesz dokładając każdą część.

    Zaczynasz od: Zasilacz, Płyta Główna, Procesor i chłodzenie. Sprawdzasz reakcję BIOS.
    Następnie dokładasz jedną kość RAM. Znowu sprawdzasz zachowanie.

    I tak dalej, dopóki znowu nie będzie mu odbijać. Chyba, że od samego początku będzie tak jak w pierwszym poście, to zasiłka do sprawdzenia ( wszystkie napięcia ) lub ewentualnie do testów inny zasilacz pod ten zestaw.

    0