Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Chłodziarka półprzewodnikowa zasilana z ATX - prośba o poradę

Luckey13 12 May 2015 14:01 930 8
  • #1
    Luckey13
    Level 15  
    Witam, posiadam niedużą lodówkę ze spaloną elektroniką, ale ze sprawnym Ogniwem Peltiera, z radiatorem i 2 wentylatorami.
    Pytanie, czy mogę podłączyć te ogniwo pod atx, i ile prądu będzie pobierał taki układ?
    Próbowałem zmierzyć, ale mi padł miernik chyba, cały czas pokazuje 0, miernik ustawiłem na prąd stały i podłączyłem pod +, szeregowo.

    Ze względu na brak termostatu, jaki jest maksymalny cykl pracy takiego układu, czy może pracować przez kilka godzin bez przerwy?


    Ogniwo podłączyłem pod czerwony przewód oraz masę, to jest 5V, wiatrak pod 12V, wydaje się działać prawidłowo, część chłodząca jest dość zimna.

    Podaję parametry lodówki, z której pochodzi ogniwo:

    230V
    70W
    prąd znamionowy 0,55A

    Czy pod atx pobór mocy będzie zbliżony?

    Pozdrawiam i proszę o pomoć, potrzebuję tel lodówki na wczoraj ;)
  • #2
    alikatek
    Level 29  
    Luckey13 wrote:
    czy mogę podłączyć te ogniwo pod atx

    pod linię +12 jak najbardziej tak.
    Luckey13 wrote:
    Próbowałem zmierzyć, ale mi padł miernik chyba, cały czas pokazuje 0, miernik ustawiłem na prąd stały i podłączyłem pod +, szeregowo.

    Co to za miernik? Zmieniłeś zakres na pomiar prądu stałego (10A lub więcej) i przepiąłeś odpowiednio przewód przy mierniku (na pomiar prądu)?
    Luckey13 wrote:
    czy może pracować przez kilka godzin bez przerwy?

    Zeżeli zapewnisz dobre odprowadzanie ciepła od ogniwa i chłodzenie zasilacza to jak najbardziej tak.
  • #3
    Luckey13
    Level 15  
    Witam, dziękuję za zainteresowanie.
    Miernik przełączyłem, przewód wpiąłem poprawnie - sam miernik to prawdę mówiąc jakaś tandeta, nawet nie pamiętam jaki, a nazwa zatarta, ale do tej pory był wystarczający, z amperomierza też korzystałem.

    Co do Peltiera, podłączyłem pod 12V, zasilacz po podłączeniu do sieci ruszył(wentylator zakręcił) i się zatrzymał sekundę później, po odłączeniu i ponownym podłączeniu to samo, jaka może być przyczyna?
    Zakładam, że zadziałało jakieś zabezpieczenie, ale dlaczego?
    Wentylatory są podpięte pod 12V i jest ok, ale też ich łączny pobór prądu to mniej niż 200 mA, może atx uszkodzony i/lub ma zbyt małą wydajność dla tego ogniwa na lini 12V?
    Jutro sprawdzę, akurat zasilaczy mam duży zapas, za wszelkie sugestie dziękuję i pozdrawiam.
  • #4
    Spanish_Inquisition
    Level 14  
    Te zasilacze mają przeważnie zabezpieczenie przeciwzwarciowe. Z tego co wyczytałem w moim china zasilaczu zabezpieczenie zadziała gdy opór na zamkniętym obwodzie spadnie do 0,5Ohm'a.

    W praktyce wygląda to tak, że wystarczy przez chwilkę większy prąd i zasilacz się wyłącza. Swój testowałem na silniku od wkrętarki. O ile stopniowo zwiększam obroty to wszystko jest ok. Jeśli od razu silnik dostanie pełną moc to nic z tego. Żarówki 21W nie ma szans zaświecić ponieważ zanim się ona rozgrzeje to prąd z tego co wyczytałem na forum może być 10 razy większy jak przy normalnej pracy.

    Zastosowałem opornik 1 Ohm, 5W szeregowo i zabezpieczenie nie reaguje. Ale spadki napięcia są duże. Może zastosowanie opornika o mniejszej rezystancji trochę pomoże. Dla silnika wystarczył opór kabli pomiarowych od multimetru :P Jednak takie sztuczne obciążenie to słaby pomysł. Może ktoś wie jak przeważnie wygląda to zabezpieczenie w zasilaczach ATX?
  • #5
    Luckey13
    Level 15  
    Podobno atx mają to do siebie, że żeby pobrać prąd z lini 12V należy obciążyć linię 5V, czy to faktycznie by mogło pomóc, a jeśli tak, to czym, rezystor, żaróweczka?
    Jaką moc (mniej więcej) może mieć ogniwo którego użyłem?
    Może po prostu zbyt dużo mocy pobiera, ten atx to jakaś china, zdaje się i może nie wyrabia :)
  • #7
    Spanish_Inquisition
    Level 14  
    Próbowałem z tym obciążeniem linii 5v żarówką 6v 21W i nic nie pomogło. Po podłączeniu silnika do linii 12v zasilacz się wyłączył.
  • #8
    alikatek
    Level 29  
    Spanish_Inquisition wrote:
    Po podłączeniu silnika do linii 12V zasilacz się wyłączył.

    Daj szeregowo z ogniwem rezystor 0,1?/20W i zapewnij mu chłodzenie. Ewentualnie mocniejszy zasilacz. Najlepiej transformatorowy. Toroid do oświetlenia halogenowego łatwo dostać.
  • #9
    Luckey13
    Level 15  
    Popełniłem błąd, obejżałem ten zasilacz i ku mojemu zdumieniu okazało się, że na lini 12V max obciążenie to AŻ 3A :)
    Wrzuciłem inny zasilacz z 10A na 12V i chodzi - wykopałem też drugi miernik i zmierzyłem pobór prądu, 4,2A razem z wentylatorkami, co by dawało ~50W dla ogniwa.
    Dziękuję za pomoc i pozdrawiam.