Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Europejski lider sprzedaży techniki i elektroniki.
Fibaro Fibaro
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

SATEL CA-10 - awaria wyjścia

clearbent 12 Maj 2015 21:22 1029 16
  • #1 12 Maj 2015 21:22
    clearbent
    Poziom 6  

    Witam.
    jak w tytule posiadam CA-10 i manipulator KLCD-S. Przez 3 lata działał idealnie. Dzisiaj w nocy nagle włączył się alarm. Pojawia się informacja (po wciśnięciu 7-ki) - awaria wyjścia 3 (zasilenie). Po przeniesiu kabli do wyjścia 4 (zasilenie)- to samo - awaria wyjścia 4. Od czasu zdarzenia- nie działa żaden czujnik, a na manipulatorze jest info o awarii (pomarańczowa dioda). Czy to oznacza, że centrala padła? W instrukcji nie ma opisanego tego problemu

    0 16
  • Fibaro
  • #4 12 Maj 2015 21:35
    clearbent
    Poziom 6  

    bhtom napisał:
    Witam,

    Musisz sprawdzić, czy przewody podłączone pod wyjście nie mają zwarcia. Nie wierciłeś nic ostatnio (możliwość uszkodzenia przewodów)?

    Pozdrawiam.

    Niestety nie. Skrzynka z całym osprzetem byla szczelnie zamknieta i nie otwierana od kilku mscy. Co jest dziwne, to fakt, że padło całe wyjście, a raczej wyjścia, bo przy 4-rce dzieje się to samo.

    0
  • Fibaro
  • Fibaro
  • #6 12 Maj 2015 21:43
    Samuraj
    Poziom 34  

    clearbent napisał:
    Witam.
    ...awaria wyjścia 3 (zasilenie).

    Jak pisano wcześniej zapewne zwarcie na przewodach lub któraś z czujek.

    clearbent napisał:

    Po przeniesiu kabli do wyjścia 4 (zasilenie)- to samo - awaria wyjścia 4.

    Jak jest zwarcie na przewodach lub w którejś z czujek to samo przełożenie przewodów nie naprawi awarii. Zwarcie uwaliło kolejne wyjście. Nie przekładaj dalej bo zaraz wyjść zabraknie w centrali.

    clearbent napisał:

    Od czasu zdarzenia- nie działa żaden czujnik..

    Jak nie mają zasilania (a nie mają bo jest zwarcie) to jak mają działać.

    0
  • #8 12 Maj 2015 21:55
    suworow
    Admin Zabezpieczenia Stacjonarne

    Samuraj napisał:
    Jak jest zwarcie na przewodach lub w którejś z czujek to samo przełożenie przewodów nie naprawi awarii. Zwarcie uwaliło kolejne wyjście. Nie przekładaj dalej bo zaraz wyjść zabraknie w centrali.

    1. Na jakiej podstawie kolega opiera swoje stwierdzenie że zostało uszkodzone wyjście? Proszę nie straszyć niepotrzebnie autora tematu.
    Pozdrawiam

    0
  • #9 12 Maj 2015 22:03
    clearbent
    Poziom 6  

    bhtom napisał:
    Witam,

    Musisz sprawdzić, czy przewody podłączone pod wyjście nie mają zwarcia. Nie wierciłeś nic ostatnio (możliwość uszkodzenia przewodów)?

    Pozdrawiam.

    W takim razie rozpocznę od odłączania po kolei i sprawdzania czujek. Nic nie wierciłem od miesięcy, wiec nie było szansy uszkodzenia kabli. Zresztą uszkodzenie alarmu o 2:30 w nocy to raczej wygląda na zwarcie nagłe (np pada czujka).

    0
  • #10 12 Maj 2015 22:07
    Samuraj
    Poziom 34  

    clearbent napisał:
    Witam.
    Po przeniesiu kabli do wyjścia 4 (zasilenie)- to samo - awaria wyjścia 4.


    Faktycznie zbyt pochopnie napisałem, lecz informacja udzielona przez autora tematu nie mówi czy nastąpiła awaria wyjścia w dosłownym tego słowa znaczeniu czy taki komunikat uzyskał na manipulatorze centrali i centralka zablokowała wyjście w celu uniemożliwienia dalszych zniszczeń i upalenia płyty.
    Fakt, faktem iż jest coś nie halo i przekładania przewodów nic tu nie naprawi.

    Moderowany przez suworow:

    Pozwoliłem sobie dopisać do kolegi wypowiedzi słowo" uniemożliwienia". Zabrakło go, a z kontekstu wynikało że miało tam się znaleźć. Pozdrawiam

    0
  • #11 12 Maj 2015 22:09
    clearbent
    Poziom 6  

    Samuraj napisał:
    clearbent napisał:
    Witam.
    Po przeniesiu kabli do wyjścia 4 (zasilenie)- to samo - awaria wyjścia 4.


    Faktycznie zbyt pochopnie napisałem, lecz informacja udzielona przez autora tematu nie mówi czy nastąpiła awaria wyjścia w dosłownym tego słowa znaczeniu czy taki komunikat uzyskał na manipulatorze centrali i centralka zablokowała wyjście w celu dalszych zniszczeń i upalenia płyty.
    Fakt, faktem iż jest coś nie halo i przekładania przewodów nic tu nie naprawi.
    Informacje o awarii wyjscia jest dostępna dopiero w wciśnięciu na 3 sek 7-ki. Bez tego cały czas ekran pokazuje naruszenie stref przez wszystkie czujki.

    0
  • #12 12 Maj 2015 22:37
    Samuraj
    Poziom 34  

    Jeszcze jedno przyszło mi do głowy. Spotkałem się z sytuacją iż na zasilaniu czujników wpięte było zasilanie GSM. Tak więc nie koniecznie musi to być uszkodzona któraś z czujek lub kabel. Należy rozpiąć wszystkie przewody idące do tego wyjścia i sprawdzać omomierzem na ewentualność zwarć.

    0
  • #13 12 Maj 2015 22:42
    clearbent
    Poziom 6  

    Samuraj napisał:
    Jeszcze jedno przyszło mi do głowy. Spotkałem się z sytuacją iż na zasilaniu czujników wpięte było zasilanie GSM. Tak więc nie koniecznie musi to być uszkodzona któraś z czujek lub kabel. Należy rozpiąć wszystkie przewody idące do tego wyjścia i sprawdzać omomierzem na ewentualność zwarć.

    No własnie i tutaj proszę o poprawienie jesli mówię źle - to jest wyjscie ZASILENIE. Jest tam wpięta też m.in. syrena. Moze syrena zwiera? Chociaż, jesli tak to chyba by cały czas był efekt dźwiękowy. A generalnie włacza się tylko jak wymuszam alarm. Wiec wszystko wskazuje na czujki ruchu.

    0
  • #14 12 Maj 2015 22:50
    Samuraj
    Poziom 34  

    W normalnych warunkach pracy na tym wyjściu powinno być napięcie 12V względem masy - złącze COM. Jeśli zasilanie wszystkich czujników jest spięte razem to awaria tego wyjścia spowoduje nie działanie wszystkich czujników - żaden nie będzie miał zasilania.
    Co do sygnalizatora akustycznego nie wszystkie sygnalizatory po podaniu zasilania załączają sygnał. Inaczej, fakt zasilania sygnalizatora nie jest jedno znaczy z jego załączeniem. Do tego służą inne wyprowadzenia, a samo zasilanie służy np. do zasilania obwodu ładowania akumulatora wbudowanego w sygnalizator.

    0
  • #16 13 Maj 2015 16:47
    sosarek
    Poziom 43  

    W TS wyłącz opcję wyświetlania pamięci awarii, zdejmij zasilania centrali, uruchom ją ponownie, sprawdź zasilanie na OUT3/4. Przy okazji sprawdź stan akumulatora pod obciążeniem.

    0
  • #17 17 Maj 2015 09:02
    reweriko

    Poziom 24  

    sharp napisał:
    Może któraś z czujek padła i zwiera zasilanie. Rozseparuj wszystkie urządzenia podłączone do wyjścia i podłączaj pojedynczo.

    1. odłącz zasilanie centrali
    2. wypnij wszystkie przewody z pod wyjscia zasilania
    3. podłącz zasilanie centrali.
    4. wpinaj pojedynczo żyły zasilania.(sprawdzając stan wyjścia za każdym razem)
    5. usuń zwarcie na odszukanym "elemencie" (zmien żyły lub element systemu)

    powodzenia

    0
TME logo Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
TME Logo