Posiadam ekspres do kawy, który oprócz samego parzenia kawy ma też funkcję wytwarzania gorącej wody. Jako, że ostatnio zepsuł mi się czajnik, to zacząłem częściej korzystać z tej funkcji. Obawiam się jednak, że występuje tutaj pewna wada konstrukcyjna tego ekspresu. Otóż przy wytwarzaniu gorącej wody na początku idzie para wodna (w mechanizmie jest powietrze, więc najpierw ono z niewielką ilością wody musi się wydostać) i ta para (jak to para) leci do góry. Tylko, że wyżej jest elektroniczny panel sterowania. Podejrzewam, że wilgoć dostała się do środka, ponieważ elektronika zaczęła "wariować" - dotykowe przyciski włączają się same, a potem ekspres się blokuje. W celu odblokowania muszę go "twardo" wyłączyć ("miękki" wyłącznik nie działa). Dotykowe przyciski również nie działają.
Ekspres był już kiedyś w serwisie (wtedy jeszcze na gwarancji, problem ten sam) i z informacji zwrotnej dowiedziałem się, że elektroniczny panel sterowania został wymieniony na nowy. Teraz niestety jest już po gwarancji. Ale może jest szansa, że jak nie będę używał tej gorącej wody to w środku jakoś to wyschnie i obędzie się bez naprawy?
Ekspres był już kiedyś w serwisie (wtedy jeszcze na gwarancji, problem ten sam) i z informacji zwrotnej dowiedziałem się, że elektroniczny panel sterowania został wymieniony na nowy. Teraz niestety jest już po gwarancji. Ale może jest szansa, że jak nie będę używał tej gorącej wody to w środku jakoś to wyschnie i obędzie się bez naprawy?