Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Fiat Grande Punto Blaupunkt - Radio nie uruchamia się

slawek141 14 May 2015 09:58 3021 1
    slawek141
    Level 1  
    Po rozładowaniu akumulatora (nastąpiła awaria włącznika świateł awaryjnych, samochód załączył w nocy awaryjne i po kilku godzinach rozładował akumulator).
    Radio zostało wyjęte na 2 dni, samochód 1 dzień jeździł bez radia.
    Po zamontowaniu brak oznak życia. Nie włącza się i nie zapala podświetlenie włącznika/regulatora siły głosu. Bezpiecznik radia (10A) sprawny, napięcie na kostce 12V poprawne.

Pożyczę od znajomego ELM327/OBD/Bluetooth + adapter i programem FiatEcuScan może uda mi się sprawdzić błędy i czy radio jest widziane na magistrali CAN.

Co mogę zrobić dalej:
    1. Czy mogę takie radio sprawdzić na biurku - zewnętrzne napięcie 12V, kontrola napięć na płytce ? Jeżeli będą napięcia - czy takie radio bez komunikacji CAN może wystartować ?
    2. Czy diagnostyka FiatEcuScan może tutaj coś pokazać ?
    3. Czy sprawdzać bezpieczniki w skrzynce - skoro 12V jest na kostce ?
    4. Czy zakup używanego radia z innym kodem i jego podłączenie może załatwić problem (mam system Blue&Me w modelu GP Estva Blue&Me) ?
    5. Czy ASO mogą zdiagnozować przyczynę awarii - radio do wymiany (uszkodzenie) lub problem leży gdzie indziej ?

Proszę o wskazówki ?
    SZYMON BYDGOSZCZ
    Level 38  
    slawek141 wrote:
    Czy mogę takie radio sprawdzić na biurku - zewnętrzne napięcie 12V, kontrola napięć na płytce ?

Częściowo tak.

Na stole musi zaświecić na wyświetlaczu CANCHECK.