Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Computer ControlsComputer Controls
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Aktywny filtr dolnoprzepustowy - słychać wysokie tony

14 Maj 2015 11:03 1455 10
  • Poziom 8  
    Witam,
    Mam głośnik GDN-30-200-8-SC niskotonowy i do niego zbudowałem filtr dolnoprzepustowy na TL072, z którym mam mały problem. Niestety w głośniku słyszę wysokie tony i to mi wydaje się dziwne. Są one stłumione, ale wydaje mi się, że subwoofer powinien odtwarzać tylko bas. Dodam jeszcze, że użyłem kondensatorów MKT i rezystorów metalizowanych 1%.
    Załączam schemat i obraz płytki z eagle. Proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu.

    P.S. Schemat budowałem na przykładzie ze stronki Link
  • Computer ControlsComputer Controls
  • Poziom 22  
    Kable ekranowane?
  • Computer ControlsComputer Controls
  • Poziom 8  
    Na próbę podłączyłem drutami ze skrętki. Kable ekranowane założę jak dojdzie paczka. Odezwę się jeszcze po wymianie okablowania. Prawdę mówiąc nie myślałem, że brak ekranu może spowodować to, że słychać poza basem głos artysty (cicho, ale słychać).
  • Poziom 8  
    Przewody ekranowane nic nie dały. Ekran dałem tylko jako przewody sygnałowe. Zasilanie jest zwykłymi przewodami pociągnięte.
  • Pomocny post
    Poziom 22  
    Zawiń kawałek kabla zasilającego na ferryt (jak wezmiesz kabel VGA to widać zgrubienie na nim, to coś takiego).

    Skoro słychać wysokie tony, poszukaj moze zwarcia w okolicach filtru (pewnie kondesator + rezystor), to widocznie ma jakieś uszkodzenie.

    Multimetr w dłoń i szukaj.

    "Uwaga: Na płytce drukowanej znajduje się błąd o ile nie stosujemy stabilizatorów 78M, przy stabilizatorze U2 źle poprowadzona jest ścieżka masy i wyjścia. Należy dokonać drobnej przeróbki, każdy kto zna układ wyprowadzeń 78xx poradzi sobie z tym błędem, wystarczy przeanalizować ścieżki wyjścia i masy przy U2."

    Masz tam na stronie tak napisane, a jak jest u Ciebie ?
  • Poziom 8  
    Tego błędu, który zacytowałeś nie mam. Sam robiłem zasilacz i jestem pewny, że dobrze podłączam. Zwarć też nie ma. Ferrytu nie mam, a mógłbyś podpowiedzieć w czym akurat ferryt miałby pomóc?
    W sumie to masa z zasilacza jest podłączona do minusa głośnika i karty dźwiękowej. Myślę, że tak właśnie ma być i chyba poprzez masę nie jest właśnie przesyłany ten niechciany dźwięk, który słyszę.
  • Poziom 8  
    Jest ktoś w stanie mi pomóc? A może zaproponuje mi ktoś filtr dolnoprzepustowy, który na pewno nie przepuszcza żadnych dźwięków poza basem? W internecie znalazłem ich trochę, ale zawsze jest ktoś kto przedstawia jego poważne wady, itp. itd. Może być na jakimkolwiek wzmacniaczu operacyjnym. Liczę na Waszą pomoc ;)
  • Pomocny post
    Poziom 22  
    A może coś takiego: Link
  • Poziom 38  
    Witam,
    moze uscislijmy pare szczegolow:
    - co rozumiesz przez wysokie tony to glosnik niskotonowy wiec o toakowych nie ma mowy, przenosi pasmo max 2-3kHz
    - na jaka czestotlowosc obliczyles filtry ?
    - slyszysz glos artysty oprocz basu ? to chyba normalne rozwaz pasma, co dla ciebie jest basem ? meski glos moze siegac az 100-150Hz z drugiej strony jezeli przyjac za bas najnizsza oktawe organow to tego nie uslyszysz bo ten glosnik tego nie przeniesie.
    Pozdrawiam.
  • Poziom 8  
    Chodzi mi o to, że chciałbym z subwoofera słyszeć tylko uderzenia (łup łup łup). Tak właśnie mam w zestawie 5.1 do komputera, tyle że mój filtr dolnoprzepustowy to program do karty dźwiękowej w którym ustawiłem sobie odcięcie 60Hz.
    Posłuchaj sobie tego kawałka "Jason Derulo - Want To Want Me", w subie słyszę głos tego gościa i melodyjkę tyle, że jest ona przytłumiona.
    Jeśli chodzi o jakieś obliczenia to nic takiego nie robiłem. Po prostu wykonałem to co było przedstawione na stronce z linku w pierwszym poście.
    I teraz pytanie najważniejsze. Takie coś co ja chcę osiągnąć jest w ogóle możliwe?
  • Poziom 8  
    Code:
    http://obrazki.elektroda.pl/90_1216979890.jpg

    Zrobiłem inny filtr z tego rysunku i jestem zadowolony. Ferryt na kablu też pomógł.

    P.S.
    Zapomniałem dodać, że na schemacie w pierwszym poście jest błąd połączenia kondensatora C9. Powinien być podłączony odwrotnie.