Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Amplituner, projektor i PC - jak najwydajniej połączyć w jedno?

mucha_fighter 14 May 2015 14:47 3423 10
    mucha_fighter
    Level 9  
    Witajcie,
    przygotowałem nie lada dylemat dla użytkowników forum Elektordy - do "zgrania" są trzy elementy, a dróg jest bardzo wiele: HDMI, DVI, tzw. CINCH i kto wie co jeszcze. Jak wiadomo, nie wszystkie te nośniki tak samo przekazują dalej obraz czy dźwięk, a czasami jedno i drugie. Oczywiście wszystko jest uzależnione od modelu, czy też generalcji danego rozwiązania. Przejdźmy do konkretów.

1. Jednostka centralna - nadawca mediów. Tutaj wszystko śmiga pod czujnym okiem płyty głównej ASRock P67 Pro3 - pełna specyfikacja pod linkiem

Link

Jak widać, ma ona zewnętrzne porty audio: Głośnik centralny/niskotonowy, Głośnik surround, Głośniki boczne P/L, Koaksjalne S/PDIF, Mikrofonowe, Optyczne, Wejście liniowe, Wyjście liniowe. Podaję trzy zdjęcia, jak wygląda tył PC.
    Amplituner, projektor i PC - jak najwydajniej połączyć w jedno? Amplituner, projektor i PC - jak najwydajniej połączyć w jedno? Amplituner, projektor i PC - jak najwydajniej połączyć w jedno?

2. Na zdjęciach powyżej załapała się również karta graficzna, którą jest Radeon 6900 HD (6950 HD - jak kto woli)
    Link
    Jak widzimy posiada ona 2 porty DVI i 4 porty DisplayPort

3. Projektor Epson TW450
    Amplituner, projektor i PC - jak najwydajniej połączyć w jedno?

4. Amplituner Denon AVR-X1000 - dane i tył apmli dostępne pod linkiem
    Link

Jakim kablem i co do czego podłączyć, tak by nie tracić parametrów poszczególnych urządzeń? Ponoć DVI przenosi dźwięk, ale nie TrueHD i MasterHD - z drugiej strony mój PC nie ma rasowego wyjścia HDMI. Są za to "optyczne" i "liniowe", które przyznam szczerze nic mi nie mówią - ani które to są, ani jak dobrze przenoszą dźwięk. I rozumiem, że droga wiedzie w ten sposób: PC->Ampli->Projektor? I jakie ścieżki wybrać, jeśli idzie o dobór kabli?
    Proszę o odpowiedzi wraz z uzasadnieniem - chcę się przy okazji nieco nauczyć, by pomóc w przyszłości innym.
    Pozdrawiam
  • Helpful post
    matis057
    Level 33  
    Jak na moje to najlepiej podłączyć adapter DisplayPort <=> HDMI z komputera do amplitunera - konkretnie do wejścia HDMI IN. Następnie drugim kablem HDMI z amplitunera z wyjścia HDMI OUT do projektora.
    W ten sposób nie powinno być spadków na jakości i dźwięk będzie odtwarzany przez amplituner, a obraz na projektorze.
  • Helpful post
    grubs
    Level 32  
    Karta ma swój kontroler dźwięku. Zdecydowanie lepiej podpiąć tak jak pisze kolega matis057.
    Karta wspiera C-3, AAC, Dolby TrueHD and DTS Master Audio formats.
    Mamy możliwość odtwarzania dźwięku 7.1 przez kabel HDMI. W przypadku połączenia optycznym w grach uzyskamy tylko stereo bo chyba ta płyta nie wspiera DD Live.
    Aczkolwiek nie wiem jak będzie z innymi aplikacjami. Ja użył bym również optycznego i porównywał czy są jakieś różnice.
    Czyli DP - HDMI do amplitunera i Optyczny z płyty do amplitunera.
    Amplituner - projektor kablem HDMI.
    Aby wybrać z której karty dźwiękowej ma korzystać komputer wybierasz w opcjach windows.
    mucha_fighter
    Level 9  
    Bardzo dziękuję za odpowiedzi. Z racji tego, że posiadam z poprzedniej konfiguracji dwa kable DVI na HDMI (jednostka-monitor i jednostka-projektor) dokupiłem dwa kable Hama - optyczny i HDMI.
    Wystartuję w ten sposób:
    OBRAZ: jednostka - DVI-HDMI - amplituner - HDMI - projektor
    DŹWIĘK: jednostka - kabel optyczny - amplituner

Oreintuje się ktoś, czy jest sens zamieniać (w sensie dokupić i podmienić) przy OBRAZIE przejściówkę DVI-HDMI na DisplayPort-HDMI? W sesnie czy będzie się odczuwać różnicę przesyłu obrazu? Wiem, że DVI jest kilka rodzajów, jednak nie mogę zidentyfikować swojego...
    Pozdrawiam
    grubs
    Level 32  
    Nie będzie różnicy. Jedyna to taka że będziesz mógł przesłać dźwięk. Ale o tym już było napisane wcześniej dlaczego warto.
    mucha_fighter
    Level 9  
    Rozumiem - i zawsze to jednek kabel mniej w przypadku przesyłu i obrazu i dźwięku jeśli pójdziemy rozwiązaniem: jednostka - DispalyPort-HDMI - amplituner - HDMI - projektor.
    Jeśli będę miał okazję, to spróbuję i to wyjście. Jeszcze gdyby mógł mi kolega powiedzieć, czy na tak krótkich odcinkach (powiedzmy około 10 metrów) przewód głośnikowy CCA OFC 4mm będzie wystarczający do zestawu kolumn? Powtarzam - nie jestem audiofilem, ale nie chciałym tracić słyszalnej mocy sprzętu przez kawałek przewodu głośnikowego. Nie wiem, więc pytam.
  • Helpful post
    grubs
    Level 32  
    Kompletnie nie mam doświadczenia w tej materii ale jak na mój gust spokojnie to wystarczy.
    mucha_fighter
    Level 9  
    Niestety takie rozwiązanie nie działa - sprzęty się opierają sobie wzajemnie, a zmiany w wyjściach amplitunera niewiele pomagają. Ponoć można całość - monitor i projektor - podłączyć pod amplituner.
    Nie mam bladego pojęcia jak rowiązać ten problem. W czym dokładnie tkwi? Po podłączeniu w opisany wyżej sposób (pc-displayport-amplituner-hdmi-projektor i pc-dvi-monitor) amplituner narzuca swoją wolę, dźwięk daje w projektorze (jeden głośnik w samym projektorze) na którym de facto obraz jest lichy i pomniejszony.
    Przestawianie wyjścia HDMI w ustawieniach amplitunera nic nie daje - problem pozostaje.
    grubs
    Level 32  
    Input ma być ustawione na to gniazdo do którego jest wpięty komputer np. Game (czyli 4 wejście). W HDMI Setup jest HDMI audio out. I musisz je ustawić na AVR. Może jest ustawione na TV.
    W opcji Settings information masz rodzaj sygnału jaki idzie do monitora i jego rozdzielczość.
    Sprawdź jaka jest. Projektor obsługuje 1280x800 więc taką ustaw na karcie PC jeżeli przełączasz się na projektor. Jak się nie da to ustaw najbardziej zbliżoną.
    W projektorze masz opcję Aspect Ratio i wybierz to co Ci najbardziej odpowiada.