Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

technik mechanik czy technik elektryk wszystko o tych zawodach

MeFe 14 May 2015 18:21 5055 7
    MeFe
    Level 8  
    Zakładam nowy temat bo w innych nie uzyskałem odpowiedzi

W tym roku kończę gimnazjum,i stoję przed najważniejsza decyzją jaki kierunek wybrać w techników, wybrałem sobie dwa kierunki i teraz muszę wybrać ten jedyny, trudna decyzja i ja to odczuwam :/

Kierunki które mam do wyboru to technik elektryk technik mechanik(maszyn i urządzeń, serwisowanie i też na tym kierunku jest też chyba obróbka tokarki frezarki)

Rodzice namawiają mnie na elektryka, lecz nie wiem czy to mnie zacznie ciekawić i czy będzie to zawód który będę chciał robić przez całe życie

Mam zamiłowania do starym motorów i samochodów lubię pogrzebać w silnikach motorów i coś ponaprawiać. Ostatnio podobało mi się jak z tatą rozbierałem pompę i sprężarki do stara :) Co do elektryki to za bardzo nie miałem z nią styczności jedynie co to zakładałem nową instalacje ele. w dwóch motorach z schematem w łapie

Jestem uczniem z średnią ocen 4.3 na studia nie wiem czy pójdę, po technikum chciałbym zacząć pracować a studia może jakieś zaoczne lub wieczorowe

I teraz mam kilka pytań:
    1. który zawód jest lepszy i dlaczego ??
    2. Kto jest teraz bardziej potrzebny na rynku elektryk czy mechanik ??
    3. Kto zarabia więcej ??
    4. Czy kierunek powinno się wybierać zgodny z swoimi zainteresowaniami ??
    5. Gdzie może pracować technik mechanik i technik elektryk (przykładowe miejsca pracy )
    6. Jeśli nie pójdę na studia to który kierunek będzie lepszy a który będzie lepszy gdy pójdę na studia??
    7 Co robi mechanik ale tak szczegółowo w miarę bo nie rozumie tego co pisze na stronach szkoły
    8 który kierunek lepiej by było żebym wybrał żeby po technikum iść na studia w kierunku automatyka i robotyka?? ?

Wiem że kierunek muszę wybrać sam ale potrzebuje małej podpowiedzi, za wszystkie komentarze dzękuję ;)
    dedito
    Level 39  
    MeFe wrote:
    1. który zawód jest lepszy i dlaczego ?

Nie da się rozstrzygnąć.
    MeFe wrote:
    2. Kto jest teraz bardziej potrzebny na rynku elektryk czy mechanik ?

Obydwaj tak samo.
    MeFe wrote:
    3. Kto zarabia więcej ?

To zależy bardziej od doświadczenia niż zawodu.
    MeFe wrote:
    5. Gdzie może pracować technik mechanik i technik elektryk (przykładowe miejsca pracy )

W szeroko rozumianym przemyśle, np. samochodowym, spożywczym, maszynowym etc itp.
    MeFe wrote:
    6. Jeśli nie pójdę na studia to który kierunek będzie lepszy a który będzie lepszy gdy pójdę na studia?

Wybierz to w czym lepiej się czujesz bo obydwa kierunki są równie dobre.
    MeFe wrote:
    Co robi mechanik ale tak szczegółowo w miarę bo nie rozumie tego co pisze na stronach szkoły

Zajmuje się mechaniką, elementami mechanicznymi :)
    Taki przykład: W samochodzie elektryk zajmie się instalacją elektryczną (przewody, reflektory, alternnator, radio) a mechanik instalacją mechaniczną (drążki, wachacze, amortyzatory itp)

Jest też taki zawód jak elektromechanik, który łączy obie profesje.
    Obecnie popularnym kierunkiem jest też mechatronika, zapewne z tego powodu, że współczesne maszyny zawierają już więcej elektroniki niż elektryki.
    Anonymous
    Level 1  
    MeFe
    Level 8  
    do pytania 7 tylko chodzi nie o mechanika samochodowego ja cały czas pisze o mechaniku ogólnym (maszyn itp)

Dodano po 12 [minuty]:

Szkoła do której chce iść jest całkiem dobra nie jakaś najlepsza w moim województwie ale jest dobra , ale też nie chciałem iść do szkoły gdzieś daleko i potem sie tłuc autobusami po 1,5 godziny

Dodano po 3 [minuty]:

W elektryku jest to fajne że sobie można dorobić na boku a w mechaniku raczej ciężko
    Anonymous
    Level 1  
    MeFe
    Level 8  
    @Kraniec_Internetów a miałeś taka smykałke do elektryka zanim wybrałeś ten profil ??
    Anonymous
    Level 1  
    MeFe
    Level 8  
    Chciałbym sie jeszcze od innych coś dowiedzieć na ten mój temat ;) czekam na komentarze