Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

[Rozwiązano] Atmega16A - Dlaczego tylko 0.8V przy 5V zasilania?

Redcap16 15 Maj 2015 23:06 1161 28
  • #1 15 Maj 2015 23:06
    Redcap16
    Poziom 10  

    Witam,
    próbuję zaprogramować atmegę16A przez atmel-ice'a. Niestety w opcji tools/device programming, kiedy próbuję sczytać napięcie to wynik (przy 5V zasilania) jest 0.8V. Oczywiście okienko jest na czerwono bo jest to za mało żeby przejść w tryb programowania (chyba).
    Dlaczego tylko 0.8V skoro układ (atmega16A) zasilam aż 5V?

    0 28
  • #2 15 Maj 2015 23:17
    dondu
    Moderator Mikrokontrolery Projektowanie

    Czy na pewno prawidłowo podłączyłeś programator?
    Pokaż zdjęcia.

    0
  • #4 16 Maj 2015 00:00
    dondu
    Moderator Mikrokontrolery Projektowanie

    Nie posiadam tego programatora, ale patrząc do jego instrukcji "3.6 Connecting to a SPI Target" oraz "4.2.5 SPI" albo się mylę, albo nieprawidłowo podłączasz mikrokontroler do programatora. Stad pytanie: Skąd wziąłeś pinologię ISP programatora pokazaną na schemacie?

    0
  • #5 16 Maj 2015 09:46
    Redcap16
    Poziom 10  

    Niestety, w eagle'u nie znalazłem złącza isp, dlatego użyłem 6 goldpin'òw. Podłączyłem:
    mosi - mosi
    sck - sck
    miso - miso
    rst - rst
    vcc - vcc
    gnd - gnd

    0
  • #6 16 Maj 2015 10:37
    vania
    Poziom 22  

    Redcap16 napisał:
    Niestety, w eagle'u nie znalazłem złącza isp, dlatego użyłem 6 goldpin'òw. Podłączyłem:
    mosi - mosi
    sck - sck
    miso - miso
    rst - rst
    vcc - vcc
    gnd - gnd

    To odłącz wszystko i podłącz tylko Vcc, GND i sprawdź czy dobrze czyta napięcie. Ja obstawiałbym jednak na zamienione piny.

    0
  • #7 16 Maj 2015 10:58
    tronics
    Poziom 36  

    Cytat:
    Dlaczego tylko 0.8V skoro układ (atmega16A) zasilam aż 5V?

    Nie widać tego na schemacie - skąd się bierze te 5V? Przypominam, że Atmel ICE nie posiada możliwości zasilania programowanego układu. To co kolega napisał "vcc" to jest Vtg - wejście analogowe! Docelowy układ trzeba zasilić z zewnątrz.

    0
  • #8 16 Maj 2015 11:55
    Redcap16
    Poziom 10  

    Tak, zasiliłem układ z zewnątrz napięciem 5V, z układu L7805CV podłączonego do 9V.

    0
  • #9 16 Maj 2015 11:57
    dondu
    Moderator Mikrokontrolery Projektowanie

    dondu napisał:
    Pokaż zdjęcia.

    0
  • #10 16 Maj 2015 12:11
    Redcap16
    Poziom 10  

    Atmega16A - Dlaczego tylko 0.8V przy 5V zasilania? Atmega16A - Dlaczego tylko 0.8V przy 5V zasilania? Atmega16A - Dlaczego tylko 0.8V przy 5V zasilania? Atmega16A - Dlaczego tylko 0.8V przy 5V zasilania?
    Takie?
    Zielony i żółty idą do multimetru, a czerwony i czarny to bateria 9V.

    0
  • #11 16 Maj 2015 15:22
    373522
    Użytkownik usunął konto  
  • #12 16 Maj 2015 15:41
    Redcap16
    Poziom 10  

    Napięcie w całym układzie (mierzyłem multimetrem) jest około 4,96V, także zwarcia niema.

    0
  • #13 16 Maj 2015 15:46
    373522
    Użytkownik usunął konto  
  • #14 16 Maj 2015 15:55
    Redcap16
    Poziom 10  

    Jakim cudem w atmega8 możesz mieć po lewej stronie logo i przed sobą ISP ?Atmega16A - Dlaczego tylko 0.8V przy 5V zasilania? Atmega16A - Dlaczego tylko 0.8V przy 5V zasilania?

    0
  • #15 16 Maj 2015 15:56
    373522
    Użytkownik usunął konto  
  • #16 16 Maj 2015 15:58
    Redcap16
    Poziom 10  

    Yyy... czy podłączenie mikrokontrolera na odwrót może go spalić? Oczywiście pytam się na zapas...

    0
  • #17 16 Maj 2015 16:09
    373522
    Użytkownik usunął konto  
  • #18 16 Maj 2015 16:21
    Redcap16
    Poziom 10  

    Dobrze, problem rozwiązany. Dzięki niveasoft prosty błąd a go nie zauważyłem... A wie ktoś dlaczego wyświetla się błąd (przy mierzeniu napięcia atmel studio): "Unable to connect to tool Atmel-ICE (J41800000865)"?

    Dodano po 9 [minuty]:

    Jest ok, restart programu pomógł ale znowu jest 1.4V a zakres jest od 2.7-5.5!

    0
  • #19 17 Maj 2015 13:40
    dondu
    Moderator Mikrokontrolery Projektowanie

    Redcap16 napisał:
    Dobrze, problem rozwiązany.

    Gdybyś zrobił to o co prosiłem w drugim poście w tym temacie to nie straciłbyś jednego dnia. Następnym razem wykonuj to o co prosimy od razu a nie po ponownej prośbie.


    niveasoft napisał:
    Jeśli napis ATMEL na mikrokontrolerze jest po lewej to ...

    Redcap16 napisał:
    Jakim cudem w atmega8 możesz mieć po lewej stronie logo ...

    Numerację pinów rozpoznaje się nie po napisach lecz po trwałym oznaczeniu jakim są wycięcia lub wytłoczenia na obudowie oznaczone na rysunku w dokumentacji. A dlaczego to jest tak istotne? Mam bowiem (aktualnie) partię diod LED, w których oznaczenia (w postaci zielonego trójkąta) wskazują nieprawidłowo jej piny. W przeszłości zdarzyło mi się także spotkać układy, które miały nadruki niezgodne z dokumentacją, jednak wycięcia i wytłoczenia zawsze są poprawne.

    0
  • #20 17 Maj 2015 13:48
    373522
    Użytkownik usunął konto  
  • #21 17 Maj 2015 13:53
    dondu
    Moderator Mikrokontrolery Projektowanie

    W poście nr 10 pierwsze zdjęcie od prawej - po lewej stronie widać na nim wcięcie.
    Metoda określana za pomocą napisu jest oczywiście dobra w 99,9%, ale nie w 100, dlatego o tym napisałem.

    Edit:
    A jak jeszcze wykorzysta się darmowy program do obróbki zdjęć, to można się upewnić:

    Atmega16A - Dlaczego tylko 0.8V przy 5V zasilania?

    Można także rozjaśnić monitor - także dał radę (przynajmniej mój).

    0
  • #22 17 Maj 2015 21:47
    Redcap16
    Poziom 10  

    Dobrze, dobrze ale wie ktoś dlaczego napięcie zostaje "zaniżane" przez program?

    Dodano po 2 [minuty]:

    dondu nie masz racji, metoda "określania za pomocą napisu" jest zła.

    PS. zobacz post 14 zdj. 1

    0
  • #23 17 Maj 2015 21:55
    dondu
    Moderator Mikrokontrolery Projektowanie

    Redcap16 napisał:
    dondu nie masz racji, metoda "określania za pomocą napisu" jest zła.
    PS. zobacz post 14 zdj. 1

    Przeczytaj dokładnie co napisałem w postach #19 i #21.

    0
  • #24 17 Maj 2015 22:17
    Redcap16
    Poziom 10  

    Mówię że nie jest dobra w 99,9% tylko około w 30%.

    0
  • #25 17 Maj 2015 22:21
    dondu
    Moderator Mikrokontrolery Projektowanie

    No nie, aż tak źle nie jest jeśli chodzi o pomyłki producentów. Jeśli masz natomiast na myśli pomyłki montera urządzeń, czy projektanta prototypu, to procent niezawodności metody jest w takim przypadku na pewno mniejszy.

    Co do Twojego problemu może pokaż aktualne zdjęcia.

    0
  • #26 18 Maj 2015 00:54
    Redcap16
    Poziom 10  

    Atmega16A - Dlaczego tylko 0.8V przy 5V zasilania? Atmega16A - Dlaczego tylko 0.8V przy 5V zasilania? Atmega16A - Dlaczego tylko 0.8V przy 5V zasilania? Atmega16A - Dlaczego tylko 0.8V przy 5V zasilania?
    ok

    Dodano po 40 [sekundy]:

    Przepraszam za odwrócone zdjęcia ale robiłem je telefonem.

    Dodano po 1 [godziny] 38 [minuty]:

    Post 25:
    Nie mam na myśli pomyłek, acz to że na schematach zaznacza się tylko wcięcie, a nie napis.

    0
  • #27 20 Maj 2015 20:03
    Redcap16
    Poziom 10  

    I co? Nikt nic nie wie?

    0
  • #29 11 Wrz 2018 22:07
    Redcap16
    Poziom 10  

    Przepraszam że tak długo nic nie napisałem. Problem naprawiłem już jakiś czas temu. Wszystkiemu winne było złe podłączenie. Patrzyłem chyba na wtyczkę spi w lustrzanym odbiciu, ale teraz dokładnie nie pamiętam.
    Dziękuje bardzo serdecznie wszystkim za pomoc.

    0
  Szukaj w 5mln produktów