Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Wzmacniacz ax-w11 i antena ax1000 nie znajduje kanałów

cwanish 17 Maj 2015 14:28 1500 10
  • #1 17 Maj 2015 14:28
    cwanish
    Poziom 10  

    Witam. Chciałem zmodyfikować swoją antenę ax1000 opticum kupując dedykowany do niej wzmacniacz ax-w11 poznieważ gdy zamontowany w niej oryginalny symetryzator działał jak najbardziej poprawnie tyle że czasami tvp1 i tvp2 przycinały się tz. obraz od czasu do czasu pixelował (sila sygnaly na poziomie 50-62 z błedami) inne kanały działały bez problemu idealnie, wiec kupilem na allegro wzmacniacz który potrzebował zasilacza ktory róznież zakupiłem. Po podłączeniu wszystkiego tv nie wyszukuje mi żadnego kanłu gdzie tkwi problem? nie mam pojecia co robić, może wzmacniacz jest uszkodzony nie mam pojecia pomocy.

    Wzmacniacz ax-w11 i antena ax1000 nie znajduje kanałów Wzmacniacz ax-w11 i antena ax1000 nie znajduje kanałów

    0 10
  • #3 17 Maj 2015 14:52
    cwanish
    Poziom 10  

    niewolno2 napisał:
    O lokalizacji względem nadajnika coś się dowiemy od kolegi?


    Mieszkam w Kostrzynie nad Odrą(lubuskie) antena ustawiona na Jemiołów (około 70km od nadajnika) antena na balkonie 3cie piętro.

    0
  • #4 17 Maj 2015 15:21
    niewolno2
    Poziom 39  

    Jaki przewód kolega zastosował?

    Dodano po 12 [minuty]:

    Czy masz jakieś przeszkody, może ukształtowanie terenu wpływa znacząco na poziom sygnału a co się tyczy wzmacniacza to bym był bardziej ostrożny jak sam zauważyłeś w momencie zastosowania kompletna klapa zakładam że nie popełniłeś błędu w montażu.

    0
  • #5 17 Maj 2015 15:25
    cwanish
    Poziom 10  

    niewolno2 napisał:
    Jaki przewód kolega zastosował?


    koncentryk z Bricomarche miedziany oplot i miedziana żyła. YWDXPEK 75-1, 05/4,8



    No właśnie, wydaje sie że coś jest źle podłaczone tylko co musiałem zepsuć. Może faktycznie ten wzmacniacz jest uszkodzony bo co innego. Dodam jeszcze zdjęcie podłączeniowe zasilacza regulowanego może to jego wina może nie daje napięcia na wzmacniacz chociaż wszystko raczej dobrze podpiąłem.

    Wzmacniacz ax-w11 i antena ax1000 nie znajduje kanałów

    0
  • #7 17 Maj 2015 18:23
    cwanish
    Poziom 10  

    Taka sytuacja gdy do seperatora nie podłączam anteny plynie w nim prąd a gdy podłącze koncentryk przestaje płynąć prąd jest minimalny albo wcale go nie ma. A gdy dorzucę koncentryk od strony telewizora znowu jest wszedzie płynie napięcie tyle że żadnego kanału nie znajduje. Juz nie wiem naprawde co robić

    Wzmacniacz ax-w11 i antena ax1000 nie znajduje kanałów

    Wzmacniacz ax-w11 i antena ax1000 nie znajduje kanałów

    0
  • #9 18 Maj 2015 08:24
    LeDy
    Poziom 43  

    cwanish napisał:


    No właśnie, wydaje sie że coś jest źle podłaczone tylko co musiałem zepsuć. Może faktycznie ten wzmacniacz jest uszkodzony bo co innego. Dodam jeszcze zdjęcie podłączeniowe zasilacza regulowanego może to jego wina może nie daje napięcia na wzmacniacz chociaż wszystko raczej dobrze podpiąłem.

    Wzmacniacz ax-w11 i antena ax1000 nie znajduje kanałów

    Zasilacz z regulacją , sprawny wzmacniacz i prawidłowo podłączone, ustawione napięcie zasilania i musi działać. A co sknociłeś to trudno na odległość powiedzieć. Mogłeś również uszkodzić wzmacniacz nieumiejętnie go podłączając. Miernik w ręce i pomiary napięć na wszystkim co trzeba.

    0
  • #10 18 Maj 2015 23:47
    jacwie5
    Poziom 13  

    Niech kolega poprawi podłączenie separatora antenowego, bo niechlujnie to wygląda. Jeśli to nie pomoże to proszę podać napięcie z zasilacza bezpośrednio na kabel pomijając separator(z zachowaniem biegunowości). Jak zadziała- separator do wymiany.

    -1
  • #11 19 Maj 2015 08:56
    LeDy
    Poziom 43  

    jacwie5 napisał:
    Jeśli to nie pomoże to proszę podać napięcie z zasilacza bezpośrednio na kabel pomijając separator(z zachowaniem biegunowości). Jak zadziała- separator do wymiany.
    A ty wiesz co jest w środku tego separatora i po co?

    0