Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Które urządzenie wielofunkcyjne wybrać-Canon PIXMA MG5650 czy Canon PIXMA MX395?

xsunrise 17 May 2015 14:42 6771 22
    xsunrise
    Level 8  
    Witam wszystkich :) Jestem tutaj nowa ;) Szykuję się do zakupu urządzenia wielofunkcyjnego, ale jestem w tym temacie trochę zielona, więc postanowiłam napisać tutaj i prosić o radę ;) Wytypowałam dwa urządzenia - Canon PIXMA MG5650 oraz Canon PIXMA MX395 i nie wiem, które z nich jest lepsze. Przejrzałam opinie w internecie, ale nadal mam wątpliwości. Które z nich lepiej wypada jeśli chodzi o wydajność tuszu i koszty zamienników? Byłabym bardzo wdzięczna za każdą informację i opinię dotyczącą tych dwóch urządzeń.
    User removed account
    User removed account  
    xsunrise
    Level 8  
    Dziękuję za odpowiedź :)
    Jestem nauczycielką - drukuję pomoce dydaktyczne do zajęć - kolorowe obrazki i czarno-białe teksty np. scenariusze zajęć, różne teksty itp. Nie drukuję kolorowych zdjęć itp., potrzebuję czegoś typowo do użytku domowego, nic skomplikowanego ;)
    User removed account
    User removed account  
    barba31
    Level 12  
    Myślę, że brother powinien być ok, do J100 można znaleźć działające zamienniki (Actisy,AJ czy Asarto powinny działać), ewentualnie jakiś starszy model np. 152W.
    Jurtv
    Level 20  
    xsunrise wrote:
    Dziękuję za odpowiedź :)
    Jestem nauczycielką - drukuję pomoce dydaktyczne do zajęć - kolorowe obrazki i czarno-białe teksty np. scenariusze zajęć, różne teksty itp. Nie drukuję kolorowych zdjęć itp., potrzebuję czegoś typowo do użytku domowego, nic skomplikowanego ;)

Uważam, że do takiego zastosowania MG5650 jest jak najbardziej odpowiednia. Do tego zamienniki PrintLab i można poszaleć bez drżenia o koszty.
    Moja żona dokładnie do takich celów używa starszej MG5150. Jej koleżankom poleciłem tę drukarkę i też "jadą" na tuszach PrintLab produkując pomoce do zajęć. :)
    Do takiego drukowania wystarczy ustawienie standard/papier zwykły co daję też dużą szybkość druku.
    xsunrise
    Level 8  
    Jurtv wrote:

Uważam, że do takiego zastosowania MG5650 jest jak najbardziej odpowiednia. Do tego zamienniki PrintLab i można poszaleć bez drżenia o koszty.
    Moja żona dokładnie do takich celów używa starszej MG5150. Jej koleżankom poleciłem tę drukarkę i też "jadą" na tuszach PrintLab produkując pomoce do zajęć. :) Do takiego drukowania wystarczy ustawienie standard/papier zwykły co daję też dużą szybkość druku.

Miło to słyszeć, bo skłaniam się bardziej w stronę MG5650 ;) Bardzo dziękuję za radę i pozdrawiam :)
    xsunrise
    Level 8  
    I ... kupiłam dziś urządzenie wielofunkcyjne Canon PIXMA MG5650 ; ) Wszystko zainstalowałam poprawnie, drukarka działa ok, ale po każdym wydruku bardzo hałasuje -to tak jakby czyszczenie (?) Wydrukowałam jedną stronę - czyszczenie i hałas - gdy się skończyło wydrukowałam kolejną stronę i znowu to samo - czyszczenie i hałas. Czy tak będzie działo się po wydrukowaniu każdej strony? Czy można to jakoś zmienić w ustawieniach? Jeżeli ktoś ma lub miał to urządzenie to będę wdzięczna za wskazówkę ;) Jestem zdziwiona, że to urządzenie po każdej wydrukowanej stronie tak hałasuje ;)
    Jurtv
    Level 20  
    xsunrise wrote:
    I ... kupiłam dziś urządzenie wielofunkcyjne Canon PIXMA MG5650 ; ) Wszystko zainstalowałam poprawnie, drukarka działa ok, ale po każdym wydruku bardzo hałasuje -to tak jakby czyszczenie (?) Wydrukowałam jedną stronę - czyszczenie i hałas - gdy się skończyło wydrukowałam kolejną stronę i znowu to samo - czyszczenie i hałas. Czy tak będzie działo się po wydrukowaniu każdej strony? Czy można to jakoś zmienić w ustawieniach? Jeżeli ktoś ma lub miał to urządzenie to będę wdzięczna za wskazówkę ;) Jestem zdziwiona, że to urządzenie po każdej wydrukowanej stronie tak hałasuje ;)

To jest takie małe czyszczenie i parkowanie głowic po wydruku w stacji serwisowej. Najlepiej uzbierać więcej materiału do drukowania i puścić wydruk hurtem. Małe czyszczenie jest też po włączeniu drukarki, dlatego jeśli planujemy drukować więcej w danym dniu, to nie wyłączamy drukarki, ona sama przejdzie w stan oszczędnego użycia energii, a ominiemy procedurę czyszczenia po włączeniu.
    Na początku mnie to też irytowało, szczególnie na oryginalnych tuszach. Teraz na zamiennikach już tak tego nie przeżywam. ;)
    xsunrise
    Level 8  
    Jurtv wrote:

Na początku mnie to też irytowało, szczególnie na oryginalnych tuszach. Teraz na zamiennikach już tak tego nie przeżywam. ;)

A czy podczas czyszczenia zużywany jest tusz? ;) Troszkę mnie to irytuje, ale pewnie się przyzwyczaję ;) Dziękuję za radę :)
    Jurtv
    Level 20  
    xsunrise wrote:

A czy podczas czyszczenia zużywany jest tusz? ;) Troszkę mnie to irytuje, ale pewnie się przyzwyczaję ;) Dziękuję za radę :)

Czyszczenie oczywiście zużywa tusz, ale nie ma strachu, cały od tego nie zniknie. ;)
    W sumie to działa na korzyść, zapobiega zasychaniu dysz. Ja po 3 latach to już nawet polubiłem to mruczenie po wydruku. ;)
    xsunrise
    Level 8  
    To super ;) Możne ja też się z tym oswoję ;) Dziękuję i pozdrawiam :)
    User removed account
    User removed account  
    xsunrise
    Level 8  
    Ach, zupełnie zapomniałam zapytać, a nie chcę zakładać nowego tematu - czy to urządzenie będzie drukować tylko z czarnym tuszem (wydruk dokumentów tekstowych), czy do działania potrzebne są wszystkie tusze (również kolorowe)?
    User removed account
    User removed account  
    Jurtv
    Level 20  
    xsunrise wrote:
    Ach, zupełnie zapomniałam zapytać, a nie chcę zakładać nowego tematu - czy to urządzenie będzie drukować tylko z czarnym tuszem (wydruk dokumentów tekstowych), czy do działania potrzebne są wszystkie tusze (również kolorowe)?

Jeszcze parę słów dopowiem. :) Jeśli będziesz drukować dużo tekstu, to skończy się czarny gruby czyli PGI-550BK ,a pozostałe zużyją się tylko tyle co pójdzie na czyszczenie, wystarczy wówczas wymienić tylko wspomniany PGI-550BK. Praktycznie najmniej schodzi czarnego cienkiego CLI-551BK, oczywiście przy wydrukach w kolorze.
    Quote:
    Jedna uwaga - to co się dzieje ~40 sekund po drukowaniu to jest samoczyszczenie stacji serwisowej i to nie zużywa tuszu (karetka z głowicą jest wtedy poza stacją serwisową).

Czyli niepotrzebnie się irytowałem. ;) Z tym że puszczanie wydruków hurtem, bez czekania na zaparkowanie głowicy ma sens, ponieważ omija niepotrzebne przerwy związane z parkowaniem.
    xsunrise
    Level 8  
    Quote:
    Jedna uwaga - to co się dzieje ~40 sekund po drukowaniu to jest samoczyszczenie stacji serwisowej i to nie zużywa tuszu (karetka z głowicą jest wtedy poza stacją serwisową).

Witam ponownie :) Mam pewien problem z tą drukarką (Canon PIXMA MG5650).. wydaje mi się, że zużywa bardzo dużo tuszu :( Wydrukowałam ok. 30 stron z czarnym tekstem i ok. 5 stron kolorowych (kolorowe obrazki do pracy z dziećmi) i pokazuje mi, że już ok. połowy tuszu nie ma (zarówno czarnych jak i kolorowych). Czym to może być spowodowane? W internecie można przeczytać że taki tusz czarny powinien starczyć na wydruk ponad 1400 stron. Czy to samoczyszczenie po kilku sekundach nie powoduje czasem takiego zużycia?
    I jeszcze jedna sprawa która mnie martwi ;) Gdzie można tanio kupić zamienniki do tej drukarki (nie oryginały). Czy jest jakaś strona internetowa warta polecenia?

Bardzo proszę o radę w sprawie tego szybko znikającego tuszu :(
    User removed account
    User removed account  
    xsunrise
    Level 8  
    Drukarkę mam od niedawna (ok. dwa miesiące) i od tego czasu wydrukowałam tyle ile napisałam wyżej (nie za jednym razem), od września pewnie będę drukować więcej, może nawet codziennie po 2-4 strony. Mam tusze startowe i to one tak szybko się zużywają :( Ktoś wyżej napisał, że czyszczenie nie powoduje zużycia tuszu, więc jak to naprawdę wygląda? Dziś wydrukowałam 6 stron - włączyłam drukarkę - czyszczenie - wydrukowałam 3 strony i musiałam się zastanowić które dalej drukować - czyszczenie - drukowanie 3 stron i wyłączenie drukarki - czyszczenie. Nie można jakoś zatrzymać tego czyszczenia? Przecież w takim razie połowa tuszu zużyje się nie na to co powinna :(
    User removed account
    User removed account  
    xsunrise
    Level 8  
    Dziękuję za odpowiedź. Czy to oznacza, że przy kolejnych zamiennikach tusz nie będzie się tak szybko zużywał jak teraz? Bo szczerze mówiąc dość mocno mnie to zmartwiło. Miałam starszą drukarkę HP i paradoksalnie zużywała mniej tuszu niż ta, więc trochę kiepsko ;P
    User removed account
    User removed account  
    xsunrise
    Level 8  
    Dziękuję za rady. Szkoda, że nie odróżniam kiedy następuje czyszczenie, ale to i tak chyba nic nie zmieni :P A czy mogłabym prosić o polecenie jakiegoś sklepu internetowego z dobrymi i tanimi zamiennikami? Jestem z Katowic więc jeżeli ktoś zna jakiś sklep stacjonarny to też będę wdzięczna :)