Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Asus P5KPL-AM SE - Nie uruchamia się po wymianie kondensatorów.

Aseri15 17 Maj 2015 14:50 501 2
  • #1 17 Maj 2015 14:50
    Aseri15
    Poziom 28  

    Witam. Dzisiaj trafił do mnie PeCet do naprawy. Objawy to według właściciela częste błędy i niestabilna praca sprzętu oraz BSOD'y. Był pewien, że jest to spowodowane mocno zaśmieconym systemem. Tak więc postawiłem system od nowa, instalacja przeszła bez przeszkód. Po zainstalowaniu przeglądarki, w celu ściągnięcia sterowników do bebechów - BSOD.

    Bez większego kombinowania zajrzałem do środka i moim oczom ukazał się marnej jakości zasilacz plus do tego 6 wylanych kondensatorów 820 uF 6,3V. Ogólnie chciałem wymieniać wszystkie, aby nie było później problemów z kolejnymi, tylko, że dzisiaj niedziela, więc wszystko pozamykane. Wymieniłem jednak te 6, gdyż jeszcze miałem w zapasie.

    W celu sprawdzenia uruchomiłem płytę główną w minimalnej konfiguracji i - cisza. Wentylator od procesora wystartował, jednak ekran czarny. Płyta reaguje prawidłowo na ponowne wciśnięcie przycisku POWER ( 3 s ) i wyłącza zasilanie. Pamięć RAM sprawdzona w moim sprzęcie - sprawna. Procesora sprawdzić nie mam jak, gdyż jest to Intel, a u siebie mam AMD.

    Teraz specyfikacja:

    CPU: Intel Core 2 Duo @2,80 GHz
    MB: Asus P5KPL-AM SE
    GPU: zintegrowana/NVidia GeForce 9500 GT
    PSU: TakeMe 350W.


    1. W czasie testu korzystałem ze swojego zasilacza FSP Hexa +80 400W. Niestety to nic nie dało.
    2. BIOS milczy, nawet po wyciągnięciu pamięci RAM.
    3. Z ciekawości pomierzyłem tego TakeMe i na lini +12V miernik pokazał mi ponad 16V ! Mimo to komputer działał do momentu wymiany kondensatorów - niestabilnie, ale działał.
    4. Reset BIOS wykonany, bez zmian.

    Teraz pytanie do Was, co mogę jeszcze zrobić ? Gdzie szukać problemu ? Ma ktoś jakiś pomysł ?

    0 2
  • #3 17 Maj 2015 16:02
    Aseri15
    Poziom 28  

    Kondensatory wymienione, reszta z nich wygląda okej. W sekcji zasilania nie widzę nic niepokojącego.

    0