Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Łucznik 884 - Dziwne szycie, strasznie "sztywno" trzyma nitkę

arlid 17 Maj 2015 19:10 1773 14
  • #1 17 Maj 2015 19:10
    arlid
    Poziom 12  

    Witajcie,

    Jako człowiek o lwim sercu postanowiłem zająć się maszyną do szycia będącą w domu. Problem jest taki, ze maszyna na ogół "od góry" szyje ok, od dołu natomiast co jakiś czas (losowo bym powiedział) tworzy supełki lub kompletnie pętli nić. Strasznie to wygląda. Co może być powodem? Generalnie rozebrałem to, co mogłem z wierzchu, usunąłem kłaki kurzu i nasmarowałem,

    Ponadto mam pytanie co do działania tych talerzyków i sprężynki, które są na gorze (napinacz lub naprężacz chyba, jak się mylę to proszę o poprawę). Jak to de facto jest zbudowane? Wiem, że mogę wyregulować naprężenie nici i wtedy te talerzyki jakby się "zaciskają" - ok. To działa, tylko, że nawet na 0 czuć opór przy ciągnieniu nici-na 5 już praktycznie się blokuje, a na 6 to wcale nie da się jej przesunąć. Zajrzałem tam, ale tam nic konkretnego nie ma - 3 talerzyki, podkładka i dwie "nakrętki" oraz owa sprężynka. Nie powinno być żadnej uszczelki silikonowej między którymiś talerzykami? Bo teraz w sumie nie wiem pomiędzy które ma wpadać nić. Wydaje mi się, iż ktoś tam już kiedyś grzebał, bo sprężynka jest słabo nawinięta pod tym plastikiem, chyba że tak ma być.

    Dzięki za pomoc.

    Pozdrawiam

    PS: Jest do tego jakaś serwisowka opisująca jak to dokładnie rozebrać?

    0 14
  • #3 17 Maj 2015 19:28
    arlid
    Poziom 12  

    Nic zakładana zgodnie ze schematem z instrukcji, którą notabene mam również jest w wersji papierowej :). Zdjęcia oczywiście dorzucę jak tylko wrócę do domu. jak wspomniałem najbardziej martwi mnie ten naprężacz - nie wiem tylko czy to jest wymienne w całości, ale to zobaczymy czy w ogóle będzie potrzebne.

    1
  • #4 17 Maj 2015 19:46
    krzysiozak
    Poziom 35  

    To pod spodem to bębenek, reguluję się naprężenie nitki za pomocą [prawdopodobnie śrubką za pomocą płaskiego wkrętaka].

    Po założeniu bębenka, nitka powinna wyjść na powierzchnie po jednym pełnym obrocie. Za stopką powinny być obie nitki, jedna z igły druga z bębenka.

    0
  • #5 17 Maj 2015 19:49
    arlid
    Poziom 12  

    Tak i dokładnie tak jest. Jak pokręcę ręcznie kółkiem igła znika i wyłaniają się dwie - to działa. Problem pojawia się na gorze, gdzie nitka strasznie "sztywno" chodzi w tym napinaczu. Jutro pokaże fotki i zobaczymy czy to dobrze zakładam i czy ta są wszystkie części. Może coś struchlało i się wykruszyło i dlatego jest problem. A szkoda maszyny.

    0
  • #6 17 Maj 2015 20:18
    tadkli9743
    Poziom 20  

    Witaj
    Jeżeli na szytym materiale od góry ścieg wygląda prawidłowo a od spodu róznie to przyczyną jest napinacz górnej nici.
    Ja mam taką maszynę jak Ty i mając podobny problem jedynym wyjściem było kupić nowy z przesyłką z Radomia ok 30 zł).
    Załączam rysunek tego napinacza.

    Pozdrawiam

    1
  • #7 17 Maj 2015 20:22
    arlid
    Poziom 12  

    @tadkli9743 dokładnie to co oznaczone jest 15 to miejsce, w którym nić jest "sztywna". Możesz mi powiedzieć jak to jest z wymiana tego - widzę, ze to całość ze sprężyną zmontowana. Dla wszelkiego. Wystarczy podmienić? Czyt oprócz podmiany również jakieś ustawienie względem innych części? Masz może jakiś numerek części, bo na szybko znalazłem dwa i niby każdy pasuje ;)

    0
  • #8 17 Maj 2015 20:29
    tadkli9743
    Poziom 20  

    Witaj
    Rozbierałem napinacz regulowałem talerzyki nie wiele to pomogło.
    kupiłem nowy taki jak na obrazku.

    Pozdrawiam Łucznik 884 - Dziwne szycie, strasznie "sztywno" trzyma nitkę

    0
  • #9 19 Maj 2015 09:09
    Norwidus
    Poziom 15  

    Nie trzeba było kupować od razu nowego naprężacza, wystarczyło go rozkręcić dokładnie oczyścić, potem między pokrętłem a naprężaczem jest taka malutka czarna śrubeczka, nią się też reguluje. Gdy zwiększasz naprężenie powinieneś czuć większy opór, wyczyść okolice bębenka, chwytacz i ząbki transportera.

    0
  • #10 19 Maj 2015 13:19
    tadkli9743
    Poziom 20  

    Norwidus wielokrotnie rozbierałem napinacz myłem go w alkoholu łącznie z regulacją problem się powtarzał.
    kupiłem nowy i teraz można szyć normalnie.

    Pozdrawiam

    0
  • #11 19 Maj 2015 13:22
    Norwidus
    Poziom 15  

    A po moczyć naprężacz w alkoholu? Ja nie jestem wykształconym mechanikiem, sam naprawiam wielokrotnie maszyny takiego typu, i każda śmiga mi jak na ustawieniach fabrycznych/instrukcyjnych.

    1
  • #12 19 Maj 2015 13:29
    tadkli9743
    Poziom 20  

    Norwidus alkoholem myłem talerzyki (w tym napinaczu co miałem są 3) oraz sprężynki bo tam się zbiera pył z nici a wilgoć w powietrzu tworzy mieszankę klejącą.
    Ja maszynę użytkuję sporadycznie więcej stoi niż pracyje,

    Pozdrawiam

    0
  • #13 22 Maj 2015 07:53
    arlid
    Poziom 12  

    Zamówiłem naprężacz u znajomego, więc wyszło taniej i zobaczymy. Z rysunków widzę, że te talerzyki są jednak trochę rozsunięte - u mnie są mega ściśnięte stąd zapewne ten opór, ale nie ma co gdybać zanim się nie zobaczy.

    PS: Nawet już dostałem przesyłkę :) Przy wymianie zwracać na coś szczególną uwagę?

    0
  • Pomocny post
    #14 22 Maj 2015 21:01
    tadkli9743
    Poziom 20  

    Witaj
    Ja przed demontażem robię zdjęcia,żeby uniknąć niespodzianek.
    Jeżeli chodzi o montaż to nie ma tam żadnej filozofii. Trzeba końcówkę włożu do zaczepu i skręcić.
    Powinno od razu działać.
    W załączniku masz maszynę rozebraną na czynniki pierwsze.

    Miłej pracy

    Pozdrawiam

    1
  • #15 14 Sie 2016 14:31
    arlid
    Poziom 12  

    Wymiana i regulacja w okolicach bębenka rozwiązała problem i maszyna dalej działa jak należy od czasu wymiany.

    0