Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

UniSolder - moduł uniwersalnego kontrolera do lutownic

mi_ma 18 May 2015 18:51 14766 23
  • UniSolder - moduł uniwersalnego kontrolera do lutownic

Oto projekt uniwersalnego kontrolera stacji lutowniczej. Ma on umożliwiać zbudowanie niskim kosztem stacji lutowniczej współpracującej z dowolnym dostępnym komercyjnie grotem lub lutownicą. Osobiście uważam pomysł za całkiem trafny. Przykładowo kompletne stacje lutownicze, które preferuję, kosztują po kilka tys., a same kolby do nich zaledwie 200-300zł. Jeżeli dzięki poniższemu projektowi mógłbym zbudować stację z moimi ulubionymi grotami omijając często kosmiczny koszt samej stacji, to powiem szczerze, że chyba bym się skusił.
    A wracając do samego projektu, to na stronie źródłowej znajdziecie pliki niezbędne do jego wykonania, a autor zapewnia, że przetestował go z następującymi lutownicami:

- HAKKO T12/T15
    - HAKKO FX8801
    - PACE TD100
    - JBC C245
    - JBC C210
    - JBC Mikroszczypce
    - WELLER WSP80
    - różne tanie chińskie lutownice z termoparą

UniSolder - moduł uniwersalnego kontrolera do lutownic UniSolder - moduł uniwersalnego kontrolera do lutownic

Kontroler umożliwia podłączenie lutownicy poprzez dwa kanały grzewcze oraz odczyt temperatury grotów na niezależnych dwóch kanałach wejściowych (obsługiwane są zarówno lutownice z termoparą jak i z czujnikiem rezystancyjnym. Moduł wyposażony jest w wyświetlacz OLED 128x64 z rozwiniętym interfacem użytkownika. Posiada także izolowane złącze USB umożliwiającym aktualizacje firmware'u oraz odczytu danych w czasie rzeczywistym. Niestety część oprogramowania dla PC nie jest gotowa i udostępniona. Jeżeli na forum pojawi się więcej informacji, to z czasem uzupełnię post o najistotniejsze. Póki co zachęcam do przejrzenia dokumentacji na stronie źródłowej.

Źródło http://dangerousprototypes.com/forum/viewtopic.php?f=56&t=7218#p61175

Cool? Ranking DIY
    About Author
    mi_ma
    Translator, editor
    Has specialization in: elektronika wojskowa
    mi_ma wrote 831 posts with rating 802. Live in city Wrocław. Been with us since 2006 year.
    gradek83
    Level 42  
    Autor projektu podawał jakieś przybliżone koszta wykonania tego układu ?
    bodzio667
    Level 18  
    Quote:
    What is the cost of this soldering controller? It looks quite complete but also costly :)

Around 70-90 EUR per assembled set of PCB-s. It is still pretty lower then original controller from JBC for example.

Dla tych co angielskiego nie rozumieją w okolicach 70-90 Euro czyli
    około 280 - 360zł.
    elektryku5
    Level 39  
    Za tyle można już kupić jakąś gotową stację, np Pensola SLxx i ewentualnie przerobić pod lepszą kolbę.
    Jest to prosta stacja, ale mi to akurat nie przeszkadza, za to kolba co poradzi sobie z drukiem wielowarstwowym zapewne poprawiłaby komfort pracy.
    Pablo922
    Level 16  
    bodzio667 wrote:
    około 280 - 360zł.

Haha, dobre... Za 120 zł. można kupić klona Hakko 936, który bardzo dobrze sobie radzi, więc jak dla mnie opłacalność żadna.
    mi_ma
    Translator, editor
    Osobiście korzystałem i najbardziej odpowiadają mi z JBC zwłaszcza szczypce do SMD. Z lepszych do tej pory nie korzystałem, a tańsze jeszcze do odlutowywania się zwykle nadawały, ale lutowanie dużej ilości SMD, zwłaszcza mniejszych niż 0805 to była katorga. Tutaj niestety ceny stacji są dużo wyższe, najtańszą chyba znalazłem za 1500 zł. Tak więc zależy od osobistych preferencjii. Jak dla mnie jest to jednak jakaś alternatywa. Kwestia gustu, wymagań itp.
    sq3hta
    Level 18  
    Od lat mamy "własny polski projekt" stacji lutowniczej, który krąży po necie. Na elektrodzie też pojawiał się wielokrotnie. Wykonałem tą stacje już dosyć dawno temu i używam do dziś bo jestem z niej zadowolony. Testowałem już kilka innych, ale na tej pracuje mi się najlepiej. Tak wygląda w moim wykonaniu.

gradek83
    Level 42  
    sq3hta wrote:
    Od lat mamy "własny polski projekt" stacji lutowniczej, który krąży po necie. Na elektrodzie też pojawiał się wielokrotnie. Wykonałem tą stacje już dosyć dawno temu i używam do dziś bo jestem z niej zadowolony. Testowałem już kilka innych, ale na tej pracuje mi się najlepiej. Tak wygląda w moim wykonaniu.

Koszty ile cię wyniosły zmieściłeś się w granicy 280-360zł wliczając koszt kolby. Podeślij link do projektu ja mam PT 2900 ale czasem nie wyrabia.
    bearq
    Level 38  
    Stacja lutownicza na Atmega 8 na forum jest u nas. Same części to około 40zł z lcd i atmega. Lepsza kolba około 60zł no i trafo z 50 chociaz ja kupiłem uzywke za 15zł. Reszta pisze w temacie o niej.
    bodzio667
    Level 18  
    kolego @gradek83 przecież jest to kit dostępny ogólnie w handlu.

AVT–987

Trochę poszukać nie zaszkodzi. W sumie tyle razy była ta konstrukcja na forum że nawet szukać nie trzeba :)

Jest też odpowiednik z graficznym wyświetlaczem w dokumentacji też jest kilka ciekawych informacji.

AVT5228
    strucel
    Level 34  
    Tytuł jest trochę mylący- powinno być "lutownic oporowych". Rączek w.cz z metcala/oki czy popularnych u nas quick ten moduł nie wysteruje.
    sq3hta
    Level 18  
    @gradek83
    Jeżeli chodzi o koszt to @bearq dobrze podsumował. Zmieścisz się w 180zł-200zł. Pewnie, że można za te pieniądze a nawet taniej kupić chińczyka bez zabawy w składanie itd. ale analoga. A tu jest możliwość konfiguracji rodzaju termopary, możliwość kalibracji odchyłki temp. jest przydatna funkcja standby przy której nie wychładzasz grota do zera i kilka innych. Warunek to dobre trafo tak by nie było za słabe. No i oczywiście mówimy tu o rączkach (kolbach) oporowych. Ja używam rączki Hakko. To tyle, nie odbiegam już od tematu bo ten dotyczy innego projektu, tak tylko chciałem wspomnieć, że na naszym podwórku też jest coś ciekawego.
    Pablo922
    Level 16  
    sq3hta wrote:
    nawet taniej kupić chińczyka bez zabawy w składanie itd. ale analoga.

Cyfrówkę też. Osobiście za 122 zł. kupiłem Zhaoxin 936D. Stację załączam sporadcznie na 2-3h, więc nie widziałem potrzeby wywalać więcej kasy na Xytronica, Solomona, czy inny topowy sprzęt.
    bearq
    Level 38  
    Tak cyfrówkę da się już kupić od 120zł typu 936D, 931, 937. Niestety nie wiadomo jak z ich wykonaniem bo sam bym się pokusił i zakupił ZD 937.
    Ta wykonana własnoręcznie na pewno będzie solidniejsza a stacja lutownicza na atmega8 może być świetną podstawą pod bazę własnej stacji posiadającej programator na 3 dowolne temperatury oraz układ uśpienia po odłożeniu grotu. Największym problemem w samoróbce jest problem z dostaniem odpowiedniego transformatora o napięciu 2x12V i prądzie ≈5A. Trzeba by kombinować z jakąś prosta przetwornicą napięcia ujemnego do zasilania scalaków.
    elektryku5
    Level 39  
    bearq wrote:
    Tak cyfrówkę da się już kupić od 120zł typu 936D, 931, 937. Niestety nie wiadomo jak z ich wykonaniem bo sam bym się pokusił i zakupił ZD 937.
    Ta wykonana własnoręcznie na pewno będzie solidniejsza a stacja lutownicza na atmega8 może być świetną podstawą pod bazę własnej stacji posiadającej programator na 3 dowolne temperatury oraz układ uśpienia po odłożeniu grotu. Największym problemem w samoróbce jest problem z dostaniem odpowiedniego transformatora o napięciu 2x12V i prądzie ≈5A. Trzeba by kombinować z jakąś prosta przetwornicą napięcia ujemnego do zasilania scalaków.

U mnie nie ma tego problemu, nie zależało mi na super dokładności i zastosowałem LM358 jako wzmacniacz i komparator jednocześnie, układ ten potrafi pracować na pojedynczym zasilaniu.
    Poza tym trafo nie musi być jakieś ogromne, typowa kolba 24V/48W to przecież 2A prądu i to niepobieranego ciągle...
    luklf01
    Level 9  
    Pablo922 wrote:
    bodzio667 wrote:
    około 280 - 360zł.

Haha, dobre... Za 120 zł. można kupić klona Hakko 936, który bardzo dobrze sobie radzi, więc jak dla mnie opłacalność żadna.
    sorry ale ty chyba niewiesz o czym piszesz...
    ten kontroler to obecnie najlepszy i jedyny na rynku ktory obsluguje groty najdrozszych i najlepszych stacji lutowniczych na swiecie ;) takich jak JBC , PACE , HAKKO T12/T15 (grzalki zintegrowane z grotem)
    teraz popatrz sobie na ceny stacji np. PACE ST-50 http://www.renex.com.pl/pokaz_produkt.php?id=90 1 283,13 PLN

HAKKO FX-951 https://www.hakko.com/english/products/hakko_fx951.html

o JBC juz nie wspomne ;) , jest pelny kod zrodlowy w przyszlosci sterownik bedzie mial opcje umozliwiajaca dodanie samemu i zdefiniowanie dowolnej raczki/grota na rynku
    autor zaprojektowal dwie wersje unisolder z wyswietlaczem LED oraz OLED
    wersja OLED jest bardziej rozbudowana ale i drozsza
    wykonalem wersje z wyswietlaczem LED i dziala jak profesjonalne stacje na rynku , moge uzywac dowolne groty PACE ST-50 z raczka TD-100 , rowniez chinskie klony hakko T12/T15 itp. w przeciwienstwie do tego sprzegla ktore sprzedaja na allegro BAKON 950D czy GM-951 (klony hakko fx-951) to ten kontroler ma prawdziwe 75W a nie 50W !

tutaj link do sterownika ktory wykonalem http://dangerousprototypes.com/forum/viewtopic.php?f=56&t=5264
    koszt okolo 180zl za czesci + transformator 100VA 24V okolo 80zl TME

Quote:
    Za 120 zł. można kupić klona Hakko 936
    sterownik obsluguje groty zintegrowane z grzalka ktore sa o wiele lepsze niz jakies tam stare hakko 936 , dokladnie takie http://www.hakko.com/english/products/hakko_fx951_tips.html#productNav
    tutaj pace http://www.renex.com.pl/pokaz_kategorie.php?cid=355

zmodyfikowalem nieco oprogramowanie w sterowniku LED - zostala dodana obsluga popularnych grzalek hotair z silnikiem bezszczotkowym , niebawem jak to dokoncze upublicznie kod zrodlowy razem ze zdjeciami stacji itd ;)
    pozdrawiam
    bearq
    Level 38  
    Ja i tak nie rozumiem sensu obsługi takiej ilości kolb. Profesjonalny serwis nie będzie składał stacji tylko wyda 2k i kupi sobie profesjonalny sprzęt z gwarancją. Hobbisci albo zrobią swoją albo kupią chinola bo drozsze nie mają celu.
    luklf01
    Level 9  
    bearq wrote:
    Ja i tak nie rozumiem sensu obsługi takiej ilości kolb. Profesjonalny serwis nie będzie składał stacji tylko wyda 2k i kupi sobie profesjonalny sprzęt z gwarancją. Hobbisci albo zrobią swoją albo kupią chinola bo drozsze nie mają celu.

Quote:
    Ja i tak nie rozumiem sensu obsługi takiej ilości kolb
    masz racje... dlatego ja wykonalem prostrzy kontroler tego autora z wyswietlaczem LED , a wykonalem go tylko dlatego ze spodobaly mi sie groty zintegrowane z grzalka hakko T12 czy pace TD100 , kupujac oryginalne stacje zaplacilbym duzo wiecej i moglbym uzywac tylko dany grot przeznaczony dla danej stacji , tutaj mam pelny kod zrodlowy i moge sobie robic co chce , jestem pewny ze stacja ma prawdziwe 75W jak napisalem koszty to okolo 260zl niepamietam dokladnie praktycznie wszystko jest dostepne w tme , jedyne co to musialem zamowic procesor PIC18F24K22-I/SO w farnell no i kupic programator pickit to tez jest jakis tam wydatek ale przyda sie rowniez do innych prockow
    aksel_pl
    Level 25  
    luklf01 wrote:
    Pablo922 wrote:
    bodzio667 wrote:
    około 280 - 360zł.

sorry ale ty chyba niewiesz o czym piszesz...
    ten kontroler to obecnie najlepszy i jedyny na rynku ktory obsluguje groty najdrozszych i najlepszych stacji lutowniczych na swiecie ;) takich jak JBC , PACE , HAKKO T12/T15 (grzalki zintegrowane z grotem)
    teraz popatrz sobie na ceny stacji np. PACE ST-50 http://www.renex.com.pl/pokaz_produkt.php?id=90 1 283,13 PLN

HAKKO FX-951 https://www.hakko.com/english/products/hakko_fx951.html

o JBC juz nie wspomne ;) , jest pelny kod zrodlowy w przyszlosci sterownik bedzie mial opcje umozliwiajaca dodanie samemu i zdefiniowanie dowolnej raczki/grota na rynku
    autor zaprojektowal dwie wersje unisolder z wyswietlaczem LED oraz OLED
    wersja OLED jest bardziej rozbudowana ale i drozsza
    wykonalem wersje z wyswietlaczem LED i dziala jak profesjonalne stacje na rynku , moge uzywac dowolne groty PACE ST-50 z raczka TD-100 , rowniez chinskie klony hakko T12/T15 itp. w przeciwienstwie do tego sprzegla ktore sprzedaja na allegro BAKON 950D czy GM-951 (klony hakko fx-951) to ten kontroler ma prawdziwe 75W a nie 50W !

tutaj link do sterownika ktory wykonalem http://dangerousprototypes.com/forum/viewtopic.php?f=56&t=5264
    koszt okolo 180zl za czesci + transformator 100VA 24V okolo 80zl TME

Quote:
    Za 120 zł. można kupić klona Hakko 936
    sterownik obsluguje groty zintegrowane z grzalka ktore sa o wiele lepsze niz jakies tam stare hakko 936 , dokladnie takie http://www.hakko.com/english/products/hakko_fx951_tips.html#productNav
    tutaj pace http://www.renex.com.pl/pokaz_kategorie.php?cid=355

zmodyfikowalem nieco oprogramowanie w sterowniku LED - zostala dodana obsluga popularnych grzalek hotair z silnikiem bezszczotkowym , niebawem jak to dokoncze upublicznie kod zrodlowy razem ze zdjeciami stacji itd ;)
    pozdrawiam

Jesteś pewien ze gm951 ma 50w ? Jak to można zmierzyć? W którym miejscu sie wpiąć by pomierzyć napięcie i prąd ?
    xxxmiloszxxx
    Level 11  
    sq3hta wrote:

A czy ta stacja współpracuje z kolbą Pace TD-100?
    Chyba nie.
    xxxmiloszxxx
    Level 11  
    A UniSolder ponoć tak.
    Czy ktoś może potwierdzić?
    sparkybg
    Level 1  
    Yes, it can. TD200 too. And JBC and Weller, and Hakko and.... you name it. :)