Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Czujnik zapełnienia kosza traktorka - jak zrobić ?

Amlera 21 May 2015 05:51 3963 5
    Amlera
    Level 10  
    Od jakiegoś czasu użytkuję mały traktorek-kosiarkę ogrodową. Do pełni szczęścia brakuje mi czujnika który informowałby o zapełnieniu kosza. Zastanawiam się czy nie dałoby się czegoś podobnego zmontować, jakiś proste rozwiązanie nawet z oddzielnym zasilaniem. Problemem jest detekcja - z racji trawy, kurzu, wibracji itp. odpadają czujniki ultradźwiękowe i optyczne. Myślę, żeby zastosować jakiś stycznik mechaniczny - czy to dobra droga ? Jak to jest rozwiązane w maszynach, które fabrycznie mają ten czujnik ?
    Kaszpir77
    Level 21  
    Może coś jak czujnik zapchania słomą szarpacza w Bizonach? Wisząca płytka, pod nią czujnik (zwykły, reagujący na nacisk). Piętrząca się słoma w pewnym momencie naciska na płytkę (jednocześnie czujnik) i mamy info w kabinie.
    Amlera
    Level 10  
    dziękuję za odzew, z tym mierzeniem wagi kosza to nie bardzo, bo kosz jest zawieszony na dwóch uchwytach i w dolnej części musi wejść do zatrzasków. To po to aby naciskał na wyłącznik - w przeciwnym razie maszyna zgaśnie po uruchomieniu noży. Oczywiście można to zmostkować, ale wydaje mi się, że prawidłowym rozwiązaniem będzie płytka z czujnikiem zaproponowana prze kol. Kaszpir77. W najbliższym czasie coś ulepię z gratów walających się po garażu, popytam też w sklepie z częściami elektronicznymi.
    Amlera
    Level 10  
    Dno kosza jest z siatki, więc w grę wchodzi ewentualne mocowanie do stelaża.