Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Laptop Acer Aspire 5738DZG - nie bootuje po zmianie procesora

22 Maj 2015 02:33 1320 14
  • Poziom 8  
    Witam
    Po zmianie procesora z t4300 na P8800 laptop po naciśnięciu przycisku zasilania nie staruje, ekran pozostaje czarny a w tle słychać prace dysku twardego i układu chłodzenia. Po pracy dysku twardego można stwierdzić, że laptop co kilkanaście sekund uruchamia się ponownie , niestety za każdym razem z tym samym rezultatem. Podzespoły to chipset GM45 express (wg intela zgodny z p8800) gpu radeon 4570 i 4GB DDR2 ram który pracował na 400mhz. Bios nie jest najnowszy (1.33) ale nie widziałem sensu aktualizacji bo producent wprowadza jedynie drobne usprawnienia LAN, a o cpu ani słowa. Laptop był rozkrecany zgodnie z serwisówką, pasta i termoday oczywiscie zmienione. Czy ktokolwiek może udzielić wskazówek o co tutaj chodzi? Feralny proc czy może niekompatybilna plyta glówna ale czy aż tak bardzo że nie wyświetla nawet POSTu ?
  • Admin grupy komputery
    myśliwy322 napisał:
    P8800
    FSB tego procesora to 1066MHz, a poprzedni 800MHz.
    Resetowałeś ustawienia bios po zmianie procesora?
  • Poziom 8  
    Wyjmowałem baterię CMOS w międzyczasie jak zmieniałem procesor. Widocznie nie w tym problem.
  • Poziom 12  
    Aktualizacja BIOSU? Sprawdzałeś wsparcie CPU?
  • Poziom 8  
    Wsparcie sprawdzałem zarówno na stronce intela (GM45 express obsługuje p8800) jak I w sieci, na forach, I nikt nie miał żadnych problemów z podmianą CPU przy identycznych MB (JV50-MV) Mogę zaaktualizować mu bios ale nie bardzo widzę w tym sens bo między najnowszą wersją a moją jest opisana tylko jedna zmiana, ta związana z LAN. Producent raczej nie siedziałby cicho jakby zmieniał coś z CPU... no I dalej jakby to była wina tylko niezgodności z biosem to czy lap nie powinien jednak przejść POST I potem wyświetlić info o błędnym mikrokodzie?
  • Poziom 12  
    Niekoniecznie, miałem sytuacje, gdzie po podmianie CPU miałem objawy braku czegokolwiek, a komputer chodził A sam CPU jest sprawny? Pod zewnętrznym monitorem tez nic?
  • Poziom 8  
    Proc wzrokowo wygląda ok, rdzeń nieukruszony i bez przebarwień, ścieżki ok, piny kompletne i też wyglądają jak nowe, elektronika nie sprawia żadnych podejrzeń. Właśnie rozebrałem laptopa ponownie, wyjąłem drugi raz baterie z płyty, posprawdzałem wszystkie konektory, wyjąłem jedną kość ramu, zamontowałem stary dysk (był SSD), wywaliłem CD-roma, podpiąłem monitor (na HDMI) wyjąłem i włożyłem ponownie procesor (i zabezpieczyłem śrubka) i wszystko na nic. Laptop za chiny nie chce się włączyć, objawy są identyczne jak w pierwszym poście. Da się w ogóle coś z tym zrobić czy już tylko wrzucić laptopa na allegro i dać sobie z tym wszystkim spokój :( ?
  • Poziom 8  
    Niestety, po powrocie do t4300 laptop dalej nie wstaje, objawy identyczne jak w pierwszym poscie. W tym momencie sprawa jest już oczywista - padła płyta główna. Temat do zamknięcia.
  • Poziom 8  
    Witam
    Niedawno w tym wątku opisywałem problem po wymianie procesora który do tej chwili był nierozwiązany. Po sugestii z pewnego anglojęzycznego forum znowu rozkręciłem laptopa I następnie, po zdjęciu chłodzenia, delikatnie przekręciłem ( o jakieś 20% ponad normę) śrubkę na podstawce CPU. Mimo początkowego sceptycyzmu, laptop ( na gołej płycie I z podpiętym ekranem) włączył się, ekran wyświetlił poprawny POST ( z wykrytym P8800 ) i informacje o braku systemu. Cały entuzjazm zanikł, gdy okazało się, że po złożeniu w całość znowu nie ma poprawnego bootu, ale tym razem na inny sposób. Mianowicie, po naciśnięciu przycisku zasilania, laptop uruchamia się, diody przy przycisku świecą się, ekran pozostaje czarny, chłodzenie startuje ale po chwili wentylator przestaje pracować mimo, że laptop działa dalej (na co wskazują ciągle świecące diody zasilania i wirujące talerze podpiętego dysku). Po około połowie minuty wentylator znowu rusza ale wszystko inne pozostaje bez zmian. Reset CMOS, przekładka RAM I procesora, podpięcie pod zewnętrzny monitor i podłączenie zasilacza niczego nie zmieniło. Co ciekawe po ponownym rozebraniu laptopa do stanu całkowicie gołej płyty (wszystko odłączone, poza chłodzeniem I ekranem), laptop zabootował poprawnie. Sprawdziłem wszystkie konektory po kolei i problem powrócił wraz z podpięciem taśmy od płytki z portami USB ale mimo jej ponownego odłączenia, urządzenie włączyło się niepoprawnie, z identycznymi objawami jak wcześniej. Sprawdziłem wzrokowo ścieżki i elementy elektroniczne ale nie zauważyłem niczego niepokojącego . Bardzo mi zależy na uzyskaniu odpowiedzi bo mimo, że i tak prawdopodobnie wezmę nową płytę to wcześniej należałoby ustalić co załatwiło(?) starą płytę żeby przy kolejnym podejściu historia się nie powtórzyła.
  • Poziom 8  
    Koledzy, po kolejnej inspekcji płyty odkryłem kilka defektów

    1) Zaznaczone na czerwono piny podłączenia portów USB (tych samych, których odłączenie początkowo umożliwiło poprawny boot) były ze sobą połączone. Niestety ich rozłączenie nie poprawiło sytuacji.

    Laptop Acer Aspire 5738DZG - nie bootuje po zmianie procesora


    2) Szary kwadratowy element (oznaczenia 3R8934ZTQ) zaznaczony na zdjęciu ma delikatnie ukruszoną krawędź

    Laptop Acer Aspire 5738DZG - nie bootuje po zmianie procesora

    czy obydwie usterki mają związek z takim zachowaniem laptopa ? Czy połączone piny od USB mogły coś spalić ?
  • Pomocny post
    Spec od monitorów
    Trzeba popatrzeć w SM od platformy - Wistron JV50-MV (taka bywała pod AA5738 )
    *powinienieś miec odpowiednie napisy na płycie
    Link_ free SM
    Za Bios popatrz na stronie Link


    Podaj pełna nazwe swojego Acer Aspire 5738DZG- .. ?... (i co dalej napisano )

    p.s
    Ten układ U64 z foto.2 to Azalia Codec ALC888s
  • Pomocny post

    Spec od komputerów
    Cewka zaznaczona na zdjęciu to L28 - jeśli na niej masz 3,3V (mierząc po stronie kondensatorów) to ten wątek można wykluczyć.

    Co do zwarcia USB - zwarcie linii danych do masy może powodować uszkodzenie mosty południowego. Zazwyczaj jednak takie uszkodzenie dotyczy tylko jednego portu i nie unieruchamia całej płyty.

    Co do przekręcania śruby socketu - mogłeś uszkodzić socket.
    Sprawdź czy na wszystkich cewkach pojawiają się napięcia (poza cewką chargera).

    Link do schematu w poście wyżej - nie ta platforma, więc nie pomoże.
    Ten (http://elektrotanya.com/acer_aspire_5738_wistron_jv50_rev_sb_sch.pdf/download.html) powinien pasować, ale sprawdź to.
  • Poziom 8  
    Dzięki za odpowiedzi

    to jest dokładnie ten laptop
    Specyfikacja

    Wygląda na to, że problem rozwiązała podmiana ramu na inne kości (jedna kość 4GB 800 zamiast dwóch 533 2GB). Nie jestem pewny czy to faktycznie było przyczyną ale skoro działa to już nie będe w to wnikał.

    Teraz pojawił się nowy problem, mianowicie Windows (boot jak i normalna praca, 7 x64) zrobił się niemiłosierne wolny po podmianie cpu na teoretycznie szybszego od T4300, P8800 (penryn, 2.66/3M/1066). Obecna kultura pracy bardziej przypomina jakiegoś durona a nie core2. Domyślam się że winny może być stary bios (1.33) bo temperatury są ok i chłodzenie raczej wyrabia. Chciałbym go uaktualnić ale zupełnie nie wiem jak to zrobić mimo starannego przegooglowania tematu. Bios od stronki acera (1.34) działa jedynie pod windowsem i w dodatku tylko pod 32-bitowcem. Serwisówka z kolei plecie coś o pliku .FD którego nie ma i o użyciu Phoenix crisis disk który ma mnóstwo wersji i nie wiem która byłaby odpowiednia. Poza tym laptop POSTuje więc nie widzę sensu odpalania recovery biosu.

    Mógłby ktoś w prosty i logiczny sposób objaśnić jak uaktualnić tego lapa z poziomu DOS na pendrive ? Z góry dzięki.

  • Spec od komputerów
    ze strony Acera:
    http://global-download.acer.com/GDFiles/BIOS/...=EMEA_20#_ga=1.43216869.1381976096.1433791178

    Rozpakowujesz i masz wersję pod DOS, Win32bit, Win64bit.
    Jak masz system na dysku to instaluj spod systemu.


    Co do pamięci - zbyt wolna może zatrzymać POST.
    System przydałby się nowy postawić po zmianie procka.
  • Poziom 8  
    Procesor działa stabilnie i da się odczuć duże przyśpieszenie względem T4300. Chłodzenie wyrabia ale temperatury delikatnie wzrosły z 65 na 70 mimo niższego TDP. W każdym razie polecam wymiane na nowszy CPU na tym lapie, szczególnie że obecnie mocne C2D chodzą za śmieszne pieniądze.