Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Europejski lider sprzedaży techniki i elektroniki.
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Delonghi ECAM23.450.S - Komunikat zbyt drobno zmielona kawa wyreguluj młynek

waldek.grom 22 Maj 2015 12:54 4380 20
  • #1 22 Maj 2015 12:54
    waldek.grom
    Poziom 12  

    Witam proszę o pomoc w diagnozie i naprawie ekspresu Delonghi objawy występują jak w podobnym poście czyli komunikat "zbyt drobno zmielona kawa wyreguluj młynek" , "zamocuj dyszę wody i naciśnij ok".
    Ekspres zrobi dwie , trzy kawy po czym przy mieleniu i próbie załączenia się pompy nie podaje wody i pojawia się wyżej wymieniony komunikat. Dziwne dla mnie jest to że przy próbach zrobienia kawy które kończy się danym błędem równo z załączeniem się funkcji mielenia młynka napięcie otrzymuję również pompa po czym młynek po rozdrobnieniu odpowiedniej ilości kawy staje pompa nadal otrzymuje napięcie i buczy.
    Przy poprawnym zrobieniu kawy którą ekspres wykonuje poprawnie najpierw napięcie otrzymuje młynek później pompa po czym ekspres włącza grzanie i zaparza kawę.
    Rozebrałem sprawdziłem pompę podłączałem ją również osobno podmieniłem przepływomierz wszystko jest drożne grzałka sprawna.
    Czy wina może stać po stronie sterownika :| bo napięcie które pompa otrzymuje przy poprawnym zapaczaniu lub finkcji pary , gorącej wody to około 110V.
    Proszę kolegów o pomoc w diagnozie i możliwość znalezienia przyczyny usterki jak i dziwne zachowanie podawania napięcia opisane wyżej.Pozdrawiam.

  • #2 22 Maj 2015 22:24
    Kris1809
    Poziom 13  

    Witam Serdecznie,
    Przepływomierz wody do wymiany.
    Pozdrawiam Kris

  • #3 22 Maj 2015 22:28
    waldek.grom
    Poziom 12  

    Dzięki za podpowiedź kolego lecz przepływomierz został wymieniony jak w podobnym poście nic to nie pomogło proszę o konkretną podpowiedź dziękuje pozdrawiam.

  • #4 26 Maj 2015 23:43
    1zbyszek
    Poziom 9  

    Witam
    Zmień kawę, miałem podobny problem gdy zasypałem młynek tańszą kawą, która była po prostu "tłusta", zużyłem ją dosypując odrobinę do lepszej droższej. Żarna podczas mielenia grzeją się i nadmiar tłuszczu z kawą zakleja je i zapycha.
    Zbyszek

  • #5 26 Maj 2015 23:55
    waldek.grom
    Poziom 12  

    Dzięki spróbuje ale problem raczej jest po stronie sterowania gdyż przy błędnej próbie zrobienia kawy sterownik podaje napięcie na młynek i jednocześnie na pompę po czym zmielona kawa ląduje w zaparzaczu a pompa buczy przez kilka sekund - pojawia się komunikat - jak wyżej opisana usterka.

  • #6 27 Maj 2015 08:45
    arekb81
    Poziom 24  

    Podstawowe pytanie - czy robisz kawę z mlekiem i czy ekspres zrobi zwykłą kawę normalnie?
    Zobacz też, czy ekspres spienia samo mleko; trzeba nacisnąć dwa razy przycisk cappucino.
    Jeśli nie spienia i pojawi się ten komunikat, to masz do wymiany elektrozawory.
    Jeśli nie zrobi zwykłej kawy, to albo jest zapchany przez kamień, albo pompa do wymiany.

  • #7 27 Maj 2015 10:45
    waldek.grom
    Poziom 12  

    Nie próbowałem spieniać mleka błąd jaki występuje pojawia się podczas robienia zwykłej kawy np: zrobi jedną kawę poprawnie przy następnej pojawia się błąd i nie kończy zaparzania kawy.Dzięki za pomoc czekam na dalsze sugestie :)

    Dodano po 36 [minuty]:

    Podmieniłem pompkę od innego ekspresu o tych samych parametrach błąd ten sam pytanie nurtujące mnie i zasadnicze dlaczego przy próbie zaparzania zwykłej kawy zakończonej błędem ekspres podaje jednocześnie napięcie na młynek 230V oraz na pompę około 100V po czym młynek zmieli kawę do zaparzacza pompa buczy kończy się wykonywanie dalszych funkcji ekspresu i pokazuje błąd :|
    coś tu jest nie tak najpierw powinien podać napięcie na młynek później na pompę i tak wygląda poprawne działanie ekspresu czy spotkał się ktoś z takim problemem , jak zdiagnozować poprawnie usterkę :cry:

  • #8 10 Cze 2015 22:55
    Andrzej1.7
    Poziom 1  

    Witam
    Miałem podobny problem w ekspresie esam 3500. Tzn po nagrzaniu lub zrobieniu jednej kawy, pojawiał się komunikat: GROUND TOO FINE ADJUST MILL AND. INSERT WATER SPOUT AND PRESS OK.
    Nie dało się zrobić podwójnej kawy itp. Po wciśnięciu ok komunikat znikał do wykonania następnej kawy. Problemem okazał się zatkany weżyk i odpływ znajdujące się w przedniej części obudowy. Należy zdjąć obudowę oraz przedni panel. Następnie odkręcić dyszę - zawór od ciepłej wody i spieniacza mleka oraz zdemontować pionową część przedniej obudowy po prawej stronie (ta w której zamontowana jest w.w dysza - śróbka z boku przy pojemniku na wodę oraz z przodu w otworze i chyba u góry). U mnie nazbierało się w tym wężyku i w obudowie - odpływie dużo syfu z kawy - błoto. Woda ścieka tym korytkiem bezpośrednio do podstawki na wodę. Po wyczyszczeniu ekspres działa jak nowy. Komunikat pojawia się zazwyczaj w przypadku zatkatych rurek lub uszkodzonego przepływomierza.
    Pozdrawiam

  • #9 31 Paź 2015 16:21
    jasio998
    Poziom 9  

    Odnawiam temat.

    Waldek, czy udało Ci się rozwiązać problem?
    Obecnie walczę z tymi samymi objawami w tym samym ekspresie.

    Do tej pory wymieniłem:
    pompę
    przepływomierz
    elektrozawór
    blok zaparzający
    infuzor
    kompletną grzałkę wraz z czujnikiem
    elektronikę, moduł sterujący

    Czyli praktycznie wszystko. Ekspres oczywiście dwukrotnie odkamieniony. Cały czas, zarówno przed samą kawą jak i przed podaniem pary wyrzuca komunikat o zapowietrzeniu. Po zamocowaniu dyszy puszcza trochę pary i zaraz leci gorąca woda. Proces płukania zawsze wychodzi. Siedze nam nim już drugie dzień i brakuje mi pomysłów. To wygląda na jakąś blokadę przepływu w układzie, no ale wszystko wymienione i odkamienione. Przewody przelewowe też drożne. Ekspres czasem potrafi zrobić kawę i podać mleko bez żadnego problemu.

    Blok zaparzający nie rusza w górę w momencie rozpoczęcia pracy pompy, która tylko buczy z powodu niemożności przepchnięcia wody. Nie wiem, czy moduł musi odczuć choć trochę przepływu i wtedy puszcze go do góry czy też nie. To taka jedna z moich obserwacji.

    W zasadzie jedyne czego nie wymieniłem to przewodu idącego z infuzora do bloku zaparzającego. Nie mam dojścia też do mocowania bloku, z którego dostaje kawę. Niestety jedna ze śrub nie chce się wykręcić.

    Czy macie jeszcze jakieś pomysły ?

  • #10 02 Lis 2015 22:03
    waldek.grom
    Poziom 12  

    Ja oddałem ekspres do serwisu producenta niestety bez odpowiedzi i podania przyczyny co dalej z tym ekspresem.

  • #11 02 Lis 2015 22:24
    jasio998
    Poziom 9  

    Sprawdziłem jeszcze jedną rzecz, że przy wypięciu przewodu idącego z grzałki do infuzora/dyfuzora nie ma problemu. Woda nie trafia do rozdzielacza i do tego miejsca w układzie wszystko wydaje się być ok, nie ma większych oporów.

    Wspominałem, że blok nie rusza - zauważyłem, że pompa musi przepuścić "pięćdziesiątkę", nabić trochę ciśnienia przed wykonaniem danego procesu i dopiero wtedy rusza blok. Zauważyłem to przy odpięciu przewodu opisanego wyżej. Gdy wszystko jest podłączone pompa nie ma możliwości przepchania nawet kilkudziesięciu ml wody, dlatego blok nawet nie rusza.

    Słyszałem wiele nieciekawych opinii na temat tej konstrukcji i widzę, że nie są one bez pokrycia. Jakby ktoś coś jeszcze mógł wnieść, podpowiedzieć ciekawego to będę wdzięczny.

  • #12 24 Mar 2016 17:51
    m-c
    Poziom 10  

    Trochę podepnę się pod temat;)
    U mnie usterka podobna, czasami jest komunikat o za drobno zmielonej kawie i dyszy do spieniania. Pojawia się tylko przy robieniu cappuccino (nie zawsze).

    Czarną kawę oraz spienione mleko bez problemów robi. Przepływomierz? Zawory (jak zawory... to które dokładnie i czy nowe czy też jakieś czyszczenie wchodzi w grę?)

  • #13 13 Paź 2017 13:43
    marceli95
    Poziom 8  

    Witam,
    Ten sam problem spotkał i mnie. Nie znam się kompletnie na ekspresach, ale wydaje mi się, że 1zbyszek udzielił tutaj poprawnej odpowiedzi (przynajmniej w moim przypadku). "Sitko" było całe zapchane kawą. Czyszczenie zajęło mi 5 minut. Komunikat już się nie pojawił. Albo kawa jest faktycznie "za tłusta" albo należy ten element systematycznie co jakiś czas czyścić. Ekspres Delonghi PrimaDonna.

  • #14 20 Paź 2017 21:43
    damian0372
    Poziom 2  

    Witam, podobny problem i komunikat. Okazało się, że zepsuł się elektromagnez

    Pozdrawiam

  • #15 22 Paź 2017 17:32
    damian0372
    Poziom 2  

    Witam
    Niestety dzisiaj komunikat wrócił rozebrałem generator ten element z pomarańczowego plastiku z sitkiem , uszkodzony był oring . Należy zwrócić uwagę jak wkłada się wtyczkę do przepływomierza bo można ją włożyć odwrotnie i wówczas też nie działa i wywala ten błąd.
    Dzionek zarwany ale działa :shii:

  • #16 27 Paź 2017 21:05
    tomo777
    Poziom 2  

    Witam

    Mam identyczny komunikat. Poszedłem tropem który podał Damian0372 . Wewnątrz generatora (pomarańczowy plastik) był rzeczywiście zerwany oring i już ucieszyłem się że znalazłem winowajcę. Niestety po wymianie nic się nie poprawiło. Ekspres tak jak dotychczas mieli i zaczyna robić kawę, ale po 3-4 sekundach przerywa strumień i wywala komunikat o zbyt drobno zmielonej kawie. Strumień zaparzanej kawy wydaje się słabszy niż normalnie. W którym kierunku powinienem szukać ? Przepływomierz ? Elektrozawór ?

    Z góry dziękuję za pomoc

  • #17 27 Paź 2017 21:41
    nioop

    Poziom 34  

    tomo777 napisał:
    Witam

    Mam identyczny komunikat. Poszedłem tropem który podał Damian0372 . Wewnątrz generatora (pomarańczowy plastik) był rzeczywiście zerwany oring i już ucieszyłem się że znalazłem winowajcę. Niestety po wymianie nic się nie poprawiło. Ekspres tak jak dotychczas mieli i zaczyna robić kawę, ale po 3-4 sekundach przerywa strumień i wywala komunikat o zbyt drobno zmielonej kawie. Strumień zaparzanej kawy wydaje się słabszy niż normalnie. W którym kierunku powinienem szukać ? Przepływomierz ? Elektrozawór ?

    Z góry dziękuję za pomoc


    A co się dzieje jeżeli uruchomisz funkcję gorącej wody ?

  • #18 28 Paź 2017 09:14
    tomo777
    Poziom 2  

    nioop napisał:
    tomo777 napisał:
    Witam

    Mam identyczny komunikat. Poszedłem tropem który podał Damian0372 . Wewnątrz generatora (pomarańczowy plastik) był rzeczywiście zerwany oring i już ucieszyłem się że znalazłem winowajcę. Niestety po wymianie nic się nie poprawiło. Ekspres tak jak dotychczas mieli i zaczyna robić kawę, ale po 3-4 sekundach przerywa strumień i wywala komunikat o zbyt drobno zmielonej kawie. Strumień zaparzanej kawy wydaje się słabszy niż normalnie. W którym kierunku powinienem szukać ? Przepływomierz ? Elektrozawór ?

    Z góry dziękuję za pomoc


    A co się dzieje jeżeli uruchomisz funkcję gorącej wody ?


    Gorąca woda leci (chociaż wydaje mi się że trochę słabszym strumieniem niż zazwyczaj) i po jakiś 10 sekundach przerywa wyświetlając ten sam komunikat o zbyt dużym zmieleniu i dyszy wodnej.

  • #19 28 Paź 2017 09:28
    nioop

    Poziom 34  

    Do wymiany przepływomierz.

  • #20 31 Paź 2017 08:42
    damian0372
    Poziom 2  

    Witam
    U mnie przepływomierz działał tyle że przez ten oring w tym pomarańczowym generatorze przegrzał się
    elektromagnes ten z tylu przy grzalce zwróć uwagę na wtyczkę przepływomierz jeżeli ją wypinales to odsun gumkę i sprawdź czy dwa zatrzaski które są na wtyczce i na gnieździe się na siebie wczepiaja

  • #21 01 Lis 2017 18:18
    tomo777
    Poziom 2  

    Po wymianie przepływomierza zadziałało :)

    Serdeczne podziękowania dla niiopa i damiana0372 za zainteresowanie i fachową pomoc

TME logo Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
TME Logo