Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Volvo FH13 2007 - Brak pozycji i oświetlenia globu

mariusz_e 22 May 2015 19:25 11712 17
    mariusz_e
    Level 8  
    Witam,

Volvo FH13 440KM 2007 iShift
    Zginęła pozycja przednia lewa w lampie, po przekątnej na górze na kabinie oraz nie świeci podświetlenie globu.
    Wszystkie przewody i połączenia sprawdziłem.

Doszedłem do tego, że prąd wogóle nie dochodzi do kostki, która znajduje się w czarnej podłużnej skrzyneczce pod maską. Po przeciwnej stronie wszystko ok.

Czego teraz mam szukać? Jest jakiś przekaźnik od postojowych? Czy to może moduł świateł zwany chyba LCM ?
    mariusz_e
    Level 8  
    Sprawdzałem je, wszystkie są OK
    mariusz_e
    Level 8  
    Trochę słabo znam się na schematach. Czy to kabel o oznaczeniu PC2_20 odpowiada za przednie pozycje?
    A co to jest ten węzeł XLVM8? Widzę że on rozgałęzia na prawe i lewe światła.
    MACIEK_M
    Level 29  
    -> mariusz_e

usuń przeciążenie w obwodzie, ( zwarcie, zbyt duża żarówka, itp ) i LCM zasili obwód.
    Nie ma bezpiecznika pozycyjnych, LCM najpierw sprawdza, czy układ jest sprawny, a potem go zasila.
    mariusz_e
    Level 8  
    Hart3
    Bezpieczniki modułu LCM są w porządku. Jak fizycznie znaleźć kabel PC1-17, jaki będzie jego kolor? I co to jest XGA1 oznaczone strzałką na schemacie?

Maciek_M
    usunąłem przeciążenie w obwodzie poprzez odpięcie kostki od świateł w puszcze pod maską. Na pinie w tej puszce wraz nie mam pozycji.
  • Helpful post
    MACIEK_M
    Level 29  
    Sprawdź jeszcze instalację wewnątrz kabiny, górną obrysówkę, zasilanie globka - wyjmij wyłącznik z gniazda, z tego samego obwodu są jeszcze zasilane 3 światła identyfikacyjne na dachu po środku. Obstawiam problem w górnej prawej obrysówce ( gałęzie, woda, itp.).
  • Helpful post
    Hart3
    Level 26  
    Moduł LCM posiada 4 wtyczki PC1, LC2, LC1,PC1.
    Tam jest osiągalny pomiar n PC1-17pin. Połączenie XGA1 jest we wiązce. Zasilanie przedniej prawej lampy osiągalne w złączu TA-8pin z przodu w czarnej puszce pod maską, natomiast obrysówka prawa górna i glob we wtyczce CUA:1pin. Instalacja w prawym słupku, wtyczka na dole.Na wtyczce PC1 modułu LCM można sprawdzić potrzebne zasilania.
    mariusz_e
    Level 8  
    Podaliście mi wszystko jak na tacy, a świateł jak nie było tak nie ma.
    Sprawdziłem obrysówkę, odłączyłem glob, zdjąłem kostkę TA i nic.

Dobrałem się do LCM, u mnie są w nim następujące 4 wtyczki:
    - PC2
    - LC2
    - LC1
    - nieoznaczona (przyjąłem że to jest PC1)

Odpiąłem PC1, włączam pozycje, mierzę miernikiem i nic. Brak zasilania na pinie nr 17, ani na żadnym innym.
    Dla porównania sprawdzam na PC2 i tam mam 24V na dwóch pinach, które ginie wraz z wyłączeniem pozycji.

Pomiar robię w ten sposób, że minus miernika łączę z masą samochodu, akurat gniazda zapalniczki, a plusem sprawdzam piny w LCM - czy to dobry sposób?

Czy to oznacza uszkodzenie całego modułu LCM? Czy go się naprawia, czy muszę szukać drugiego?

Pół dnia grzebania, prześwietlania przewodów, sprawdzania połączeń i światła świecą.
    Jednak przyczyny nie znalazłem.
    Natomiast podczas tych prac zgasła obrysówka lewa na dachu.
    Ręce opadają.
    Czy do lewej kostka jest analogicznie jak po prawej w lewym słupku?
    mariusz_e
    Level 8  
    Dziękuję.
    Lewa też już świeci, czeski błąd.

Wszystkie światła już świecą. Przyczyna ich tymczasowego braku jest przeze mnie niewyjaśniona, więc obawiam się że problem może powrócić.
    tomektal23
    Level 2  
    witam mam pytanie bo brakuje mi zasilania na bezpiecznik 1a od lcma i nie świeci mi prawe swiatło mijania skąd idzie zasilanie na bezpiecznik?
    Kudziolek
    Level 19  
    Sprawdź bezpiecznik za akumulatorami 40a fm4.
    tomektal23
    Level 2  
    Mam akumulatory z tyłu samochodu i są tam trzy bezpieczniki na wierzchu i są Dobra ten bezpiecznik będzie w tej dużej czarnej puszcze czy gdzie go szukać
    Kudziolek
    Level 19  
    Tak w tej puszce 3 duże bezpieczniki 1 maly40a