Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Renault Master 2011r - jak nalać olej do skrzyni biegów?

nobisz 22 May 2015 22:35 24675 12
    nobisz
    Level 14  
    Witam
    Proszę o podpowiedź ile i jaki olej nalać do pustej skrzyni biegów
    Master 2011r, 2,3 diesel 125kM, napęd przód, blaszak l3h2, skrzynia 6 biegowa.
    piotrs2007
    Level 10  
    A jaki do skrzyni Quickshift ? Master 2012r 150km
    kamilosl
    Level 9  
    witam, a czy moglby ktos mi podpowiedziec jaki i ile oleju do mastera(163KM) z 2015r z tylnim napedem, auto ma przebieg 140000KM i nie byl jeszcze wymieniany w skrzyni olej.
    Pozdrawiam.
    genek1000
    Level 35  
    Jeśli jeszcze nie był wymieniany to niedługo go wymienisz przy okazji wymiany sprzęgła/ wysprzęglika/uszczelnienia / koła dwumasowego / sprzęgła/ naprawy skrzyni . Olej wymienia się podczas takich napraw.
    kamilosl
    Level 9  
    Kolego, a mógłbyś doradzić który olej jest najlepszy do skrzyni dla ww modelu, oraz co ile KM powinien być wymieniany, skoro uważasz, że już dawno jest po terminie... Dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam :)
    kamilosl
    Level 9  
    Witam, i co z tą odpowiedzią???
    genek1000
    Level 35  
    kamilosl wrote:
    skoro uważasz, że już dawno jest po terminie.
    nic takiego nie napisałem. :|

Piszę tylko że jako tako Renault nie stosuje interwałów przebieg/wiek do wymian oleju w skrzyni biegów .
    Olej wymienia się podczas jakiejś naprawy związanej z tym elementem. I wydaje mi się że jest tak samo w przypadku skrzyni wzdłużnej firmy ZF stosowanej w Masterze .
    Aczkolwiek w materiałach producenta ZF dla skrzyni 6S420 zalanej olejem " Total Tranself LD 75W-80" lub "Petronas Gear Oil T.E. LD SAE 75W-80 " dla pojazdów wykonujących długie i krótkie dystanse jest napisane wymiana co 240 000 km lub co 2 lata
    kamilosl
    Level 9  
    Żeśmy się nie zrozumieli, dzięki za info, napewno przydadzą mi się te informacje...
    A mam jeszcze jedno małe pytanko...
    Ci sądzisz o tym oleju VALVOLINE do skrzyni biegów w moim Aucie, dzwoniłem do Pana z allegro i podałem mu nr VIN i wszystkie dane auta, to wybrał mi właśnie ten olej i go kupiłem, ale nie do końca wiem czy dobrze zrobiłem, niby spełnia te normy co wymaga Renault... :/

Renault Master 2011r - jak nalać olej do skrzyni biegów?
    genek1000
    Level 35  
    Teoretycznie jeśli spełnia normę APIGL4 to wszystko gra. Zastanawia mnie tylko napis HEAVY DUTY - czyli ciężka praca - do ciężarówek itp W olejach zalecanych prze ZF jest skrót LD i chyba chodzi tu o LIGHT DUTY - czyli lekka praca - busy i osobówki.
    Oleje mogą być różne np pod względem gęstości na zimno i np może być problem z zmianą biegów przy ujemnych temperaturach ( mogę się mylić). Zawsze staram się stosować to co zaleca producent i wiem z autopsji że olej olejowi nie równy.
    Nalej , sprawdź - opisz swoje spostrzeżenia . Zostanie dla potomnych na serwerach Elektrody :D
    Gustawek69
    Level 1  
    Mam pytanie, a wiesz jaki nalać olej do Mastera z automatyczną skrzynią biegów ( Master III 2012rok )
    genek1000
    Level 35  
    Master nie posiada automatycznej skrzyni biegów . Skrzynia PA0/PA6 to skrzynia mechaniczna / zrobotyzowana i jest zalana olejem TRANSELF TRX 75W80 lub
    TRANSELF NFP 75W80. Do układu zmiany biegów ( hydraulicznego) ELF SPEEDMATIC
    cinho90319
    Level 13  
    do 6 biegowej skrzyni renault elf nfp do 5 nfj bądź nfp