Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Hotpoin Ariston - zmywarka nie pobiera soli

kris_szczecin 23 May 2015 11:22 3816 0
    kris_szczecin
    Level 1  
    Witam
    Na początku maja kupiłem nową zmywarkę Hotpoin Ariston model ELTB 4B019EU. W instrukcji jest napisane, że przed pierwszym użyciem należy nalać do pojemnika na sól wody i nasypać soli następnie włączyć cykl mycia. Problem w tym, że ja nie doczytałem tej informacji i pierwszy cykl mycia uruchomiłem bez wody i bez soli w pojemniku. Po 2 myciu nalałem do pojemnika wody i nasypałem sól. Co ciekawe podczas tych 2 pierwszych cykli do pojemnika nie nalała się woda podczas programu. Od tej pory kiedy nasypałem sól i po ok.3 tygodniach mycia naczyń praktycznie codziennie wydaje mi się, że soli w ogóle nie ubywa z pojemnika. Twardość wody w zmywarce ustawiona wg. instrukcji soli powinno wystarczyć na 3 m-ce. W poprzedniej zmywarce zawsze jak odkręcałem korek do pojemnika na sól woda była po samą krawędź a w tej nowej poziom wody po odkęceniu korka jest tak mniej więcej 3-4 cm. poniżej krawędzi. Mam wrażenie że do pojemnika na sól w ogóle nie dostaje się woda podczas mycia i z tego powodu też nie ubywa soli. Możliwe, że z powodu mojego błędu na początku układ z podawaniem soli się zapowietrzył i dlatego nie pobiera soli?