Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Europejski lider sprzedaży techniki i elektroniki.
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Ekran w czasie pracy PC'ta co chwilę gaśnie.

dxh11 23 Maj 2015 17:22 870 10
  • #1 23 Maj 2015 17:22
    dxh11
    Poziom 6  

    Witam, od jakiegoś czasu tj 4 dni pojawia mi się co chwilę czarny ekran, najczęściej w czasie grania, od GTA V po Wieśka 3. Tak samo dzieje się kiedy przeglądam internet, lecz ekran gaśnie rzadziej. Miejscami pojawiają się tzw. mrówki, i sam obraz lubi robić uskoki/zerwania.
    Posiadam kartę Radeon HD 7970, w AMD Catalyst sprawdzałem i mam najnowszą wersję sterowników. Mój zasilacz to XFX 550W.
    Kilka dni temu wyjmowałem baterię Biosu na kilka minut, ponieważ monitor (Flatron W2261V) zaraz po wł PC'ta przechodził w tryb oszczędny.Wydaje mi się że właśnie od tamtego czasu ekran zaczął gasnąć na te 1-2 sek. Dociskałem kable w obudowie jak i HDMI pomiędzy monitorem a grafą, i też nic nie pomogło.
    Ekran w czasie pracy PC'ta co chwilę gaśnie.
    Aby sprawdzić czy problem jest z monitorem (brak styku) podłączyłem go innym kablem (micoHDMI) do telefonu.
    Jak się okazało, z monitorem nic się nie dzieje. Podpiąłem go znowu kablem HDMI do PC'ta ale zamieniłem końcówki, tj końcówka która zawsze wchodzi go gniazda grafy podpiąłem do monitora i na odwrót, brak efektu.

    Może napisze jakie działania podjąłem w związku z zaistniałą awarią.
    Sposoby:
    I. Czyszczenie slotu PCI'e - wyodkurzałem cały slot karty graficznej, wyjąłem baterię BIOSU (u niektórych zadziałało, u mnie nie)
    II. Pozamieniałem sloty dla karty dźwiękowej i zew. karty dźwiękowej (u mnie Audigy 2 ZS wsadziłem do slotu dla WiFi i myśłałem że to jest przyczyną - efektu brak)
    III. Zamiana wtyczek kabla HDMI - efektu brak.
    IV. PPM > Rozdzielczość ekranu > Ustawienia Zaawansowane > zakładka Monitor > Zaznaczenie opcji Ukryj tryby których ten monitor nie może wyświetlić > Zmieniłem częstotliwość odświeżania ekranu z 60Hz na 50Hz.
    V. Instalacja kodeków DirectX.

    Jeżeli ktoś ma jeszcze jakiś pomysł by pogrzebać z tym Direct'em lub innymi sterownikami pod HD7970, niechaj się nie waha tylko podsyła do tematu.

    Nie wspominałem jeszcze nic o temperaturach, w spoczynku na CPU 4 rdzenie do 30*C, GPU podobnie 32*C.

    Podpiąłem jeszcze tym samym kablem (PC-Monitor) monitor do Laptopa, odpaliłem Herosów, pogrzebałem na necie i tam wszystko działa.
    Wygląda na to że kabel działa, monitor również.
    Problem leży w :
    a) Oprogramowaniu (sterowniki, ustawienia)
    b) Karcie graficznej (wejście HDMI w GPU na pewno działa poprawnie, poruszałem kablem który był wpięty do slotu i nic z obrazem się nie działo).

    W menadżerze urządzeń wyświetla mi takie znaczniki:
    Ekran w czasie pracy PC'ta co chwilę gaśnie.

    Mój sprzęt:
    CPU: Intel i5 3570K 3,4GHz RAM: GOODRAM 8GB 1333G-R MOBO:MSI Z77A-G43 GPU: HD 7970 Gigabyte 3GB PSU: XFX PRO550W CASE: Aerocool PGS VX-E
    Monitor: FLATRON W2261V

    0 10
  • #2 23 Maj 2015 17:33
    Artur k.
    Admin grupy audio

    Po pierwsze doprowadź do ładu urządzenia przy których są wykrzykniki w menadżerze urządzeń.
    Po drugie sprawdź napięcia z zasilacza.
    Po trzecie obejrzyj płytę główną i kartę graficzną pod kątem uszkodzonych kondensatorów (zwykle uszkodzenia są widoczne - wybrzuszone).

    0
  • #3 23 Maj 2015 17:48
    dxh11
    Poziom 6  

    1. Zrobione - nic. Dodam tylko że kilka miesięcy temu te ikony również były, jednak nie było z nimi problemów.
    2. No tu niestety będzie problem, bo nie posiadam miernika.
    3. Oglądałem Mobo jak i GPU na samym początku, jednak śladów jakiejkolwiek awarii - brak.

    Dociskałem wszystkie kable (te od PCI'e również).
    Gdzieś czytałem że aktualizacja/zmiana biosu pomogła, jednak nie wiem zbytnio jak to zrobić.
    Ostatnią rzeczą, którą robiłem z PC'tem to wyjmowałem baterię Biosu, ponieważ monitor po włączeniu PC'ta przechodził w tryb czuwania. Reset baterii pomógł. Wczoraj zainstalowałem Wieśka, i w zasadzie od tamtej pory nie da się grać, ponieważ po uruchomieniu gry (wczytaniu zapisu) ekran zaczyna coraz częściej migać.

    Co mogę jeszcze stwierdzić:
    Po wyłączeniu wiedźmina czy też innej gry, i odczekaniu około 15 min obraz się uspokaja, gaśnie ok 6x na 3 min. Nie wiem czy spowodowane jest to temperaturą, bo 32*C to chyba niezbyt dużo. Czy takie objawy oznaczają że karta graficzna jest spalona/uszkodzona czy można ją jeszcze naprawić ?

    0
  • #4 23 Maj 2015 19:04
    Artur k.
    Admin grupy audio

    dxh11 napisał:
    2. No tu niestety będzie problem, bo nie posiadam miernika.

    To spróbuj na początek programowym.

    0
  • #5 23 Maj 2015 19:15
    dxh11
    Poziom 6  

    @Artur k.
    No właśnie szukałem takiegoż, niestety nic nie mogę znaleźć, na forach też nie chcą pomóc a w Biosie jest ponoć niedokładny.

    0
  • #6 23 Maj 2015 19:40
    Artur k.
    Admin grupy audio

    W biosie jest taki sam jak pod Windowsem, tyle że pomiar w biosie nie ma większego sensu bo komputer nie ma praktycznie żadnego obciążenia.
    A napięcia to i byle jaki Everest, czy SpeedFan pokazuje - nie pisz mi takich rzeczy że nie możesz nic znaleźć bo właśnie od takich tekstów aż odechciewa się pomagać.

    0
  • #7 23 Maj 2015 19:52
    dxh11
    Poziom 6  

    Mam SpeedFan'a nie wiedziałem tylko że napięcie też pokazuje :/
    Nie zmienię poglądu ludzi którzy uważają że "jeśli nie mam miernika elektronicznego to nic nie zmierzę", a tak właśnie większość userów uważa.

    Ekran w czasie pracy PC'ta co chwilę gaśnie.

    I tu jeszcze samo GPU i 3VCC
    Ekran w czasie pracy PC'ta co chwilę gaśnie.

    0
  • #8 23 Maj 2015 20:04
    Artur k.
    Admin grupy audio

    dxh11 napisał:
    Nie zmienię poglądu ludzi którzy uważają że "jeśli nie mam miernika elektronicznego to nic nie zmierzę", a tak właśnie większość userów uważa.

    I zasadniczo mają rację, tyle że Ty nie masz miernika, a na jakiejś podstawie trzeba jakieś wnioski wyciągnąć. Z braku laku... Czasami i programem da się coś stwierdzić.

    Nie widzę tutaj żadnego sensownego pomiaru dla napięcia 12V albo coś z tym napięciem jest nie tak, albo czujniki go nie mierzą. Poza tym coś tam Ci się gotuje - 52st. Warto byłoby sprawdzić co to jest.
    W tym programie jest chyba opcja logowania napięć na wykresie, dobrze byłoby ją włączyć i uruchomić grę i poczekać aż wystąpi usterka. Zobaczymy co się dzieje z napięciami. Jeśli to nic nie da - czeka Cię wydatek 20zł na miernik, albo wizyta w serwisie.

    0
  • #9 23 Maj 2015 20:14
    dxh11
    Poziom 6  

    No właśnie nie wiem czy się gotuje, sugerowałem się innym ss'em SpeedFana z tematu i temperatura była podobna 51*C.
    Sprawdzałem jeszcze w Core Temp i CCC.
    Ekran w czasie pracy PC'ta co chwilę gaśnie.

    Czy w miarę z upływem czasu, może tak być że zasilacz będzie podawał mniej mocy dla podzespołów, jeśli tak jakie mogą być tego przyczyny ?

    Edit:
    Z tą temperaturą chyba jednak możesz mieć rację, chłodzenie może źle przylegać do procka lub nie ma pasty, zdejmę, nasmaruję i sprawdzę.
    http://forum.benchmark.pl/topic/6349-speedfan-temp1-95c/

    0
  • #10 23 Maj 2015 20:57
    Artur k.
    Admin grupy audio

    dxh11 napisał:
    Czy w miarę z upływem czasu, może tak być że zasilacz będzie podawał mniej mocy dla podzespołów
    Nie tyle mniej mocy, co niestabilne napięcia.
    dxh11 napisał:
    jeśli tak jakie mogą być tego przyczyny ?

    Uszkodzenie zasilacza.

    dxh11 napisał:
    Z tą temperaturą chyba jednak możesz mieć rację, chłodzenie może źle przylegać do procka lub nie ma pasty, zdejmę, nasmaruję i sprawdzę.

    Może mam rację, może nie mam. Nie wiadomo czego to jest temperatura, może procesora, a może chipsetu, a może dysku lub jeszcze czegoś innego. Temperatura jest dość wysoka, może tak ma być, nie wiem. Tak czy siak bezwzględnie należy to sprawdzić.

    0
  • #11 23 Maj 2015 23:18
    dxh11
    Poziom 6  

    Zrobiłem tak:
    1.Odpiąłem całkowicie zasilacz, otworzyłem, przeczyściłem.
    2.Zdjąłem chłodzenie z proca, dokładnie wytarłem pastę Zalman STG-2, i nałożyłem nową (starej było bardzo mało).
    3.Dokręciłem mocniej chłodzenie.

    Na razie z ekranem nic się nie dzieje tj nie miga, ale nie będą już dzisiaj odpalał Wieśka niech pasta się spokojnie rozprowadzi.
    SpeedFan:
    Ekran w czasie pracy PC'ta co chwilę gaśnie.

    Jeżeli jutro znów pojawi się migotanie, zabieram kartę do kumpla i podłączę ją u niego, a w pon zabiorę zasilacz na serwis, sprawdzą napięcia dam znać co i jak.

    0
TME logo Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
TME Logo