Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Stany nieustalone -sprawdzenie zadania

24 May 2015 14:51 1212 2
    Anonymous
    Anonymous  
  • Helpful post
    ZZ_ZnowuZbanowany
    Level 11  
    Witam,
    foxen wrote:
    Witam
    Mam pytanie odnośnie mojego zadania czy mógłby ktoś sprawdzić warunki początkowe i czy to zadanie wykonane jest prawidłowo?
    Wynik jest prawidłowy ale nie jestem pewny obliczeń.
    Z góry dziękuje.
    Pozdrawiam.
    Stany nieustalone -sprawdzenie zadania Stany nieustalone -sprawdzenie zadania
    jak możesz mieć to banalne proste zadanie rozwiązane poprawnie,
    skoro Twoje "rozwiązanie" - i po co użyłeś tu tak "skomplikowanej" Metody, jak wystarczy tu Metoda Przewidywania rozwiązania równania różniczkowego liniowego rzędu pierwszego -
    dało Tobie inny wynik (uC(t) =10V) od tego coś tu podał z podanej Tobie odpowiedzi?
    A tam napisano tak: uC(t) =(10 - 20*exp[-5*t])V,
    a z powyższego nietrudno jest policzyć wartość napięcia uC(t) - na okładkach kondensatora - w chwili komutacji (przełączenie łącznika z pozycji 1 na 2) czyli dla t =0-=0+ oraz dla t ->+∞ (łącznik w pozycji 2 - w obwodzie stan ustalony).
    Policzyłem:
    uC(t =0- = 0+) =(10 - 20*exp[-5*0])V=(10 - 20*1])V=-10V,
    uC(t ->+∞) =(10 - 20*exp[-5*(t ->+∞)])V=(10 - 20*0])V=10V.

Teraz popatrz na powyższe wartości napięć i zastanów się gdzie masz błąd na pierwszym schemacie tego obrazka:
    Stany nieustalone -sprawdzenie zadania
    a w związku z powyższym całe Twoje rozwiązanie jest błędne - choć formalnie jest ono rozwiązane poprawnie - i powstało z tego klasycznego GIGO, czyli Garbage In, Garbage Out (tłumaczenie tego angielskiego akronimu na j. polski poszukaj sobie sam).

Pozdrawiam
    Anonymous
    Anonymous