Mam starą płytę główną Abit IP35 Pro obsługującą Sata 2
Zasilacz to Seasonic 600w
W komputerze siedział do tej pory jeden dysk WD o pojemności 500GB zgodny z Sata 2, i jako że zaczęło brakować miejsca, postanowiłem kupić nowy HDD.
Wybór padł na ST1000DM003-1ER162 (Sata 3) bo był w dobrej cenie.
Od samego początku SMART zaczął wywalać Ultra DMA CRC Errors
Na Allegro zakupiłem nowe kable Asus, ale problem pozostał.
Stary dysk WD nie zgłasza problemów, więc odpiąłem od niego kabel i zamieniłem je miejscami.
Tylko Seagate wywala błędy, najwięcej gdy ściągam pliki poprzez torrent.
Bios dysku uaktualniony zaraz po zakupie, nowy bios płyty nie jest dostępny, bo jak wiecie Abit splajtował kilka lat temu.
Zdjęcia diagnostyczne SMART
Mam pytanie, czy błędy mogą pojawiać się z uwagi na podłączenie dysku z interfejsem Sata 3 do płyty z kontrolerem obsługującym wyłącznie Sata 2?
Co mam robić, reklamować dysk, czy szukać problemu dalej?
Zasilacz to Seasonic 600w
W komputerze siedział do tej pory jeden dysk WD o pojemności 500GB zgodny z Sata 2, i jako że zaczęło brakować miejsca, postanowiłem kupić nowy HDD.
Wybór padł na ST1000DM003-1ER162 (Sata 3) bo był w dobrej cenie.
Od samego początku SMART zaczął wywalać Ultra DMA CRC Errors
Na Allegro zakupiłem nowe kable Asus, ale problem pozostał.
Stary dysk WD nie zgłasza problemów, więc odpiąłem od niego kabel i zamieniłem je miejscami.
Tylko Seagate wywala błędy, najwięcej gdy ściągam pliki poprzez torrent.
Bios dysku uaktualniony zaraz po zakupie, nowy bios płyty nie jest dostępny, bo jak wiecie Abit splajtował kilka lat temu.
Zdjęcia diagnostyczne SMART
Mam pytanie, czy błędy mogą pojawiać się z uwagi na podłączenie dysku z interfejsem Sata 3 do płyty z kontrolerem obsługującym wyłącznie Sata 2?
Co mam robić, reklamować dysk, czy szukać problemu dalej?