Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Vitara 1.6 8v - Nie pali na 2 cylinder na wolnych obrotach

dzozefdzozef 25 May 2015 12:22 2646 5
    dzozefdzozef
    Level 10  
    Witam
    Niedawno kupiłem Vitarę 1.6 8v. Silnik na wolnych obrotach nie pali na drugi cylinder. Po dodaniu gazu jest ok.
    Sprawdzałem ciśnienie i jest 13-14 bar na lekko ciepłym silniku, takie samo ciśnienie jest również na pierwszym cylindrze.
    Świeca nie jest zalana.
    Zamieniałem świecę z 1 na 2 i bez zmian, zamieniałem przewody WN i bez zmian, wymieniłem kopułkę na nową i palec i bez zmian :(
    Płynu chłodzącego nie ubywa. Olej jest ładny i bez szlamu. Luz zaworowy sprawdzałem i jest ciut większy od normy na wydechowym.
    na wolnych obrotach po zdjęciu przewodu ze świecy z 2 cylindra silnik chodzi bez najmniejszych zmian tak jak by ten cylinder w ogóle nie pracował.

Pomóżcie bo nie wiem co to może być

PS. Kiedyś miałem 126 p który na wolnych też nie pracował na jeden cylinder na wolnych obrotach, tylko nieraz zaskakiwał. Silnik był po remoncie. Wszystko zmieniałem i nawet ściągnąłem głowice i docierałem zawory i nic to nie dało.
    Dopiero po jakimś czasie założyłem gaźnik z innego malucha zupełnie z innego powodu i wszystko zaczęło pięknie chodzić :(
    heretapawel
    Level 23  
    Zapewne,brak sterowania na wtryskiwacz w tym cylindrze lub jest on uszkodzony.
    dzozefdzozef
    Level 10  
    1.6 8v to silnik z jednopunktowym wtryskiem.
    heretapawel
    Level 23  
    Ups.Przepraszam za gafę.Spojrzałem na schemat 1.6 16v i dlatego ta pomyłka.
    robert_d_g
    Level 23  
    Sprawdź kolektor ssący pod katem nieszczelności
    dzozefdzozef
    Level 10  
    Dzisiaj rozebrałem dolot i okazało się że była podwinięta uszczelka na drugim cylindrze. Silnika jeszcze nie odpalałem ale na pewno to jest przyczyna tego bałaganu.
    Pozdrawiam wszystkich i dziękuję za pomoc.