Witam. Jestem szczęśliwym posiadaczem Passata B5 FL Kombi z silnikiem AVB 1.9 oraz automatyczną skrzynia biegów. Niestety od jakiegoś czasu trapi mnie następujący problem. Na wolnych obrotach podczas pracy silnika czuć wyraźne wibracje (silnik przerywa, zachowuję się tak jakby niektóre zapłony na jednym z cylindrów wypadały). Po zwiększeniu obrotów nie odczuwam żadnych innych problemów. Dodam, że ustawienie pozycji na automatycznej skrzyni biegów innej pozycji nie wpływa na ten efekt (no może na N i P czuć mniej wyżej wspomniany efekt ale to ze względu na to, że obciążenie silnika jest mniejsze). Najbardziej ten efekt jest odczuwalny gdy zatrzymam się ustawie pozycję D i puszcze hamulec bez dodawania gazu (wtedy wyraźnie czuć, że silnikiem szarpie). Druga sprawa to po chwilowej jeździe (tak że silnik zdąży się nagrzać ale nie do końca - dopiero co osiągnięta temperatura robocza) ma problem po zgaszeniu z ponownym zapalaniem. Przy próbie odpalenia czuć, że nie łapie na jednym z cylindrów - trzeba dłuższą chwilę kręcić aby odpalił. Po odpaleniu i zgaszeniu już ponownie problemów nie ma. Niestety nie znalazłem co może być przyczyną tych dolegliwości. Dodam iż posiadam kabelek diagnostyczny więc jeżeli jakieś logi by pomogły to istnieje możliwość zamieszczenia ich przeze mnie. Z góry dziękuję za jakąkolwiek informację i pomoc. Pozdrawiam