Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Agregat prądotwórczy NT270 - Gdy się zagrzeje spada napiecie do 180V

drk84 25 May 2015 22:01 2739 10
    drk84
    Level 12  
    Witam ja mam inny problem z tym agregatem gdyż fabrycznych kondensatorów nie było, były założone inne przez serwis. Kondy nie wytrzymały i wybuchły.Teraz są kondensatory takie jak do rozruchu silnika tej samej pojemności.
    Problem jest taki ze jak agregat jest zimny to przy obciążeniu 4kW trzyma napięcie na poziomie 235V, a gdy się zagrzeje potrafi spaść do 180V pod tym samym obciążeniem, słychać coś takiego jakby silnik nie mógł wkręcić się na większe obroty, dusił się.
    Teraz mam takie pytania:
    Jaki powinien być kondensator?
    Co stanie się jak zwiększę pojemność kondensatora?
    januszx3
    Level 31  
    drk84 wrote:
    słychać coś takiego jakby silnik nie mógł wkręcić się na większe obroty

Jeśli nie masz stałych obrotów, to nie spodziewaj się wartości napięcia wyjściowego Twojego agregatu na stałym poziomie.
    Podaj, opisz, jakim urządzeniem elektrycznym jest Twoje obciążenie (podałeś 4kW) i dołącz podstawowe dane znamionowe prądnicy (w tym wartość pojemności zainstalowanych kondensatorów).
    Pozwoli to wyjaśnić ewentualny związek np. spadku częstotliwości (poniżej 50Hz), z opisanym zachowaniem całego układu.
    Zmiana zachowania układu, przy wyższej temperaturze, może mieć związek z uszkodzeniami termicznymi np. izolacji międzyzwojowej, po wcześniej wystąpionych awariach. Ale to tylko hipoteza.
    Bez tych informacji i dokładniejszej wiedzy, co naprawdę zachodzi w układzie, sugerowana, przez Ciebie, zmiana wartości pojemności kondensatorów, to działanie nie mające uzasadnienia.
    Opisałeś, że po nagrzaniu obciążonego układu napięcie spada do 180V (?Hz), a ile wynosi wartość napięcia, po odłączeniu (zrzuceniu) obciążenia, w tym stanie nagrzania?
    drk84
    Level 12  
    Obciążeniem jest szlifierka kątowa 3,2kW i silnik indukcyjny przy betoniarce 1,1kW.
    Moc prądnicy maxymalna 5,0kW Moc znamionowa 6,0kW wszystko napędzane silnikiem benzynowym 13 konnym o poj 398 cm bodajże.
    Kondensator od nowości był chyba taki
    Link , gdyż na forum znalazłem problem z nim opisany.
    Agregat kupiony używany i były w nim 2 kondensatory o pojemności 12mF połączonej równolegle ale o tych samych jak na zdjęciu. Kondy nie wytrzymały i spuchnęły,obecnie są podłączone kondensator o pojemności 24mF 450V tylko ze o kształcie walcowym taki jak do rozruchy w starych pralkach.
    Co najciekawsze że w ubiegłym roku nie było problemów z agregatem dopiero w tym roku.
    Czy można uwzględnić uszkodzenie owego kondensatora przez zimę?
    januszx3
    Level 31  
    Istotnym wyjaśnieniem jest to, że obciążeniem prądnicy są wyłącznie urządzenia zasilane jednofazowo.
    drk84 wrote:
    Moc prądnicy maxymalna 5,0kW Moc znamionowa 6,0kW wszystko napędzane silnikiem benzynowym 13 konnym o poj 398 cm bodajże

Podane przez Ciebie w/w dane agregatu prądotwórczego, są podobne do:
    "Moc znamionowa agregatu 5.0kW, moc max 6.0kW. Napięcie znamionowe 230V"
    "Pojemność silnika: 389cm³. Max moc silnika 13KM. Pojemność zbiornika benzyny 25L",
    ale są to dane generatora jednofazowego "NP6000FIN" f-my "Nutool" ("Nutool Polska", będąc młodszą siostrą "Nutool UK", obecnie jako "NUAIR POLSKA" jest częscią międzynarodowej Grupy "FINI-NUAIR" z centralą w TURYNIE).
    Jeśli temat dotyczy agregatu, innego niż w tytule, ale takiego jak na zał. rys., to poprzez lepszy dostęp do szczegółowych informacji, znacznie ułatwiłoby rozwiązanie Twojego problemu.
    Agregat prądotwórczy NT270 - Gdy się zagrzeje spada napiecie do 180V Agregat prądotwórczy NT270 - Gdy się zagrzeje spada napiecie do 180V
    drk84
    Level 12  
    Ten mój tak wygląda
    Ten obrazek jest akurat z internetu ,mój nie posiada instalacji gazowej.
    parametry zgadzają się z obrazkiem drugim z postu wyżej.
  • Helpful post
    januszx3
    Level 31  
    Kondensator do agregatu NT270, to : 14μF ±5% 450VAC CBB61

Podobny temat był na forum, w treści - "Poszukuję … do agregatu prądotwórczego NT270, o symbolu … , o parametrach…" i było zamieszczone zdjęcie (tylko niezbyt wyraźne) w/w kondensatora

Więcej informacji tu:
    http://agregatyserwis.pl/kondensatory-do-agre...-14uf-450v-cbb61-kondensator-do-agregatu.html
    drk84
    Level 12  
    Wiem że był taki temat. Ja szukam przyczyny spadku napięcia na ciepłym agregacie i obciążeniu 4,3kW.
    januszx3
    Level 31  
    Aby wyciągać wnioski o powodach nieprawidłowości pracy agregatu, wstaw najpierw kondensator oryginalny o wartości 14μF. Bez spełnienia tego warunku, można zabrnąć w błędną diagnostykę.
    dzg4
    Level 26  
    Tak nie można, 24uF to nie 14uF, o dziesięć mikro Faradów więcej, nie masz pewności czy regulator nie został uszkodzony.
    drk84
    Level 12  
    tam nie ma regulatora zamiast avr jest kondensator
    drk84
    Level 12  
    Przyczyną spadku napięcia agregatu był silnik 1,1kW. Podczas rozruchu pobierał duży prąd, okazało się ze ma nadpaloną izolacje uzwojenia rozruchowego.
    Temat do zamknięcia.