Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Zmywarka Amica ZWA 628 I przerwy w pobieraniu wody

Andy2015 27 Maj 2015 13:10 3579 0
  • #1 27 Maj 2015 13:10
    Andy2015
    Poziom 2  

    Witam

    Przejrzałem mnóstwo tematów lecz nie znalazłem usterki, z którą się borykam. Problem dotyczy zmywarki Amica ZWA 628 I. Wszystko zaczęło się od tego, że zmywarka przelała wodę do miski, podnosząc styropianowy pływak i włączyła się pompa spustowa. Na szczęście pompa nie pracowała zbyt długo i nie zdążyła się uszkodzić (a przy okazji sterownika). Mimo dokładnego sprawdzenia zmywarka po tym jednorazowym incydencie zaczęła pracować prawidłowo. Postanowiłem jednak zrobić niewielki otwór w misce (wolę mieć zalaną kuchnię niż uszkodzić mielącą godzinami pompę lub sterownik). Zmywarka pracowała dobrze przez około 3 tygodnie po czym znowu zaczęły się problemy. Na początku nie chciał ruszyć program. Na wyświetlaczu upłynęła minuta z 1:00 do 0:59 i cisza. W końcu po kilkukrotnym włączeniu i wyłączeniu zmywarki, program ruszył. Jednak kiedy na wyświetlaczu pojawiła się 0:23 zmywarka przelała wodę. Dzięki wcześniej zrobionemu otworowi woda wypłynęła na zewnątrz. Po resecie i próbie ponownego uruchomienia programu zmywarka nie pobiera wody tak jak dotychczas czyli kilka minut a potem startuje, lecz pobiera ona wodę przez około 20 sekund, potem cisza na około 2 minuty i znów 20 sekund aż do przelania wody. Jeżeli podczas tego nalewania nie wyłączę i włączę zmywarki wyłącznikiem to nie rozpocznie ona w ogóle programu tylko będzie nalewała wodę cyklami 20s/2min aż do przelania i tak w nieskończoność. Zauważyłem, że po wyłączeniu i włączeniu zmywarki wyłącznikiem ponowne pobieranie startuje zaraz po włączeniu ale nadal jest to 20 sekund. Raz udało się zmywarce nabrać od razu całą wodę - ale tylko raz. Problem występuje na wszystkich programach. Sprawdzałem wszystkie sitka i przepływomierz. Wygląda na sprawny - sprawdzałem omomierzem podczas nalewania wody i mam "pikania". Zauważyłem również, że problem ten występuje zarówno przy podłączonym jak i odłączonym przepływomierzu. Podczas przerwy zdejmowane jest również napięcie z zaworu na wężu - przestaje buczeć.

    Czy ma ktoś pomysł, co może być przyczyną takiego zachowania zmywarki? Czy jest to wina modułu? A może jednak ten przepływomierz źle odmierza impulsy, choć jest on czysty i według moich badań sprawny. Dodam, że zmywarka ma 5 lat i w sumie to niewiele pracowała.

    8 0