Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

czy silniczek z samochodu do podnoszenia szyb

A.F 27 May 2015 13:21 4230 17
    A.F
    Level 8  
    Witam jestem na forum pierwszy raz i mam pytanie czy ktoś już się spotkał z takim pytaniem albo sam coś takiego zrobił, prosiłbym o pokierowanie na odpowiedni dział lub odp. Czy silniczek z (obojętnie jaki model)do podnoszenia szyb można przerobić na wciągarkę do 10kg kotwicy. Posiadam akumulator 12v 100Ach.
    Freddy
    Level 43  
    Teoretycznie wszystko można, aczkolwiek obawiam się, że będzie za słaby.
    Freddy
    Level 43  
    ziomus90210 wrote:
    ... Dlaczego za słaby???

Pytanie o wagę kotwicy, podejrzewam, że właśnie 10kg, jak podaje autor.
    Wyciągnij ją teraz z mułu :).
    A.F
    Level 8  
    W sumie jakby metr na 10sekund to by było dobrze. Wolałbym szybciej tylko nie wiem czy to możliwe.

Dodano po 17 [minuty]:

Nigdzie nie można znaleźć danych na temat ile obrotów na minute w mechanizmie do otwierania szyby. Chyba najlepsza będzie metoda prób i błędów. Ale będę szukał dalej. Może coś znajdę w sieci.
    ziomus90210
    Level 35  
    To zależy od modelu, są rożne rozwiązania konstrukcyjne mechanizmów szyby. Myślę ,że właśnie metoda prób będzie dobra, jedyne co to zwróć uwagę by nie przekraczać maksymalnego prądu silników. Prędkość będzie zależała od średnicy szpuli i przełożenia. Robiłem kiedyś taką wciągarkę u dziadka do koszyków z piwnicy, dawno dawno temu. Użyłem silniczka od wycieraczek od żuka z przekładnia ślimakową. Dawał radę choć prędkości zawrotnej to on nie miał. Przemyśl tez mechanizm opuszczania bo i ile podnoszenie może trochę trwać to opuszczanie nie zawsze.

No i kotwica która w powietrzu waży 10kg w wodzie już nie wiec większość czasu poza wyrwaniem z mułu i chwila nad wodą silnik będzie miał znacznie lżej. Jakie połączenie z kotwicą? Jakaś linka?
    Freddy
    Level 43  
    Czy te 10kg, to waga kotwicy ?
    Spróbuj się może zainteresować jakąś wkrętarką. Na Allegro można kupić takie bez akumulatora za przysłowiowe parę złotych. W środku jest przekładnia planetarna.
    A.F
    Level 8  
    Lepiej coś zrobić na 10kgna rzekę, niż na 4kg na jezioro. Jak uda mi się kupić na allegro coś taniego, to będę montował. Jak nie, to się wstrzymam. Ale jak się uda to wszystkich powiadomię i fotki umieszczę.
    A.F
    Level 8  
    czy silniczek z samochodu do podnoszenia szyb

Dodano po 1 [minuty]:

Może coś takiego. Szkoda, że ma plastikowe elementy. Ciekawe czy jak wyłączę silnik to kotwica pod wpływem ciężaru zacznie się sama opuszczać. Bo w przełożeniu ślimakowym nie ma takiej opcji, ale za to szybciej się elementy ścierają. Tak mi się zdaje. Zakres napięcia: 12V.
    Moc: 45W.
    Bartek_Wosik
    Level 27  
    Jeśli decydujesz się na metodę prób i błędów to weź pod uwagę silniczki od wycieraczek. Zwykle moc takich silników jest większa niż tych od podnoszenia szyb.
    W środku jest przekładnia ślimakowa co zabezpieczy przez samoistnym opuszczaniem się kotwicy.
    A.F
    Level 8  
    W silniczku od wycieraczek na pewno jest zrobiony mechanizm żeby się te wycieraczki bujały,a ja nie wiem jak się go pozbyć, bo nigdy takiego nie widziałem.może ktoś mnie pokieruje.
    Freddy
    Level 43  
    - rozebrać przekładnie,
    - usunąć "przekładnię korbową",
    - zmodyfikować mocowanie,
    - wyjście napędu.

Czemu nie spróbujesz z wkrętarką jak napisałem. Dajesz podparty bęben na który nawijasz linkę i już gotowe.
    A.F
    Level 8  
    Fajną stronę znalazłem http://www.wobit.com.pl/ ale nie mam pojęcia jak to obliczyć jaki silnik ile wat ile obrotów jakie przełożenie na przekładni ślimakowej.
    ociz
    Moderator of Cars
    A.F wrote:
    W silniczku od wycieraczek na pewno jest zrobiony mechanizm żeby się te wycieraczki bujały,a ja nie wiem jak się go pozbyć

Zeby się "bujały" jest to rozwiązane mechanicznie, poza silnikiem. Również uważam że silnik wycieraczek to rozsądniejsze rozwiązanie. Tylko szukaj co najmniej z jakiegoś vana/busa z dużymi piórami wycieraczek, a najlepiej to z ciężarówki ale to już 24V.
    Oprysk Stonki
    Level 29  
    Silnik regulacji fotela ma jeszcze większy moment obrotowy, trudno się dziwić, w końcu musi podnieść czasami ciężkiego kierowcę. Sęk w tym, że ową kotwicę by wyciągał stosunkowo długi czas, trudno się dziwić bo przełożenie spore. :lol:
    cirrostrato
    Level 38  
    Tak sobie myślę, że dodatkowo przydało by się jakieś sprzęgło do szybkiego opuszczania kotwicy, nie wyobrażam sobie opuszczanie kotwicy też silnikiem.
    Szymon Tarnowski
    Level 27  
    Nie wiem czy warto w ogóle coś takiego budować w oparciu o silnik od wycieraczek. Za 170zł można kupić na allegro gotową wyciągarkę do 1000kg na 12V z przekładnią, sprzęgłem i obudową. Co prawda nie ufałbym w ten udźwig 1000kg, ale do kotwicy będzie jak znalazł.
    ziomus90210
    Level 35  
    Szymon Tarnowski wrote:
    Nie wiem czy warto w ogóle coś takiego budować w oparciu o silnik od wycieraczek. Za 170zł można kupić na allegro gotową wyciągarkę do 1000kg na 12V z przekładnią, sprzęgłem i obudową. Co prawda nie ufałbym w ten udźwig 1000kg, ale do kotwicy będzie jak znalazł.

Jeśli 12 metrów wystarczy to i owszem.
    Szymon Tarnowski
    Level 27  
    ziomus90210 wrote:
    Jeśli 12 metrów wystarczy to i owszem.
    Pierwsza lepsza aukcja, 15m liny stalowej w komplecie, cena 149zł.