Nie masz pisać o sprawności elementów ,tylko instrukcje dla obsługującego to urządzenie.
Czyli że przed wciśnieciem przycisku start należy otworzyć dzwiczki włożyć do środka opakowanie posmarowane klejem , zamknąc dzwiczki i wcisnąc przycisk START.
Potem na podstawie opisu trzeba napisać co dzieje się po włączeniu jak zachowują się lampki zielona i czerwona bo to jest opisane w zadaniu.
Dodano po 1 [minuty]:
Styki krańcówki zmieniasz na krańcówce . trzeba ją rozkręcić i przełożyć dwa przewody.
Po uruchomieniu obserwujesz siłownik i patrzysz na lampki. Jak zapali się czerwona to znaczy że klej jest złej jakości musi zostać zamrożony i etykieta nie została przyklejona. A jak zapali się lampka zielona to znaczy że klej jest ok i etykieta została przyklejona. Po otwarciu dzwiczek obie lampki gasną i można wyjąc opakowanie z etykietą i włożyć następne.
lapawa1
Dzięki wielkie za te informacje.
To co napisałeś jest instrukcją obsługi a ta 2 co trzeba napisać: kolejność czynności, jakie należy wykonać przed uruchomieniem urządzenia czy coś takiego?
Tabelki są dwie . w jednej wpisujesz przewód i krancówke, sposób wykrycia usterki, sposób naprawy i efekt naprawy, a w drugiej wpisujesz zawór dławiąco-zwrotny V6 , błąd w programie na wejściu I6, zawór sterujący V3.
Siema
Mam pytanie, bo te czujniki na siłowniku trzeba przestawić, a mają one być na 2 siłownikach, więc prawidłowo one mają być naprzeciw siebie, czyli na jednym siłowniku na początku a na 2 na końcu? Czy po tych samych stronach?
Dziś po południu mam proszę o szybką odpowiedź.
Pamiętajcie że zadań może być kilka. Ja słyszałem o dwóch, bardzo do siebie podobnych! W jednym trzeba zmienić kontaktron na siłowniku a w drugim kontaktron jest OK ale za to trochę więcej poprawek w programie jest. Poza tym zadania są chyba identyczne.
Ja jestem godzinę po egzaminie. Mieliśmy 2 błędy w elektronice, 3 błędy w pneumatyce i 1 błąd w programie:
1. Przewód wychodzący z wyjścia PLC Q4 nie był zarobiony.
2. Krańcówkę trzeba było rozkręcić i zmienić z NC na NO.
3. W programie trzeba było zmieniać styki I6 na NO lub NC, w zależności od tego co na kartce jest napisane.
4. Zwór dławiący V6 dla siłownika A3 został na odwrót połączony.
5. Zawór rozdzielający V3 dla siłownika A3 został odwrotnie połączony.
6. Czujnik na siłowniku A2 trzeba przesunąć tak jak na schemacie.
W tabeli błędów piszecie:
I kolumna - gdzie jest błąd
II kolumna - jak wykryłeś ten błąd
III kolumna - co zrobiłeś, żeby się go pozbyć
IV kolumna - jak to wpłynęło na układ
W czynnościach przed uruchomieniem układu trzeba napisać, że sprawdzamy czy (tak nam mówiono dzisiaj)
* napięcie dla silnika i układu sterowania jest poprawne,
* ciśnienie jest prawidłowe,
* układy elektryczny jest poprawny,
* program jest poprawny,
* układ pneumatyczny jest poprawny.
W czynnościach po uruchomieniu musicie opisać to, co jest przedstawione na algorytmie na poprzednich stronach i w oparciu o to, jak działał układ gdy nim sterowaliście.
To dość proste, chodzi o to by wszystko analizować pokolei.
Gdy załączymy krancówke (S3) (trzymiemy ja zwarta cały czas) i wcisniemy przycisk S1 to układ rozpoczyna prace, czujnik pojemnościowy S2 wykrywa czy pudełko jest w maszynie, jeśli jest to (S2=1) i wtedy przechodzimy dalej.
Gdy S2=1 załącza sie czasówka na T1, wtedy siłownik A1 sie wysuwa (czujnik magnetyczny S4 to wykryje i da sygnał S4=1) i przez mimośrod stożek opada, badając konsystencje kleju, jesli jest on ok, to czujnik indukcyjny S6 bedzie wykrywal stożek i dawał sygnał na sterownik PLC S6=1, wtedy przechodzimy dalej. (prawą strona na tym schemacie)
W kolejnym kroku tłok siłownika A1 wsuwa się, a czujnik S4 nie wykrywa go (S4=0), ale wciąż (S6=1), wtedy siłownik A2 wsuwa sie (bo jego zawór jest normalnie otwarty), wykrywa to czujnik S5 (S5=1), wysuwa sie siłownik dwustronnegodziałania A3, po krutkim czasie układ wraca do stanu poczatkowego i zapala sie lamka zielona, a my mozemy rozewrzeć krańcówke
Jesli klej bedzie zły i stozek opadnie zabardzo wiec czujnik S6 go nie wykryje (S6=0) to A1 sie chowie i załącza sie stycznik (od silnika), kilka sekund pozniej silownik A1 ponownie sie wysuwa i sprawdza klej potem silnik staje, a jesli S6=1 to idziemy dalej jak to było wyżej, natomiast gdy S6=0 to zapali sie czerwona lampka
mam nadzieje ze cos zrozumiesz, bo ciezko wyjasniac cos co widzialo sie pierwszy raz na egzaminie i trzeba ogarnac jak to sie czyta i co to jest
-Zamienione przewody siłownik 2'stronnego ---> zawór
-Rolka z NC/NO trzeba było przestawić
-Czujnik na siłowniku (a2 chyba) był do przekręcenia na koniec siłownika
-ucięty przewód przy wyjściu ze sterownika (q4)
-w programie nc/no do zamiany przy I6 były prawie wszystkie
i to chyba wszystko co pamiętam przynajmniej u mnie
Miałem dzisiaj egzamin.
Na początku należy wgrać program z płytki na sterownik, załączyć tryb online i zawołać egzaminatora, później możemy przystąpić do sprawdzenia układu i naprawy układu pneumatycznego i elektrycznego oraz programu, możemy podłączyć zasilanie (wszystko), nastepnie kiedy cały układ jest ok, i sprawdziliśmy ze dziala wołamy egzaminatora i pokazujemy mu 3 "tryby pracy":
-wszystko jest ok, tzn. siłownik A1 sie wysuwa, A2 chowie i A3 wysuwa, potem wraca wszystko do stanu poczatkowego i zapala sie zielona lampka.
-siłownik A1 sie wysuwa ale czujnik S6 nie daje sygnału wiec wlancza sie silnik, silownik A1 sie wysuwa i S6 daje sygnał silnik wylacza sie, silownik A2 sie wsuwa i A3 wysuwa, układ wraca do stanu poczatkowego zapala sie zielona lampka
-siłownik A1 sie wysuwa ale czujnik S6 nie daje sygnału wiec wlancza sie silnik, silownik A1 sie wysuwa i S6 dalej nie daje sygnalu, silnik sie wylacza uklad wraca do stanu poczatkowego, zapala sie czerwona lampka
potem wypisujemy w tabelkach (2) jakie były bedy, jak wykryte, jak naprawione, i skutek naprawy, kolejnie piszemy co trzeba zrobić przed uruchomieniem urządzenia (jest 1 strona miejsca), i co trzeba zrobić po uruchomieniu maszyny (też 1 strona)
teraz błędy:
-błedy w programie, I4 i I6 są do zmiany z zwartych na rozwarte i odwrotnie,
jak to zrobić: porównujemy program na kompie z tym co dostaliśmy na kartkach, jedziemy linijka po linijce, element po elemencie, gdy widzimy różnice zmieniamy tak jak jest na kartce, róbcie to powoli a dokładnie , bo to podstawa, żeby działało
-źle podłączony siłownik dwustronnego działania A3, jest odwrotnie podłączony wystarczy go przepiąć, pamietajcie o odłączeniu zasilania
-zle ustawione czujniki magnetyczne S4 i S5, należy ustawić je tak jak na schemacie (S4 jest na A1 i ma pokazywać gdy ten jest wysunienty, a S5 jest na A2 i pokazuje gdy ten jest schowany)
-źle podłączona krańcówka, daje ona cały czas sygnał wysoki (S3=1) na sterownik PLC, należy rozkręcić krańcówke i zmienić odpowiedni kabel ze styku normalnie zwartego NC na normalnie otwarty NO
-brak przejscia ze sterownika PLC na cewke stycznika, kabel jest nieoskórowany, należy go oskórować założyć końcówke i podpiąć do cewki stycznika
Nie martwcie sie o czas, bo jest go wystarczająco można wszystko skokojnie powoli a dokładnie posprawdzać, te błędy są napewno mi układ działał bez zarzutów więc został naprawiony, a co do plotek na temat wersji, to ja miałem 02, ale jest tylko jedna wersja bo wszystkie stanowiska były takie same.
Ważne, ktoś wyżej dodał grafcet, jest identyczny na egzaminie, więc przanalizujcie go teraz i sie nauczcie go czytac, bo wszystko na nim pisze co trzeba robić by uklad działał tak jak na początku pisałem (te 3 "tryby pracy"). Gdy używacie miernika to układ nie może być pod napięciem (omomierz), bo możecie spalić miernik a wtedy jest po egzaminie!!
tak mam
wszysyc psiza ze tylko i6 w programie trzeba zmienic a ty nagle mowisz ze tez i4? na pewno?
I wszscy mowia ze tylko ejden czujnik na silowniku jest zle a ty ze 2? to tez na pewno?
i podajac jak dziala ten algorytm mowisz ze na koncu zapala sie czerwona lampka a za chwile piszesz ze czerwona lapka zapala sie tylko jak cos jest nie tak.