Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Toyota Yaris hałas w skrzyni biegów

adamkuropat 27 May 2015 21:41 4140 12
    adamkuropat
    Level 10  
    Witam.
    Mam problem z Toyotą Yaris 1,3 16V 2002r..
    Mianowicie, podczas jazdy słychać ze skrzyni biegów dziwne ciągłe dzwięki , czasem zapiszczy. Gdy wcisnę sprzęgło hałas ustępuję. Także, gdy wezmę nogę z gazu też hałas ustępuję, Gdy trzymam nogę na gazie , ponownie słychać hałas.
    Co może być przyczyną Skrzynia do remontu, a może sprzęgło.
    Proszę o pomoc. Adam
  • Helpful post
    zeimp
    Moderator on vacation ...
    Najprawdopodobniej skrzynia do przeglądu/remontu/wymiany. Sprzęgło w tym przypadku nie ma nic wspólnego z tymi objawami. A teraz ja zapytam: czy kiedykolwiek sprawdzany/wymieniany był (olej) stan oleju w skrzyni?
    adamkuropat
    Level 10  
    Stan oleju jest prawidłowy.
    Olej czysty.
  • Helpful post
    zeimp
    W takim razie, jeżeli dźwięki o których piszesz pochodzą ze skrzyni, to w takim razie skrzynia do przeglądu. Dziwne, bo one się nie psuły - stąd moja niepewność... Proponuję unieść przód samochodu i osłuchać tą skrzynię raz jeszcze. Jeśli się okaże, że to faktycznie ona wydaje te dźwięki, to proponuję wymianę na "używkę" niż zagłębiać się w naprawę... Po prostu taniej wyjdzie.
    adamkuropat
    Level 10  
    Dzisiaj w południe sprawdzałem na podnośniku włączając 3-ci bieg. Bez obciążenia na koła nic nie było słychać. jak opuściliśmy samochód, I ponowna próba. Znowy hałas podczas jazdy.
    Znajomy mówił, że może być sprzęgło, bo jest za miękkie i bierze przy końcu.
    Powiedział,że się powoli kończy. A hałas mogą powodować sprężynki
    zeimp
    To skoro tak, to pojedź do "prawdziwego" mechanika/warsztatu i niech zdiagnozuje/ją co to jest za dźwięk i skąd dochodzi. Przez internet nie ma możliwości diagnostyki! Sama diagnoza przecież nie kosztuje majątek - bez przesady...
    Niunia96
    Level 10  
    Na 90% sprzęgło jest już zdarte do nitów, i sprężyny rzegotają. Tak jak pisze zeimp skrzynię ciężko jest uwalić - no chyba, że ktoś notorycznie bawi się w dentystę i objeżdza po zębach :)
    adamkuropat
    Level 10  
    Ten znajomy też mechanik.
    Trudno mu jednoznacznie określić przyczynę tego hałasu.
    Jak kupowałem ją 5 dni temu odniosłem wrażenie jakby się sprzęgło ślizgało na 3-cim biegu podczas próby wyprzedzania. Później ponownie zaobserwowałem taką przypadłość ale już mniej dotkliwą. Hałasu nie było słychać. Wracałem na kołach 150 km.Czasami ślizgało się, czasami nie. Zbliżając się do domu ok. 40km zacząłem słyszeć takie hałasy jak wcześniej opisałem. Teraz mam wrażenie,że nie odczuwam, żeby się sprzęgło ślizgało. samochód jest zrywny. Tylko ten hałas. Ja łączę tą dolegliwość z wcześniejszym ślizganiem się sprzęgła podczas próby przed zakupem. Skrzynia by się rozwaliła tak od razu.?? Wcześniej nie było nic słychać.
    Niunia96
    Level 10  
    Bez zajrzenia do środka jest to wróżenie z fusów. Na pewno łatwiej dostać się do sprzęgła niż wybebeszyć całą skrzynię na zębatki. A te dziwne odgłosy które opisujesz możesz do czegoś przyrównać np. ćwierkanie, szumienie, brzęczenie ?
    adamkuropat
    Level 10  
    Szumienie NIE , brzęczenie NIE. Bardziej takie ćwierkanie
    (Wcześniej tego nie było, bardziej się ślizgało bo dostawał silnik obroty a nie jechał

Teraz tak Ćwierkocze (trajkocze) , ale ciągnie
    Niunia96
    Level 10  
    I na pewno to słychać tylko na 3-cim biegu czy na wszystkich ?
    adamkuropat
    Level 10  
    Słychać na wszystkich biegach podczas jazdy.
    Pisałem wcześniej,że jak byłem na podnośniku,to wrzuciłem 3-kę. Żeby obsłuchać
    skrzynie. Gdy koła w powietrzu, to w skrzyni nie słychać nic.
    adamkuropat
    Level 10  
    Problemem było uszkodzone łożysko stożkowe w skrzyni biegów na kole "atakującym" Dziękuję i pozdrawiam- Adam