Witam. Projektuję przetwornicę impulsową do zastosowań CAR-AUDIO.
Założenia:
Moc: ciągła 600 W, dorywcza 800 W;
Sprawność: ~90 %;
Zasilanie: +12 V ÷ 14,4 V;
Napięcie wyjściowe: ±40 V max.;
Stabilizacja napięcia;
Izolacja galwaniczna;
Sterownik: SG3525 lub TL494;
Rdzeń toroidalny: TX42/26/13 (50 kHz);
Materiał rdzenia: 3C90;
Tranzystory kluczujące: 2 x 3 x IRF1010E;
Wtórniki: MJD31 i MJD32;
Diody prostujące: 4 X MBR20200CTG;
Dławiki wyjściowe (?).
Przetwornica będzie zasilała 3 końcówki mocy w klasie D, w tym jedną pracująca w mostku.
Uzwojenia mam w planach nawijać drutem DNE Φ0,5 mm (ze względu na efekt naskórkowości).
Pytania:
1. Proszę o pomoc w wyliczeniu liczby uzwojeń transformatora impulsowego, ponieważ z tego co wyczytałem to, że jeśli stosuję stabilizację napięcia to liczba zwojów na uzwojeniu wtórnym ulega wtedy zmianie.
Pierwotne chciałem dać 4 uzwojenia, natomiast na wtórne 11 uzwojeń a jak to będzie wyglądało przy stabilizacji napięciowej?
2. Większość forumowiczów nie stosuje dławików wyjściowych. Ja chcę zastosować, jak je dobrać?
3. Po przestudiowaniu forum mam dylemat nad wyborem sterownika i proszę o radę, który będzie lepszym rozwiązaniem w mojej konstrukcji ?
Założenia:
Moc: ciągła 600 W, dorywcza 800 W;
Sprawność: ~90 %;
Zasilanie: +12 V ÷ 14,4 V;
Napięcie wyjściowe: ±40 V max.;
Stabilizacja napięcia;
Izolacja galwaniczna;
Sterownik: SG3525 lub TL494;
Rdzeń toroidalny: TX42/26/13 (50 kHz);
Materiał rdzenia: 3C90;
Tranzystory kluczujące: 2 x 3 x IRF1010E;
Wtórniki: MJD31 i MJD32;
Diody prostujące: 4 X MBR20200CTG;
Dławiki wyjściowe (?).
Przetwornica będzie zasilała 3 końcówki mocy w klasie D, w tym jedną pracująca w mostku.
Uzwojenia mam w planach nawijać drutem DNE Φ0,5 mm (ze względu na efekt naskórkowości).
Pytania:
1. Proszę o pomoc w wyliczeniu liczby uzwojeń transformatora impulsowego, ponieważ z tego co wyczytałem to, że jeśli stosuję stabilizację napięcia to liczba zwojów na uzwojeniu wtórnym ulega wtedy zmianie.
Pierwotne chciałem dać 4 uzwojenia, natomiast na wtórne 11 uzwojeń a jak to będzie wyglądało przy stabilizacji napięciowej?
2. Większość forumowiczów nie stosuje dławików wyjściowych. Ja chcę zastosować, jak je dobrać?
3. Po przestudiowaniu forum mam dylemat nad wyborem sterownika i proszę o radę, który będzie lepszym rozwiązaniem w mojej konstrukcji ?