Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Serwer QNAP TS-459PRO + jako media serwer w sieci domowej

sloniczeczek 28 May 2015 21:38 1185 8
Nazwa.pl
    sloniczeczek
    Level 10  
    Kupiłem za grosze fajny serwerek TS-459PRO+.
    Chcę uruchomić go w domu jako serwer multimediów na wszystkie urządzenia smart tv/tablet/laptop itp.

Jest na nim zainstalowane oryginalne oprogramowanie QNAP (chyba na linuxie), całkiem przyjemne jednak ilość aplikacji jest mała.
    Zainstalowałem na nim Plex Media Serwer działa całkiem spoko ale ma wady, nie czyta napisów w txt, niektóre pliki video omija i ich nie widzi itp. dlatego szukam innego serwera mediów, znacie może jakieś ? Myślę, też żeby zainstalować na nim windows serwer będę miał większy dostęp do aplikacji. Choć najbardziej zależy mi na serwerze mediów.

Co polecacie ?
  • Nazwa.pl
  • Helpful post
    m.jastrzebski
    Level 40  
    sloniczeczek wrote:
    Kupiłem za grosze fajny serwerek TS-459PRO+.
    Chcę uruchomić go w domu jako serwer multimediów na wszystkie urządzenia smart tv/tablet/laptop itp.

Jest na nim zainstalowane oryginalne oprogramowanie QNAP (chyba na linuxie), całkiem przyjemne jednak ilość aplikacji jest mała.
    Zainstalowałem na nim Plex Media Serwer działa całkiem spoko ale ma wady, nie czyta napisów w txt, niektóre pliki video omija i ich nie widzi itp. dlatego szukam innego serwera mediów, znacie może jakieś ? Myślę, też żeby zainstalować na nim windows serwer będę miał większy dostęp do aplikacji. Choć najbardziej zależy mi na serwerze mediów.
    Co polecacie ?

Moze serviio? Ale cudow sie nie spodziewaj. Przechodzilem to samo co Ty. Nie ma takiego produktu, ktory zadziala z kazdym odbiornikiem (telefon, smart TV, jakies media playeruy itp). Mnogosc formatow, wzajemna ich niekompatybilnosc, wspieranie tego czy tamtego przed danego producenta powoduje ze to co chcesz osiagnac jest chyba niemozliwe.

Propozycja. Na urzedzeniach na ktorych sie da, podmapowac dysk sieciowy. I nie uzywac jakis niedopracowanych protokolow do streamowania typ UPNP, tylko na danym urzedzeniu otworzyc standardowym lokalnym media playerem plik ze zdalnego dysku. Dziala duzo lepiej.
    I przedewszystkim ograniczony jestes programem do otwarzania. Jesli program potrafi przeczytac napisy z pliki txt lezace obok filmu to nie musi liczyl na laske media serwera czy mu te napisy przestreamuje czy nie. To samo dotyczy formatow plikow.

Windowsow raczej na tym urzedzeniu nie postawisz.
  • Nazwa.pl
    sloniczeczek
    Level 10  
    Kurcze chyba masz rację, biorąc pod uwagę jak bardzo smart TV i możliwości na nich się rozwinęły naprawdę wystarczy udostępniony dysk z plikami (jestem pewien, że nowe smart tv mają możliwość korzystania z takiego zasobu sieciowego) nie potrzeba mi wodotrysków w stylu "automatycznego pobierania okładek, wyszukiwania ocen, komentarzy i podobnych wodotrysków" jakie dają te media servery ale niosą ze sobą mase małych problemów które irytują i na dłuższą metę dyskwalifikują te aplikacje.

W tym wszystkim największym problemem są napisy. Nie toleruje wręcz lektorów, dubbingów i innych takich, a z napisami są często problemy, bo albo nie czyta formatów, albo kodowanie znaków nie te i krzaki zamiast polskich znaków. No nic ale chyba najwygodniej będzie skorzystać ze zwykłego udostępniania plików bez "wodotrysków"

a co do instalacji win na tym serwerku, gdzieś wyczytałem, że można ale pewności nie mam. dziś spróbuję, bo przy okazji chciałem pobawić się trochę w active directory.
    m.jastrzebski
    Level 40  
    Nie wiem co potrafia smart TV, bo takiego nie mam :D
    Wiem za to, ze ze smart TV nawet poprzez udostepniony folder moga byc takie same jazdy. Wyobrazasz sobie np zeby Sony zaimplementowalo w TV kodek opracowany przez microsoft? Nie, zaimplementuja swoj jakis.

Ja walczylem dlugo i namietnie z mediaserverami na synology akurat. Walka za wiatrakami. Rozwiazanie jest proste. Zewnetrzny media player podlaczony do TV, kina domowego itp, a na nim uruchomione XBMC (ostatnio przemianowane na kodi). To rozwiazanie polecam, bo:
    - darmowe oporgramowanie rozwijane przez zapalaencow
    - czyta wszystkie formaty, wszystkie media, filmy, zdjecia, audio
    - czyta napisy dowolne chyba (nie trafilem na takie co by nie przeczytal)
    - ma srylion pluginow do wszystkiego, sciagania okladek, sciagania napisow z roznych serwisow (i działa!!), tresci piosenek, nie wiem, trzeba by dlugo siedziec zeby to ogarnac.
    - mozesz do komputerka z tym dolozyc DVD, BR, karte TV naziemnego, satelitarnego,
    - pluginy do wszelkich stacji radiowych on line,
    - mozliwosc sterowania z dobrej apki (yatse), lub pilota, klawiatury

XBMC mozesz uruchomic na windowsie, na androidzie, na linuxie. ja mam na ubuntu, ktora dystrybucja jest juz z tym na pokladzie. Sa dystrybucje lekkie (OpenElec), czyli "ubuntu z jednym programem" - toto sie bootuje 3 sekundy normalnie.

Moj ideał: komorki, komputery radza sobie z odtworzeniem dowolnego materialu z takiego udostepnionego folderu. Pozostaje TV. A tutaj pasywna obudowa, w srodku lekki komputer z jakims celeronem i malym dyskiem SSD na system i XBMC, nagrywarka BR, karta do TV SAT.
    I mam kolo TV takie cos:
    http://content.hwigroup.net/images/products_xl/129591/24/streacom-fc5-od-fanless-black.jpg
    zamiast 3 pudelek: DVD, dekodera sat i jakiegos playerka wlasnie. Gdzies w tle dysk sieciowy, wiec mozna nagrywac z TV SAT co sie zechce ;-) i ile sie ma miejsca na dysku sieciowym.
    W srodku NIC sie nie rusza wiec nie generuje absolutnie zadnego halasu.

I najwazniejsze. Moze mnie producent smart TV cmoknac w pompe. Lata mi czy zechca laskawie zaimplementowac czytanie napisow z pliku txt albo srt lub co ich marketing postanowi zepsuc w nastepnej wersji ;-)

pozdrawiam
    marcin
    sloniczeczek
    Level 10  
    kodi
    próbowałem zainstalować to wczoraj na qnapie ale jako iż ten qnap nie ma hdmi to nie mogłem tego zainstalować, no i nawet jesli udało by mi sie postawić na tym ubuntu z tym kodim zamiast oprogramowania qnap'a to jest problem bo bez hdmi mogę streamowac tylko po sieci. wiec może i lepszym rozwiązaniem będzie pozbyć się tego qnap'a a kupić coś takiego jak masz Ty z ssd na system z kodim + dysk na media i po krzyku.

powiedz mi to swoje urządzonko na który masz xmbc składałeś sam czy jakiś gotowy produkt ?
  • Helpful post
    m.jastrzebski
    Level 40  
    sloniczeczek wrote:
    kodi
    próbowałem zainstalować to wczoraj na qnapie ale jako iż ten qnap nie ma hdmi to nie mogłem tego zainstalować, no i nawet jesli udało by mi sie postawić na tym ubuntu z tym kodim zamiast oprogramowania qnap'a to jest problem bo bez hdmi mogę streamowac tylko po sieci. wiec może i lepszym rozwiązaniem będzie pozbyć się tego qnap'a a kupić coś takiego jak masz Ty z ssd na system z kodim + dysk na media i po krzyku.

Ja jestem przeczulony i slysze dyski twarde ;-) Wiec taki player dla mnie musi byc w 100% pasywny, zadnych wiatrakow czy dyskow. A juz paru dyskom mowie zdecydowane NIE. WIec mam maly pasywny, cichy player a zasoby dyskowe siedza tam gdzie moga sobie halasowac ;-)

Dodatkowo, mieszkajac w domu jednorodzinnym, rzeczony dysk sieciowy jest, powiedzmy, wbudowany w konstrukcje domu ;-) Zlodziej musialby pol domu rozebrac zeby go znalezca, a ma z 10 minut do przyjazdu ochrony. Playerka sobie wezmie, dysku sieciowego raczej nie znajdzie. Na dysku leza nie tylko filmy, ale wszystkie wazne pliki, ktorych wolbym nie stracic.

Przy czym Twoja idea tez jest OK. Mozna kupic takie pasywne obudowy, ładna ze da sie postawic pod TV, do ktorych wejdzie kilka dyskow 3.5"m wiec i jakis raid mozna na tym postawic celem bezpieczenstwa. Wtedy linux, windows, co tam potrzeba.

Na samym qnapie nie zainstalujesz wiele ponad to co qnap oferuje. A juz na pewno niezbyt latwo. Sa ktores wersje takich dyskow z wyjsciem HDMI.

Dodano po 11 [minuty]:

sloniczeczek wrote:

powiedz mi to swoje urządzonko na który masz xmbc składałeś sam czy jakiś gotowy produkt ?

Skladalem sam. Ale to nie technologia kosmiczna. Powzysze zdjecie to przyklad i niejako moj ideał. Mam inne mniejsze urzadzenie. Na pare pomyslow za pozno wpadlem lub nie znalalzem rozwiazan. Ale nadal jest to pasywny system w cieszacej oko obudowie
    http://www.akasa.com.tw/img/product/common/gallery/00/AK-ITX05-BK_g01.jpg

Ale mysle nad sprzedaniem i zrobieniem tego tak jakbym chcial ;-) Czyli z DVD na pokladzie, karta SAT, mocnym procesorem, zeby robil tez za ... domowy komputer ktory mam osobny w tej chwili.
    Mam w tej chwili jakiegos desktopa, DVD, media player i dekoder NC+. Chcialbym to zamienic na 1 pasywnie chlodzone urzedzenie ;-)

Skladanie polega na przykreceniu plyty glownej, wlozeniu pamieci. Dysk twardy mam tam na zlaczu M.2 wiec siedzi w plycie glownej i ma pare cm. Procek (BayTrail, - jakis rodzaj celerona) 10W TDP, siedzi juz na plycie. Z palcem w ..... idzie na tym film w rozdzielczosci 4K i bitracie kilkadziesiat mbit/s. Procek byl w 20% obciazony chyba.

marcin
    sloniczeczek
    Level 10  
    hehe w wakacje przymierzam się do gruntownego remontu mieszkania, będę musiał sobie zaplanować miejsce gdzie dyski mogły by chodzić sobie be zakłócania "wibracjami" domownikom ^^(jakiś mały klimatyzowany schowek, na router dyski z danymi itp.) To rozumiem, że ten Twój serwerek mediów jest wpięty do sieci i korzysta on z dysków z sieci tak ? wpiętych gdzieś w router czy jakiś "serwer plików" w miejscu gdzie może sobie spokojnie pracować i nikomu nie przeszkadza ?
  • Helpful post
    m.jastrzebski
    Level 40  
    sloniczeczek wrote:
    To rozumiem, że ten Twój serwerek mediów jest wpięty do sieci i korzysta on z dysków z sieci tak ? wpiętych gdzieś w router czy jakiś "serwer plików" w miejscu gdzie może sobie spokojnie pracować i nikomu nie przeszkadza ?

Formalnie to nie jeste serwer mediow, tylko player. Niczego nie udostepnia wiec ciezko go nazwac serwerem.

Ale generalnie tak: 2 urzadzenia podpiete do sieci lokalnej. Dysk sieciowy (u mnie akurat synology) z udostepnionymi folderami (i solidnie schowany), i wspomniany player z Kodi na pokladzie. Synologu mozna zdalnie wlaczac przez siec, wiec nie chodzi non-stop.
    sloniczeczek
    Level 10  
    Temat wyczerpany.

Otrzymałem wszystkie odpowiedzi na jakie liczyłem.
    Wyjaśniające cały wątek.

Dziękuje za pomoc.