Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jaki TV 47'' kupić: Panasonic TX-47AS650E, Samsung UE48H6400, Sony KDL-48W605B?

tobi85 29 May 2015 14:40 1182 13
    tobi85
    Level 11  
    1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor? 20m2
    2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora? 3,5-4 m
    3. Ile osób zasiada przed telewizorem? 2-4
    4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu? na wprost i po bokach
    5. Telewizor ma stać czy ma wisieć? na stoliku
    6. Jak słońce świeci w pokoju? okna od wschodu
    7. Jaki masz obecnie telewizor? brak
    8. Co chcemy aby telewizor posiadał? dobry smart, skype, głównie wykorzystywany będzie do oglądania filmów z internetu 90% cda, zalukaj itp.
    9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora? naziemny, może kiedyś kablówka
    10 .Jakie urządzenia? laptop, ewentualnie telefon
    11. Ile godzin dziennie ma pracować telewizor? średnio myślę że 4-8 h
    12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą? obojętnie, ważne żeby się dało oglądać w dzień, przy dużym świetle(sporadycznie ale bywa)
    13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej? filmy przez internet, orange tv, skype
    14. Czy zamierzasz serfować po internecie? tak
    15. Czy zamierzasz grać w gry - jeśli tak to ile % dziennie? raczej nie
    16. Preferencje co do marki? nie
    17. Preferencje co do wielkości? około 47 cali
    18. Co Cię denerwuje w telewizorach? zacinanie się filmów podczas oglądania przez internet, problemy z obrazem szumy, pasy itp. ciemne narożniki
    19. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień? wieczory
    20. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup? około 3000 zł
    21. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie, pasywne czy aktywne? obojętnie jednak ze wskazaniem na pasywny tańsze okulary i nie trzeba lądować baterii ;)
    Ponadto:
    - Klasa energetyczna A+ lub A++
    - Aktualnie kodeki do filmów z internetu i możliwość ich aktualizacji
    - Narywanie przez usb i odtwarzanie w laptopie i innych TV, podobno niektóre LG ma blokadę ?

Po wstępnej analizie i przeczytaniu kilku forów:
    Panasonic TX-47AS650E - obraz bdb, ale narożniki przyciemnione ? potrafi się przyciąć przy oglądaniu filmów z internetu ?

Samsung UE48H6400 - obraz trochę nie naturalny, 4 rdzenie raczej powinny uciągnąć tv przez wi-fi, na ciemne narożniki ale nie aż tak jak przy 650E, okulary aktywne ale to mi tak bardzo nie przeszkadza.

Sony KDL-48W605B w sumie pozytywne opinie, podobno kiepskie materiały zewnętrzne ale to jest najmniej istotne, nie wiem jak z filmami przez internet ?

Jakieś inne propozycje ?
    Anonymous
    Level 1  
    tobi85
    Level 11  
    Kamerka w tv bardzo zawęża bardzo wybór, dlatego chcę dokupić jako opcja, co posiada większość TV.
    Anonymous
    Level 1  
    tobi85
    Level 11  
    Obraz z tv czy zkamerki ? nie wierze ze tylko jeden tv spełnia moje oczekiwania ?:)
    Anonymous
    Level 1  
    tobi85
    Level 11  
    LOCOLOCO wrote:
    Kamerki kosztują 300-400 zł .
    Philips ma za to extra czerń i głębię obrazu + kamera gratis.
    Android i aplikacje flasha są tylko w Philipsie - to nie jest dla mnie priorytet
    Kalibracja kosztuje 400 zł -- też masz gratis.
    Masz jeszcze poczwórny ambilight, miracast, Pip pełen bo masz dwa tunery. - nie potrzebuje tego
    Możesz zabierać obraz na dowolne urządzenie przenośne tupu smartfon czy tablet -wystarczy że nagram na usb
    I możesz przełączać obraz bo są dwa tunery w telewizorze -nie potrzebne
    Masz dual Play i Ambivoox, lounge light i pilot z klawiaturą i pointerem. - nie potrzebne
    Wkrótce Google ma ogłosić nowe aplikacje filmowe, choć z poziomu flasha i ta masz dostęp do najnowszych filmów z napisami. - jest wiele stron na których jest dostęp do filmów bez flash-a, zbędne
    Więc zsumuj wszystkie wartości to porozmawiamy.

Wiec wracając to tematu, ma być stabilnie na filmach z neta, skype + możliwość podpięci kamerki, nie siedzę przed tv cały dzień ale jak już usiądę to nie ma zamiar obejrzeć film w dobrej, normalnej jakości.

Żaden z wymienionych przez mnie na początku się nie nadaje ?
  • Helpful post
    Kazimierz Szarnowicz
    Level 26  
    Jeśli chodzi Ci głównie o obsługę filmów z internetu, musisz mieć obsługę flasha, a to ogranicza wybór do Samsunga. H6400 to bardzo dobry wybór. Zapewnia bardzo dobrą jakość obrazu, wszystko jest kwestią ustawień.

Polecam lekturę fachowego testu: http://hdtvpolska.com/topic/33033-test-3d-lcd-led-samsung-ue55h6400/
    Anonymous
    Level 1  
    Mariano11
    Level 28  
    Philips z potrójnym ambilightem to chyba najrozsądniejszy wybór. Poza tym ma bardzo dobrą cenę :).
    lesmian45
    Level 19  
    Mariano11 wrote:
    Philips z potrójnym ambilightem to chyba najrozsądniejszy wybór. Poza tym ma bardzo dobrą cenę :).

Szczególnie zwracając uwagę na to, że autor ogląda telewizję czy tam filmy głównie wieczorami. Wtedy ambilight ma autentycznie największą wartość, nie trzeba nawet żadnej lampki czy innego źródła światła odpalać.
    tobi85
    Level 11  
    Dzięki Panowie, ale ta opcja z Philipsa niestety nie będzie raczej zbytnio ponieważ tv będzie we wnęce

Więc reasumując jeśli chodzi o płyną pracę z internetem najlepszy wybór to starsze Samsungi i Philips ?
    Kazimierz Szarnowicz
    Level 26  
    Jeśli chodzi w ogóle o obsługę flasha to Samsung. W przypadku Philipsa nic mi na ten temat nie wiadomo.
    Anonymous
    Level 1