Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Budowa prasy płytowej do tłoczenia owoców.

qr 29 May 2015 20:11 2463 2
  • #1
    qr
    Level 12  
    Witam,

    znalazłem dość ciekawą prasę do tłoczenia owoców o budowie płytowej oraz jej zastosowanie.

    W odróżnieniu od tradycyjnej prasy śrubowej, taka prasa niewątpliwie ma większe parametry przerobu owoców miękkich (z uwagi chociażby na powierzchnię ścisku)

    Jednak porównując najprostszy wzory na ścisk śrubowy, z ogólnym wzorem ciśnienia prasy hydraulicznej (ciśnienie p), wynika przewaga zwykłej prasy śrubowej..

    http://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%9Aruba_%28maszyna_prosta%29
    http://wm.pollub.pl/files/65/attachment/3118_wyklad,04,polaczenia,srubowe.pdf

    http://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%9Aruba_%28maszyna_prosta%29

    Jak sądzicie czy różnice w konstrukcji i użytkowaniu obu urządzeń są znaczące? Na zdjęciu prasy śrubowej widać, że wykorzystuje się jednak ten rodzaj prasy do ograniczonego tłoczenia bardziej rozdrobionych owoców..

    Czy w związku z tym należy się spodziewać, że ta prasa ma mniejszą wydajność z tłoczenia owoców niż tradycyjna prasa śrubowa.

    Z góry dzięki
    Attachments: To view the material on this forum you must be logged in.
  • #2
    User removed account
    Level 1  
  • #3
    qr
    Level 12  
    Dzięki za odpowiedź. Z obserwacji tego rynku (tłoczenia owoców na zimno), wynika jednak powszechne stosowania pras śrubowych..

    Trochę mało zrozumiałe.

    Znalazłem film z zastosowaniem prasy hydraulicznej płytowej. Używana jest jak widać do bardziej rozdrobnionych owoców.

    http://www.tvp.pl/informacje-rolnicze/agrobiznes/wideo/13052015-1210/19773056

    (na filmie maszyna widoczna w 1 mim 17 sek, program Agrobiznes niestety z wcześniejszymi reklamami po 1 min)

    Prasy płytowe hydrauliczne do zastosowania w tłoczeniu soków niełatwo znaleźć w sieci, nawet na zagranicznych stronach.

    Być może przez prasę płytową uzyskuje się mniejszą ilość soku z danej partii owoców, które wymagają jeszcze dodatkowej (dokładniejszej) obróbki przed samym tłoczeniem.