Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

LCD SEG Pacific chassis 17MB15E-3 solaryzacja obrazu - jak zmienić typ panela?

darro82 30 May 2015 03:48 4335 29
    darro82
    Level 14  
    TV po wymianie płyty MAIN PCB na identyczną jak poprzednia. Po włączeniu obraz jak na zdjęciu. Ewidentny problem typu panela, nie wiem jak go zmienić. W menu serwisowym sprawdzałem i nie ma możliwości. Pamięć zamieniłem ze starej płyty i dalej bez poprawy. W tv siedzi panel samsunga LTA320W2-L14.
    W załączniku również zdjęcie T-CONa na jakim ta płyta wcześniej chodziła.
    satgal
    Level 40  
    Jedyna różnica między tymi matrycami pod warunkiem że tcon QD32HL02 też jest od wersji 5V zasilania to na pinie 21 (LVDS option) dla matrycy LTA powinno być 3,3V a dla QD32HL02 0V, czyli wypiąć ten przewód z kabla LVDS bo zwiera te 3,3v na masę.
    stacho57
    Level 27  
    Ale skuteczne. Może mi się też kiedyś przyda. Dzięki satgal.
    satgal
    Level 40  
    Najważniejsze to zrozumieć o co chodzi w najprostszy sposób bez pisania całego wykładu. Czy wypnie na próbę a potem wepnie, czy odlutuje coś na MB to jego sprawa. Mirex myślenie ma przyszłość a pisanie głupot i obrażanie kogoś to raczej nie.
    mirex
    Level 43  
    satgal wrote:
    Najważniejsze to zrozumieć o co chodzi w najprostszy sposób bez pisania całego wykładu.

Nie. Nie to jest najważniejsze. Najważniejsze to uczyć poprawnych procedur przy naprawianiu.
    satgal wrote:
    Czy wypnie na próbę a potem wepnie, czy odlutuje coś na MB to jego sprawa.

Być może Twoja. Jego niekoniecznie, bo może popsuć złącze.
    I co będzie, gdy znowu będzie trzeba wymienić płytę? ;)
    Swoją drogą ciekawe, co też jej było, że nie dało się naprawić.
    satgal wrote:
    Mirex myślenie ma przyszłość

Popieram. "Oboma rencami i nogami".
    Dlatego właśnie napisałem, aby choć troszkę pomyśleć i zrobić tak, jak należy. W dodatku minimalnym nakładem sił i środków. ;)
    satgal wrote:
    a pisanie głupot i obrażanie kogoś to raczej nie.

"Głupot" to nie ja tu piszę. ;) A chciałbym wspomnieć, że TV LCD Plazma Serwis to dział dla fachowców. ;)
    Zatem znów pozostaje mi stwierdzić - popieram w całej rozciągłości. ;)

Tylko mam dodatkowe pytanie ... czujesz się obrażony, że Twoją poradę, dotyczącą kabelków (bo opisu zasady działania tego nie, choć 1000 razy już na forum było), nazwałem partactwem?
    Jeśli tak, to przykro mi, ale jednak nie przeproszę. Napisałem prawdę, a prawda podobno nie może być obraźliwa.

A teraz zadanie domowe dla autora, które jednocześnie będzie podsumowaniem i zakończeniem tematu:
    - odnaleźć odpowiedni kawałek schematu
    - zamieścić go (ten kawałek) w formie załącznika
    - opisać, co i jak trzeba zrobić, aby działało.
    ;)
    darro82
    Level 14  
    Koledzy kłócenie się nic mi nie pomoże!
    Info dla zainteresowanych: na polocie jest przycisk "stop klatka" po zamrożeniu obrazu wyświetla go poprawnie.
    Porada od kolegi satgal jest już jakimś krokiem do przodu, no może dokładniejszy opis zaoszczędziłby mi czasu, którego i tak już poświeciłem sporo na uruchomienie tv. Sprzęt RTV naprawiam od wielu lat, a wypinanie kabli z LVDS nie jest dla mnie problemem oby tylko metoda była skuteczna!

Dodano po 10 [minuty]:

Na zdjęciu złącze LVDS, może ułatwi to zainteresowanym w dokładniejszym wskazaniu potrzebnych zmian. Dla przykładu w tv LG XXLG3000 dopasowanie panela polegała na wlutowaniu bądź usunięciu dławików na wyj. LVDS. Podejrzewam że tu może być podobnie, tylko który element i gdzie - oto jest pytanie :) LCD SEG Pacific chassis 17MB15E-3 solaryzacja obrazu - jak zmienić typ panela?
    mirex
    Level 43  
    Gdybyś, chwilę po montażu płyty i obejrzeniu efektu, poświęcił 5 minut na obejrzenie schematu (narysowane) lub 10 na obejrzenie serwisówki (pewnie dokładnie opisane i narysowane), to telewizor dawno byłby naprawiony.
    Podtrzymuję zadanie domowe, to może kiedyś w przyszłości unikniesz stresu i straty czasu. ;)
    Wystarczy sprawdzenie pinologii matrycy, a także odpowiednich poziomów logicznych dla niej oraz dokładne obejrzenie płyty i/lub schematu.
    darro82
    Level 14  
    To proszę mi wskazać skąd wziąć ten schemat do tej chassis, bo jakbym go miał to głowy bym sobie forum nie zawracał. Oprócz wsadów w bazie nie znalazłem nic.
    mirex
    Level 43  
    Z naszej bazy schematów na przykład. Jest kilka dla chassis 17MB15!
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/schematy.html
    Lub z dowolnego innego miejsca w sieci.
    https://www.google.pl/?gws_rd=ssl#q=17MB15+pdf
    Lub dokładniej, gdyby literka E stanowiła jakiś problem.
    https://www.google.pl/?gws_rd=ssl#q=17MB15E+pdf
    Śmieszny problem dla kogoś, kto twierdzi
    darro82 wrote:
    Sprzęt RTV naprawiam od wielu lat
    darro82
    Level 14  
    Znalazłem brakującą zworę S112, ale po uzupełnieniu pod panel LTA nie ma poprawy. Programowanie pamięci nic nie daje. Wydaje mi się że problem leży w procku. Zdjęcie DSC_0343 to stary uszk. proc, a DSC_0344 nowy sprawny. Podejrzewam że różnią się programem. Na linii LVDS wszystko się zgadza.
    mirex
    Level 43  
    No i co namiętnie minusujący? ;) Dało się "po ludzku"? Przyda się mały "wykład" na przyszłość?

Dla mnie, sadząc po obrazku https://www.elektroda.pl/rtvforum/files-rtvforum/dsc_0339_a5c0331.jpg to niekoniecznie jest problem Vesa/Jeida.
    Pokaż menu TV.

Ponadto ...
    Wierzę na słowo satgalowi, że przedstawiony na zdjęciu T-CON pochodzi od matrycy QD32HL02
    satgal wrote:
    Jedyna różnica między tymi matrycami pod warunkiem że tcon też jest od wersji 5V zasilania to na pinie 21 (LVDS option) dla matrycy LTA powinno być 3,3V a dla QD32HL02 0V

Ale jeśli tak, to mamy znowu problem z wypowiedzią satgala, bo QD32HL02 LVDS option ma na pinie 9. ;)
    I oczywiście jest matrycą 12V.
    Więc nie wiem, czy takie domniemania co do QD32HL02 są uzasadnione i czy czytających nie wprowadzają w błąd. Może lepiej powstrzymać się, bo ktoś przeczyta satgala i w matrycy QD32HL02 też będzie majstrował przy pinie 21. ;)
    satgal
    Level 40  
    Tcon od tej matrycy Quanta miał dwa wykonania. Jedno na 12V zasilanie piny 1-5 a na zdjęciu widać że to wersja 5V czyli zasilanie (jak i reszta wyprowadzeń idzie w takiej samej kolejności, 12V mają odwrotną kolejność) jak w matrycy Samsunga na piny 26-30. Nie rozwodziłem się na temat zasilania, pisałem że są 5 i 12V bo wiadomo że jak by było inaczej to by na pewno nie było obrazu co dla nie których to nie jest pewne.
    mirex
    Level 43  
    satgal wrote:
    Tcon od tej matrycy Quanta miał dwa wykonania. Jedno na 12V zasilanie piny 1-5 a na zdjęciu widać że to wersja 5V czyli zasilanie (jak i reszta wyprowadzeń idzie w takiej samej kolejności, 12V mają odwrotną kolejność) jak w matrycy Samsunga na piny 26-30.

Aha.
    No to ja poproszę o informację, skąd szkło matrycy QD32HL02 ma zasilanie w przypadku wersji T-CON zasilanej 12V, a skąd w wersji 5V. Najlepiej udokumentować to obrazkami. ;)

A może jednak, panie satgal, tam była klasyka dla MB15, czyli QD32HL01? ;)
    satgal
    Level 40  
    Z takiej prostej sprawy jakie wyszły kombinacje. Można wszystko po partacku wykonać było w 5 min, omomierz, woltomierz i sprawdzić co tam na pinie 21 tcona a tak jak robią nie partacze to wyszły takie komplikacje. Inna sprawa to rozwiązywanie zadania z kilku nie wiadomymi. Wiadomo tylko że matryca Samsung LTA i zdjęcie tcona z matrycy nie wiadomo jakiego typu, dla mnie pewne że od Quanta Display. W Google są zdjęcia obu tcon 5 i 12V do matrycy Quanta i można to porównać. Tcon 12V ma bezpiecznik z lewej strony gniazda 30 pin a 5V ma z prawej i obok punkt pomiarowy VCC 5V dokładnie to zdjęcie pokazał. Ten kolega co umie wypinać i wpinać przewód tego nie zrobił, nie zrobił pomiarów przynajmniej o tym nie pisał tylko wlutował dodatkową zworkę na 3,3V zamiast ją przestawić z miejsca gdzie jest ona na masie i doszedł do jakichś dziwnych wniosków. Kto temu winien to ciekawe pytanie.
    mirex
    Level 43  
    Satgal, nie odpowiedziałeś na moje pytanie.
    mirex wrote:

No to ja poproszę o informację, skąd szkło matrycy QD32HL02 ma zasilanie w przypadku wersji T-CON zasilanej 12V, a skąd w wersji 5V. Najlepiej udokumentować to obrazkami. :wink:

Nie obchodzi mnie co jest w Google na obrazkach, tylko obchodzi jak wytłumaczysz to, co napisałeś o matrycy QD32HL02 i (podobno) dwóch różnych logikach dla niej.
    satgal wrote:
    Ten kolega co umie wypinać i wpinać przewód tego nie zrobił, nie zrobił pomiarów przynajmniej o tym nie pisał tylko wlutował dodatkową zworkę na 3,3V zamiast ją przestawić z miejsca gdzie jest ona na masie i doszedł do jakichś dziwnych wniosków. Kto temu winien to ciekawe pytanie.

Zapewne Mirek winien, bo do myślenia zmusza i propaguje poprawne obchodzenie się z telewizorami. ;)

Ale jest szansa, że (z winy Mirka, jak najbardziej) darro82 się czegoś nauczy/ł. ;)
    lisek
    Service technician RTV
    Quote:
    TV po wymianie płyty MAIN PCB na identyczną jak poprzednia.
    W tv siedzi panel samsunga LTA320W2-L14.

Czyli jak to rozumieć , że z T-con V32C-C2 od Quanta ( MB 17MB15E-3 te same) i matryca od Samsunga?
    Czy zamieniono matrycę ? * na Samsung
    * Przecież ta obecna matryca LTA320W2-L14 Link_ datasheet pracuje z T-con 320W2C4LV6.4.

T-con od Quanta (z foto) tylko z QD32HL02 rev.01 (+12V)
    * QD32HL01 (+5V) Link tylko z V32BC3 to z Link_ forum Elektroda
    lub Link_ T315XW01 VC_ (QD32HL01)
    satgal
    Level 40  
    Obrazki są w Google a jedna już wersja tu w tym temacie. Jaki dokładnie typ matrycy to nawet nie ważne bo sprawa dotyczyła tcon. Jest zdjęcie tcona a jak pamiętam to tcony były zamienne a różnica była tylko w kolejności wyprowadzeń do gniazda 30 pin, inna dla 12V a inna dla 5V. Ciekawe jaki hak Mirex wymyśli następny bo do swoich błędów się na pewno nie przyzna a jedyną radość ma to że udało się komuś poprzeszkadzać w pomocy.
    mirex
    Level 43  
    satgal wrote:
    Jaki dokładnie typ matrycy to nawet nie ważne bo sprawa dotyczyła tcon

Ależ ważne! Bo coś napisałeś, co prawdą być nie może według mnie.
    Satgal, ponownie zapytam i tym razem oczekuję jasnej odpowiedzi:
    - w jaki sposób szkło QD32HL02 (12V) współpracuje z T_CON zasilanym 5V. Skoro są według ciebie zamienne, to nam to wytłumacz, jak to działa.
    satgal wrote:
    Ciekawe jaki hak Mirex wymyśli następny bo do swoich błędów się na pewno nie przyzna

Pokaż mi choć pół błędu w tym temacie.
    Pokaż jakikolwiek gdzie indziej, którego nie odszczekałem ewentualnie. Bo pewnie zdarzyło mi się coś źle podać.
    Nie bądź gołosłowny.
    lisek wrote:

Czyli jak to rozumieć , że z T-con V32C-C2 od Quanta ( MB 17MB15E-3 te same) i matryca od Samsunga?
    Czy zamieniono matrycę ? * na Samsung

Niekoniecznie lisku. Kupiono płytę, która podobno w oryginale pracowała z matrycą Quanta (zapewne). To logika V32C(N)C2 pokazana na obrazku.
    Natomiast TV naprawiany miał w oryginale (tak rozumiem autora) matrycę Samsunga.
    lisek wrote:
    QD32HL01 Link tylko z V32BC3 to z Link_ forum Elektroda

Nie tylko. Również V32C(S)C2. Możliwe, że jeszcze jakieś podobne (literki w nawiasie) były. ;)
    lisek
    Service technician RTV
    "Patrząc" na te (cyferki: 222000003600) na białym stickerze u autora tematu to chodzi o T-con Link_ v32csc2 dla matrycy QD32HL01 (+5V)/ *QD32HL03
    Inverter dla ccfl to powinien być (QD32HL01) >> opisany jako CIU11-T0037

p.s
    Na pokazanym np. T-con z ( na sticerze: hp321x00203a) Link
    czyli matryca QD32HL02 (+12V)
    darro82
    Level 14  
    Panowie widzę że wyszło trochę zamieszania, nie każdy zrozumiał co miałem na myśli w poście #1.
    darro82 wrote:
    TV po wymianie płyty MAIN PCB na identyczną jak poprzednia. Po włączeniu obraz jak na zdjęciu. Ewidentny problem typu panela, nie wiem jak go zmienić. W menu serwisowym sprawdzałem i nie ma możliwości. Pamięć zamieniłem ze starej płyty i dalej bez poprawy. W tv siedzi panel samsunga LTA320W2-L14.

Zatem sprostowanie: w tv siedzi panel LTA320W2-L14 i poniżej foto T-CONa z tego panela. A płyta jaką montuję do TV (ta z postu #12 zdjęcie DSC_0344) chodziła wcześniej z T-CONem ze zdjęcia DSC_0342 z postu #1.
    I tu LVDS jest już zrobiony tak jak dla starej płyty czyli 3,3V na PIN 21, a zanim zalutowałem zworkę S112 nie było żadnej zwory nawet tej na masę S111.

ps. zdjęcia menu TV dodam jutro, tv nie mam pod ręką.
    darro82
    Level 14  
    Fotki menu oraz menu service:
    LCD SEG Pacific chassis 17MB15E-3 solaryzacja obrazu - jak zmienić typ panela? LCD SEG Pacific chassis 17MB15E-3 solaryzacja obrazu - jak zmienić typ panela?

Dodano po 12 [minuty]:

Źródło syg. HDMI, foto na żywo i po zrobieniu "stop klatka" LCD SEG Pacific chassis 17MB15E-3 solaryzacja obrazu - jak zmienić typ panela? LCD SEG Pacific chassis 17MB15E-3 solaryzacja obrazu - jak zmienić typ panela?
    rtv.service
    Level 28  
    Żadne przełączanie matrycy (co w Vestelu jest kłopotliwe) w tym przypadku nie pomoże. Masz typowe uszkodzenie matrycy Qanta...
    mirex
    Level 43  
    rtv.service wrote:
    co w Veestel'u jest chlopotliwe

A na czym polega kłopot? Na poprawnym ustawieniu zwory? ;)
    Bo na razie mówimy tylko o LVDS Option.
    No i kolega ma pod ręką dwie płyty. ;)

rtv.service wrote:
    Masz typowe uszkodzenie matrycy Qantum...

Ale tam pracuje Samsung LTA320W2-L14, a nie Quanta. ;)

Teoretycznie może być też podobnie uszkodzona. ;)
    Już pisałem
    mirex wrote:
    Dla mnie, sadząc po obrazku https://www.elektroda.pl/rtvforum/files-rtvforum/dsc_0339_a5c0331.jpg to niekoniecznie jest problem Vesa/Jeida.

Tylko nadal nie wiemy, czy @darro82 skutecznie zmienił stan na pin 21, czy nie. Miernika chyba zabrakło. ;)

No i można sobie wyobrazić jeszcze inne przyczyny takiego zachowania obrazu. ;)
    rtv.service
    Level 28  
    Protokul LVDS'a jest prawidlowy! Niema czego pszelanczacz, matryca do naprawy... albo do zlomu, jak komu.
    mirex
    Level 43  
    Gdyby satgal z liskiem (ten trochę mniej) nie namieszali, to w ogóle nie było by o czym gadać. ;)

Bo nie znając matrycy z jaką kupiona płyta pracowała, wystarczyło wyłącznie porównać zworki na main!
    I nic nie robić, bo i jedna, i druga płyta nie miała zwor, czyli układ NC, czyli zarówno LTA320W2-L14 jak i najczęściej spotykana w 17MB15 QD32HL01 w standardzie normalnym. ;)
    rtv.service
    Level 28  
    To teraz ktosz mi wyjasni o co wogule wogule burza muzguw?
    Ja rozumiem tak: rzadna matryca niebyla zbita, tylko komusztam zachczialosie "powymianiacz" niesprawno na popsuto?
    No bo tak: ta pierwsza (Quantum) ma uszkodzony gamma korektor (AS15), druga (Samsung) brak kontaktu do driweruw bocznych, objaw, podejrzewam "opurznienia"... Na obu obraz popravny (nieliczonc uszkodzenia), protokul nic niema do rzeczy.
    mirex
    Level 43  
    rtv.service wrote:
    To teraz ktosz mi wyjasni o co wogule wogule burza muzguw?

Jasne. Proszę bardzo. :)

Gość ma popsuty telewizor jak w tytule. Nie wiemy dokładnie co mu było.
    Kupił płytę 17MB15, bo podobno w tej jego procesor się popsuł.

Płyta, którą kupił, działała z matrycą Quanta, bo pokazał na obrazku T-con od niej.
    Natomiast u niego oryginalnie był Samsung.

Matryca nie była wymieniana. Tylko MB.

No i bezpośrednio po wymianie ma obraz jak na pierwszym zdjęciu w temacie.
    Uparł się, że to pewnie wina złego sygnału LVDS, choć nie sprawdził co przychodzi na pin 21 T-CON.
    Pytał, jak go zmienić.

To mu kazali kabelki wyjmować ze złącza LVDS. ;)
    W dodatku sugerując, że była tam matryca QD32HL02, 12V, a także bajki opowiadając, że do niej były dwa rodzaje T-con - jeden "normalny", - 12V, a drugi 5V. ;)
    darro82
    Level 14  
    Na 21 pinie LVDS jest 3,3V tak jak powinno być wg. schematu.
    darro82 wrote:
    Znalazłem brakującą zworę S112, ale po uzupełnieniu pod panel LTA nie ma poprawy. Programowanie pamięci nic nie daje. Wydaje mi się że problem leży w procku. Zdjęcie DSC_0343 to stary uszk. proc, a DSC_0344 nowy sprawny. Podejrzewam że różnią się programem. Na linii LVDS wszystko się zgadza.

Wcześniejsze uszk. tv - zasilacz, procesor uszk. przypadkiem przez zwarcie. TV do ostatniej chwili działał OK.