Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

[C]AT8 - Prosty dekoder kodu binarnego

bryl4 31 Maj 2015 08:27 861 8
  • #1 31 Maj 2015 08:27
    bryl4
    Poziom 5  

    Kod: text
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod


    Witam, mam taki oto program na mikrokontroler Atmega8. Problem w tym że diody nie palą się ciągłym światłem a mrugają przy wprowadzeniu liczb binarnych z kilkoma jednykami np 3(11) lub 6(110)

    0 8
  • Pomocny post
    #2 31 Maj 2015 09:44
    alagner
    Poziom 25  

    Kilka warunków może być spełnionych naraz, stąd takie działanie

    1
  • #3 31 Maj 2015 10:07
    bryl4
    Poziom 5  

    Tak właśnie myślałem, próbowałem zastosować funkcję switch...case:o takich warunkach, ale nie działa.

    Code:
    ....Switch (PIND & 0x0f){
    

    case 0x01:

    PORTB =0x01;

    case 0x02:
    PORTB = 0x03;....}

    0
  • #5 31 Maj 2015 10:45
    bryl4
    Poziom 5  

    Chodzi o brak

    Code:
    break;
    wiem że po winno być na końcu nie zapomniałem o nim, chodzi o to że przy takim kodzie diody w ogóle się nie zapalają.

    0
  • #6 31 Maj 2015 10:52
    Jaca
    Poziom 28  

    Czy chodzi Ci o coś takiego ? :

    Kod: c
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

    0
  • #7 31 Maj 2015 11:15
    alagner
    Poziom 25  

    Ustal jakim stanie są aktywne przełączniki od kodu binarnego, bo mieszasz się w tym miejscu.

    0
  • #8 31 Maj 2015 11:31
    bryl4
    Poziom 5  

    Kod: text
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod


    Działa :) Dziękuję za pomoc

    0
  • #9 31 Maj 2015 11:46
    Jaca
    Poziom 28  

    ...czyli: ;-)

    Kod: c
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

    0