Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Fujitsu Siemens C1020 - Ucieka do góry obraz.

kuba4 31 May 2015 23:41 525 2
    kuba4
    Level 9  
    Mam pytanie odnośnie dziwnego zachowania laptopa Fujitsu Siemens C1020
    Otóż po wymianie gniazda zasilania laptop uruchamia się normalnie tylko, że obraz na wyświetlaczu ucieka do góry.
    Obraz jest czysty, wyraźny tylko kilka razy na sekundę ucieka do góry.
    Co może być tego przyczyną ?
    lisek
    Service technician RTV
    Po innych wyjśćiach (np. VGA) masz podobnie?
    - obraz ucieka do góry, potem powraca na swoje "normalne" położenie na matrycy
    - czy ucieka i pozostaje potem poza obrębem ekranu?

Tam masz grafikę i wszystkie wyj. sygnałów (matryca , VGA, S-video) brane z North VIA P4N266.
    * bez pomiarów, to wychodzi : tasiemka lub Bios
    Quote:
    Otóż po wymianie gniazda zasilania laptop uruchamia się normalnie tylko, że obraz na wyświetlaczu ucieka do góry.

- zależy jak to "wymieniałeś" ?
    - spróbuj docisnąć north , lekko > zobacz czy sie coś zmienia
    kuba4
    Level 9  
    Nie sprawdzałem jeszcze na zewnętrznym monitorze, musze lapka przywieźć z pracy do domu.
    Gniazdo wymieniał mi znajomy, który naprawia telewizory. Operację wymiany przeprowadzał w mojej obecności z uziemieniem płyty jak i lutownicy.
    Samą płytę osobiście wymontowaną z laptopa przez ze mnie dostarczyłem mu gołą.
    Laptopa rozbierałem na części nie raz w celach konserwacji i czyszczenia wiec znam jego budowę i myślę że nie popełniłem nigdzie błędów przy składaniu, z resztą sprawdzałem czy dobrze go złożyłem i wygląda ze wszystko jest w porządku.
    Mam tego laptopa od dawna i tylko raz właśnie teraz nastąpiła awaria po prostu gniazdo nie łączyło prawidłowo.
    Gniazdo znajduje się na samej krawędzi płyty więc przegrzanie lub tego typu sprawy raczej nie wchodzą w grę.
    Obraz ucieka do góry, ale zaraz pod nim pokazuje się następny obraz, a za nim następny.
    Uruchamia się normalnie, obraz jest wyraźny i bez zniekształceń, Widać wyraźnie pulpit tylko on po prostu odpływa do góry jeden za drugim.
    Dodam, że poza gniazdem nie były wymieniane żadne inne części.